kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Yüzde 75 Burslu Okumak Nedir? Ne Demek? Yüzde 75 Burs Nasıl Kazanılır?

Yüzde 75 Burslu Okumak Nedir? Ne Demek? Yüzde 75 Burs Nasıl Kazanılır? Yüzde 75 Burslu Öğrencilerin Hangi Masrafları Karşılanır? Yüzde 75 Burslu Okurken Burs Kesilir Mi? Yüzde 75 Burslu Olma Şartları Nelerdir? Yüzde 75 Burslu Öğrencilere Para Verilir Mi? Burs Verilir Mi? Yüzde 75 Burslu Okumak Mantıklı Mı?

YKS
A+
A-

Üniversiteye geçiş sürecinde öğrencileri pek çok zorlu karar süreci bekliyor. Üniversiteye geçiş sınavına giren, sonuçlarını öğrenen öğrenciler önce tercih yapıp yapmayacağını belirlemeli. Daha sonra sıralamaları ve puanlarına göre kazanabilecekleri üniversiteleri araştırıp, kendine uygun bir tercih listesi hazırlamalı. Öğrenciler maddi durumları, şehir dışına gitme olanakları, hayalleri, istekleri ve puanları doğrultusunda devlet ve özel/vakıf üniversitelerini tercih edebilir. Özellikle özel üniversiteleri düşünen adaylar okul ücretlerini de göz ardı etmemeli. Günümüzde vakıf üniversitelerinin yıllık ücretleri 30-50 bin TL arasında değişiyor. Bu ücretleri karşılamak zor olunca da öğrenciler ve veliler ya devlet üniversitelerinde yöneliyor ya da %100, %75, %50, %25 gibi burslu seçeneklere yöneliyor. Peki yüzde 75 burslu okumak nedir? Ne demek? Yüzde 75 burs nasıl kazanılır?

Yüzde 75 Burslu Okumak Nedir? Ne Demek?

Vakıf üniversitelerde, özel okullarda eğitim, spor, müzik, özel yetenek gibi alanlarda başarılı olan öğrencilere burs imkanı sunulur. Okullar böylece başarılı öğrencileri kendi markaları altına almış olurlar. Öğrenciler de maddi olarak rahat bir şekilde en iyi okullarda ve şartlarda eğitim alma fırsatı bulur. Özellikle üniversiteye geçiş sınavı sonrasında gerçekleşen tercih işlemleri sırasında üniversitelerin sunduğu burs imkanları merak konusu olmaktadır. Günümüzde pek çok üniversite yüzde 75 burslu kayıt imkanı sunmaktadır. Yüzde 75 burslu okumak, okul ücretinin yüzde 75’inin okul tarafından karşılanacağını ifade eder. Örneğin yıllık ücreti 100 bin TL olarak bir okul düşünelim. Yüzde 75 burslu bir şekilde kayıt olan öğrenci yıllık ücret olarak yalnızca 25 bin TL ödeyecektir.

Yüzde 75 Burslu Öğrencilerin Hangi Masrafları Karşılanır?

Yüzde 75 burslu eğitim fırsatı sunan pek çok okul bulunmaktadır. Bu imkan her bölüm için geçerli olmasa da çoğu bölümde bulunur. Devlet okulunu tercih etmeyen, vakıf üniversitelerinde de yüzde 100 burslu eğitim alma fırsatını elde edemeyen öğrenciler yüzde 75 burslu okumaya yönelir. Bu şekilde okula kayıt olan kişilerin eğitim ücretlerinin %75’i okul tarafından karşılanır. Öğrencilere eğitim hayatlarında başarılı olmaları şartıyla %75’lik bursunu %80,%90 hatta %100’e çıkma fırsatı sunulur. Ayrıca bazı ücretli okul imkanlarından faydalanmasına izin verilebilir. Spor salonu, yemek bursu, otopark vb. gibi imkanlar ücretsiz ya da indirimli sunulabilir. Ancak %75 burslu okuyan öğrencilere genelde yalnızca eğitim ücretlerini karşılama imkanı sunulmaktadır.

Yüzde 75 Burslu Okurken Burs Kesilir Mi?

%100, %75, %50, %25 burslu okuyan her öğrencinin bursu kesilebilir. Öğrenciler her ne kadar bu gerçekle yüzleşmek istemese de, bu bilginin gerçek olmadığını düşünse de gerçek budur. Okullar burs verdiği öğrencilerin başarılı olmasını, başarısını sürdürmesini ve belirli bir yüzdelik dilimde kalmasını ister. Bölümlerindeki en başarılı %5, %10’luk dilimdeki öğrenciler arasında olmayan burslu öğrenciler bursunu kaybedebilir. Öğrencilere bazen bazı dersleri alttan alma konusunda izin verilse de genel ortalama konusunda başarısız olanların gözünün yaşına bakılmaz.

yuzde 75 burslu okumak mantikli mi

Yüzde 75 Burslu Olma Şartları Nelerdir?

Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS)girdiniz. Sınav sonuçları açıklandı. Tercih aşamasına geldiniz. Burada bakmanız gereken üniversitelerin sunduğu burs imkanlarıdır. Yüzde 75 burs veren okulları tespit edip tercih yaptığınızda gözler sonuçlara çevrilir. Eğer puanınız yeterliyse, sıralamanız uygunsa okumaya hak kazanırsınız. Başarınızı artırmanız durumunda burs seviyesini yukarı çekebilirsiniz. Başarısız olursanız bursunuz düşer veya iptal edilir.

Yüzde 75 Burslu Öğrencilere Para Verilir Mi? Burs Verilir Mi?

Bu soruya net bir cevap vermek zordur. Okuldan okula, bölümden bölüme bu durum değişebilir. Yüzde 100 burslu öğrencilere okullara para ödemesi, burs imkanı sunmaktadır. Ancak yüzde 75 burslu okuyan öğrencilere genellikle burs verilmez. Ancak sıralaması ilk 100, 250, 500, 1000 olan öğrencilere devlet, okul, diğer şirket ve vakıflar burs verebilir. İyice araştırmak, başvuru yapmak burs isteyenler için doğru yöntem olacaktır.

Yüzde 75 Burslu Okumak Mantıklı Mı?

Bu soruya cevap verirken sıralamanızı ve puanınızı göz önünde bulundurmanız gerek. Ayrıca tercih etmek istediğiniz okul ve bölümde son derece önemli. Örneğin Bilkent, Boğaziçi, Sabancı, Koç gibi dünyanın en iyi üniversiteleri arasında gösterilen okullar yüzde 100 burs imkanını ilk 100’e, ilk 1000’e giren öğrencilere sunmaktadır. Sizin sıralamanız da yüzde 100 bursu hemen ucundan kaçıracak şekilde olabilir. Bu durumda böylesine kaliteli okullarda okumak isterseniz yüzde 75 burslu seçeneği tercih edebilirsiniz. Ancak sıralamanızın 50-100 bin olması durumunda işler biraz karışabilir. Çok başarılı olmayan, eğitim kalitesi yüksek olmayan bir üniversitede yüzde 75 burslu okumak yerine, devlet okullarına yönelmek daha mantıklı olabilir. Eğer gerçekten para ödemeye değecek bir bölüm, üniversite ise tamam ama elinizde diğer seçenekler de varsa ve gerçekten iyi olmayan üniversiteler arasında tercih yapıyorsanız paranızın cebinizde kalıp üniversite sonrasına yatırım yapmanız mantıklı olabilir. www.tercihiniyap.net ailesi olarak bu konuyu iyice düşünmenizi, aileniz ve öğretmenlerinizle de konu üzerinde konuşmanızı öneririz. Bu tarz kararlar size maddi destek sunacak kişilerden bağımsız alınmamalı.

Yorumlar

  1. avşin yılmaz Avatar avşin yılmaz dedi ki:

    psikoloji bölümü taban puanları var mı? varsa nereden bulabilirim linkini yazar mısınız