kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

YKS Sözel Puan Türünden 300 320 Arası Puanlarla Hangi Bölümler Tercih Edilebilir?

​​​​​​​2019 YKS sözel puan türünden 300 ile nereler gelir, sözelden 310 ile hangi bölümleri tercih etmeliyim, YKS SÖZ puan türünden 320 puan ile nereleri tercih edebilirim, sözelden 300 320 arası puanlar geçen yıl için hangi puana denk geliyor, puanlar yükselecek mi, bu aralıktaki sıralamalar kaç binlere denk gelmektedir gibi soruların cevaplarını yazımızın içinde bulabilirsiniz.

YKS
A+
A-

Üniversite sınavı geçti, puanlar açıklandı ve adayların belki de kafasındaki en önemli sorular belirmeye başladı. 23 Temmuz-29 Temmuz 2019 tarihleri arasında yapacakları tercihlerde elde ettikleri puanlar ile hangi bölümleri yazmaları gerektiği, hangi bölümün kendilerine uygun olduğu, puanlarının arzu ettikleri bölüme yetip yetmediği gibi sorulara cevap bularak tercih listeleri oluşturmaya çalışacaklar. Bizler tercihiniyap ekibi olarak elimizden geldiğince bu süreçte adaylara yol göstermeye, rehberlik etmeye çalışacağız. Bu yazımızda sizlere YKS sözel puan türünden 300 ila 320 arasında puana sahip adayların hangi bölümleri yazabileceklerini değerlendireceğiz.

SÖZEL PUAN TÜRÜNDEN 300 320 ARASI ALMIŞ ADAYLAR NERELERİ TERCİH EDEBİLİR?

Öncelikle bazı değerlendirmeleri yaparak ve tercih için oluşturacağımız önerileri hangi durumlara göre böleceğimizi açıklayarak söze başlayalım.

Bu yıl puanlarda bir takım yükselmeler olacak, çok fazla olmasa da olacak, bu hemen hemen hepinizin bildiği üzere ÖSYM sınavlarında gerçekleşebilen bir durum. Bazı yıllar soruların zor olması, sistem değişikliği gibi nedenler ile puanlar düşüşe geçerken, bazı senelerde de tam tersi durumlar nedeniyle puanlar yükselebilmektedir. Aslında işin uzmanları, rehberlik hocaları her zaman puanlar yerine sıralamalara bakmanın sağlıklı olduğunu dile getirmesine rağmen adayların bir kısmı yine de puanları merkeze almaktadır. Bu yüzden de puanlarda sözel puan türünde nasıl bir değişiklik olacağını belirterek başlayalım.

Bu yıl 300 puan almış bir aday sıralama değerlerine bakacak olursak geçen yılın 291 puanına denk gelen bir sözel puanı almıştır diyebiliriz. Yani geçen yıl 291 puan ile gelen bir bölüm bu yıl 300 puanla gelecek anlamını çıkartarak burada 9 puanlık bir yükselmenin olduğunu söyleyebiliriz. Burasına denk gelen sıralamanın ise aşağı yukarı 265 bin olduğunu belirtmekte fayda var.

Bu yıl 310 puan almış bir aday yine sıralama değerleri üzerinden yola çıkarsak geçen yılın 300’üne denk gelen bir sözel puan elde etmiş diyebiliriz. Burada da 10 puanlık bir yükselme görünmektedir ve bu puana denk gelen sıralama da aşağı yukarı 215 bindir.

Bu sene 320 puan almış bir adayın da aynı mantıkla geçen yıla denk gelen puanı 310’dur. Buraya denk gelen sıralama yine aşağı yukarı bir değerle 170 bin civarına denk gelirken puanın da 10 puan yükseleceğini öngörebiliriz.

Burayı özetlemek gerekirse sözelden 300 ila 320 puan arası almış bir adayın tercih listesini oluştururken 265 bini alt sınır 170 bini üst sınır almak üzere tercih yapması mantıklı olandır. Tabi ki buraya yeni açılan bölümler ve üniversiteler de eklenince sıralamalarda yine oynama olacaktır bu yüzden de ilk tercihleri biraz risk alarak, ortadaki tercihlerde standart aralığı yazarak ve son tercihlere de kesin gelecek yerleri yazmak tercih yapma noktasında izlenen klasik bir stratejidir. Peki gelelim şimdi asıl soruya, bu puan aralığında, bu sıralama aralığında hangi bölümler tercih edilebilir.

SÖZEL PUAN TÜRÜNDEN 170 BİN İLA 270 BİN ARASINDAKİ BİR SIRALAMA İLE HANGİ BÖLÜMLER TERCİH EDİLEBİLİR?

Tercih noktasında adayların her birinin farklı talepleri bulunmaktadır. Kimisi bölümden ziyade üniversiteye odaklanmaktadır, kimisi iş imkanı olan bir bölüm arayışındadır, kimi kendini geliştirmek ister (ne yazık ki en düşük oran burada), kimi devlet üniversitesine kimi vakıf üniversitesine gitmek ister, kimi de aman bir yere gireyim de neresi olursa olsun diye düşünür. Tüm bu değişkenlerin hepsini kabaca ele alarak bir liste oluşturmaya çalışacağımızı belirtmek isteriz çünkü başka türlü bir yazı emin olun sayfalar sürer. Burada verdiğimiz önerilerden sonra yine de sorunuz olursa TERCİHİNİ YAP FORUM sayfalarını ziyaret ederek bize sorularınızı sorabilirsiniz.

Aşağıda vereceğimiz listeyi devlet ve vakıf üniversiteleri olarak ikiye bölmek uygun olacaktır çünkü herkesin vakıf üniversitelerini yazacak gelir durumu olamayabilir. Ayrıca daha önce kaleme aldığımız en iyi sözel bölümler yazımızdan da faydalanarak yazılabilecek bölümler olarak belirlediklerimizin yanına neye göre seçtiğimizi yazacağız. En iyi sözel bölümler yazısına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

300 İLA 320 PUAN ARASINDAKİ ADAYLARIN TERCİH EDEBİLECEKLERİ DEVLET ÜNİVERSİTESİ BÖLÜMLERİ

  • Tarih (Okuması keyifli bölümler arasındadır, ayrıca pedagojik formasyon ile desteklendiğinde ataması da fena sayılmaz. Ayrıca en çok tercih edilen sözel bölümlerden bir tanesidir)
  • Radyo, Televizyon ve Sinema (Okuması keyifli bölümlerdendir, ataması da fena sayılmaz)
  • Halkla İlişkiler ve Reklamcılık (Hem ataması sözel bölümler arasında iyidir hem de bu bölümü okumak da oldukça keyiflidir.)
  • İlahiyat (Ataması oldukça bol olan bir bölümdür.)
  • Gazetecilik (Radyo, televizyon ve sinema ile halkla ilişkiler bölümleri gibi iletişim fakültesinde bulunan ve onlarla hemen hemen aynı kriterlere sahip bir bölümdür.)
  • Coğrafya (Tarih bölümü gibi pedagojik formasyon ile desteklenerek fena olmayan iş imkanına sahip olunabilir ayrıca kişisel gelişiminize de katkıda bulunacak bir bölümdür.)
  • Sanat Tarihi (Ataması pek bulunmayan ama kendinizi geliştirmek istiyorsanız okuyabileceğiniz bölümlerdendir.)
  • Türk Dili ve Edebiyatı (Pedagojik formasyon ile destekleyerek hem iş imkanına sahip olabilirsiniz hem de eğer hakkını vererek okursanız Türkiye’de bulunan pek çok bölüm mezunundan daha fazla kendinizi geliştirmiş olursunuz.)
  • İletişim Tasarımı (Yine iletişim fakültelerinde okutulan bir bölüm olarak hem kişisel gelişiminize katkı sağlar hem de genele göre kısmen de olsa biraz daha fazla iş imkanına sahiptir.)
  • Halkla İlişkiler ve Tanıtım (Halkla ilişkiler ve reklamcılık bölümü ile aynı değerlere sahiptir.)
  • Sosyal Bilgiler Öğretmenliği (Atamaları öğretmenlikler arasında çok fazla olmasa da yine de öğretmenlik olduğu için diğer sözel bölümlere göre avantaj sahibidir.)

Burada devlet üniversitesi bölümleri demiş olsak da bu bölümlerin bir kısmı, belki de hepsi aynı sıralama aralığı için vakıf üniversitelerinde de bulunmaktadır fakat vakıf üniversitesi yazmak kişilerin tercihleri ile alakalı olacağı için biz önceliği devlet üniversitelerine verdik.

250 İLA 270 PUAN ARASINDAKİ ADAYLARIN TERCİH EDEBİLECEKLERİ VAKIF ÜNİVERSİTESİ BÖLÜMLERİ

  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları (En çok tercih edilen sözel bölümlerdendir ve iş imkanı sözel bölümler içinde oldukça iyidir.)
  • Özel Eğitim Öğretmenliği (Hem ataması fena değildir hem de bölüm neticede bir öğretmenlik bölümü olarak size güzel şeyler katacaktır.)
  • Yeni Medya (Değişen teknoloji ile hızla değer kazanan bir bölümdür. Hem kişisel gelişiminizi sağlarsınız hem de belli şartları yerine getirmeniz halinde iş imkanları fena değildir.)
  • Okul Öncesi Öğretmenliği (Öğretmenlik bölümleri içinde en çok atamaya sahip bölümlerden bir tanesidir.)
  • Türkçe Öğretmenliği (Bireyin kendisini geliştirmesi açısından da meslek sahibi olabilmesi açısından da avantajlı bölümlerden bir tanesidir.)

Kabul edelim ki bu sıralama ve puan aralığına sahip olup en iyi, görece daha değerli üniversitelerde okuma şansınız düşüktür. Yine de bölüm çeşitliliği açısından kötü bir durumda olunmadığı gibi bazı ortalama üniversitelere de girilebilmektedir.

Listede yer verdiğimiz bölümlerin neredeyse hepsi bu sıralama aralığında bulunan bölümlerdir. Yukarıda da dediğimiz gibi tercih listenizi hazırlarken sıralamanızdan 30-40 bin yüksekten başlayarak 30-40 bin aşağısındaki yerleri yazmanız doğru bir strateji olacaktır fakat eğer ki daha iyi bir bölüm veya üniversitede okumak istiyorum diyorsanız da mezuna kalmaktan, bir sene daha sınava hazırlanmaktan, ama gerçekten sınava hazırlanmaktan, korkmayın. Her şey hak ettiğiniz gibi olsun.

Yine aklınıza takılan sorular var ise veya tercihler konusunda destek almak isterseniz deneyim sahibi üyelerin bulunduğu TERCİHİNİ YAP FORUM sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

* Yukarıda yer verdiğimiz sıralama sayıları ortalama olarak verilmiştir, küçük sapmalar olabilir. Bunun dışında öneriler de tamamen tecrübeye dayalı kişisel yorumlardır. Sadece size fikir vermesi amacıyla hazırlanmıştır.

** Burada yazdığımız bölümler dışında ayrıca kendinize alternatif olarak PMYO’ları yani polis olma yolunda eğitim alacağınız polis meslek yüksekokullarını veya BESYO bölümleri olan beden eğitimi öğretmenliği, antrenörlük gibi bölümleri hedef olarak koyabilirsiniz. Bu alternatifler için yeterli puan şartını yerine getirdikten sonra yetenek sınavlarına girmeniz gerekmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.