kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Kariyer Uzmanı Maaşları Ne Kadar?

Kariyer Uzmanı Maaşları Ne Kadar? Kariyer Uzmanı Nedir? Ne Demek? Kimdir? Kariyer Uzmanı Çalışma Şartları ve Saatleri Nasıl? Uzman Yardımcısı Maaşları Ne Kadar?

A+
A-

Kariyer uzmanı nedir, kimdir, çalışma şartları nelerdir, kariyer uzmanı maaşları ne kadardır gibi birçok soruyu sizler için bu yazımızda cevapladık.

Türkiye’de binlerce kişinin en büyük hayali devlet memuru olmaktır. Bu kapsamda her yıl yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavına binlerce hatta milyonlarca aday girmektedir. Özellikle de Alan Bilgisi olarak bilinen KPSS-A büyük ilgi görür. Bu sınava girenler uzman yardımcısı/uzman olmak için birbiriyle yarışıyor. Peki en iyi memurluk kadrolarından biri olarak gösterilen ‘kariyer uzmanı’ nedir? Kariyer uzmanı maaşları ne kadar? Binlerce kişinin sorduğu bu sorulara cevap aradık ve bu kadronun maaş, meslek, çalışma şartı bilgilerini inceledik.

A Grubu (Kariyer) Meslek Maaşları 2023 Ne Kadar?

Kariyer Uzmanı Nedir? Ne Demek? Kimdir?

Kariyer uzmanı, devlette, kamu kurum ve kuruluşlarında, bakanlıklarda, genel müdürlüklerde çalışan kamu personelidir. Kamu Personeli Seçme Sınavı Alan Bilgisi (KPSS-A) sınavına girdikten sonra kurumların özel yarışma sınavlarına da katılırlar. Yazılı ve sözlü mülakatları, yazılı sınavları da geçen kişiler daha sonra uzman yardımcısı olarak mesleğe başlar. 3 yıllık meslek içi eğitim sonrasında yeterliliğini ispat eden, dil bilgisini ispat eden, başarı gösteren kişiler ‘uzman’ olmaya hak kazanır. Daha sonra memurluğa uzman olarak devam eder. Bu kişiler kariyer uzmanı denmektedir.

Bu uzmanların bazıları 657 sayılı kanuna göre bazıları da 375 sayılı KHK’ya göre maaş alır. Ücret göstergesi ve tazminat göstergesi bu iki değişkene göre belirlenir. Maaşlarını ücret ve tazminat göstergelerine göre alan mali hizmetler hariç uzman ve uzman yardımcıları derece ve kıdem, hizmet yılı nedeniyle oluşan farklılıklar haricinde ücret farkı bulunmaz. Lakin 15 Ocak 2012’den önce bu meslekleri icra edenlerin aldığı aylıklar kurumlarına göre değişebilmektedir.

Kariyer Uzmanı Çalışma Şartları ve Saatleri

Çalışma şartları ve çalışma saatleri olanakları gayet iyidir. Örnek vermek gerekirse çoğu kurumda uzmanlar mesai saatine 1-2 saat geç gelebilmektedir. İş yükü normaldir. Çalışma odaları ayrıdır. Bilgisayar, telefon, yazıcı, faks gibi teknolojik aletlere erişimleri vardır. Normal memurların üstünde yer alırlar. Daire başkanı ve genel müdür olabilirler. Yükselmeleri olasıdır. Sayıları az olduğu için daha çok değer görürler. Çalışma şartları da ağır değildir. Ancak belirli bir veya birkaç alanda uzmanlaşmaları gerekmektedir.

Kariyer Uzmanı Maaşları Ne Kadar?

Merkez personelin ücretlerinde ilk 6 ayda %15 ve %20 oranlarında gelir vergisi kesintisi yapılır. Yılın ikinci 6 ayında ise kesinti %20 ve %27 şeklinde olur. Bu nedenle gelir vergisi kesintisi nedeniyle ücretlerde düşüş yaşanır. Ayrıca personelin evli olup olmadığı, çocuk sayısı, eğitim durumu, dil bilgisi, tazminat, döner sermaye, fazla mesai, yolluk, çalışılan kurum gibi unsurlara bağlı olarak ücretler değişiklik gösterebilir.

9/1 derecesinde mesleğe yeni başlayan deneyimsiz uzman 18 bin TL civarında maaş almaktadır.

A Grubu Kariyer Mesleklerde Özlük Hakkı Sorunsalı

Kariyer uzmanı ne demek?

Uzman, müfettiş, kontrolör, denetmen, murakıp, denetçi, kaymakam unvanlı kadrolara kariyer meslekler denir. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.