kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2020 Memura Ödenen Ayrılma Tazminatı Ne Kadar?

2020 Memura Ödenen Ayrılma Tazminatı Ne Kadar? Ayrılma tazminatı nedir? Ne demek? Ne işe yarar? Ayrılma tazminatı ne zaman ve hangi durumlarda verilir? Kimler ayrılma tazminatı alabilir? Ayrılma Tazminatı nasıl hesaplanır? Ayrılma tazminatı 2020 yılında ne kadar oldu?

A+
A-

Türkiye’de kariyer seçeneği olarak en çok tercih edilen yol kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmaktır. Aileler çocuklarına devlete girmeleri konusunda önerilerde bulunur. Çocuklar farklı pozisyonlar ve meslekler içerisinde devlet memuru olmak istemektedir. Özel sektörü tam anlamıyla gelişmeyen bir ülkede devlet memuru olmak her zaman güvenilirdir. Türkiye’de Aralık 2018 rakamlarına göre yaklaşık 2 buçuk milyon devlet memuru bulunmaktadır. Her yıl binlerce kişinin emekli olmasıyla bu sayı azalsa da memur olan yeni kişilerle belirli bir denge sağlanıyor. Ancak son yıllarda kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilmek üzere memur alım ilanlarının azaldığını vurgulamakta fayda var. Türkiye’deki binlerce kişinin memur olmak istemesinin, ailelerin çocukları memur olmaları yönünde teşvik etmelerinin ise onlarca nedeni var. Öncelikle ekonomide yaşanan dalgalanmaların en çok özel sektörü etkilediği biliniyor. Bu nedenle aileler çocuklarının ekonomik olarak güvence altına alınmasını istiyor. Bunun dışında da devlet memurlarının sosyal ve ekonomik hakları hala özel sektöre kıyasla iyi durumda. Üstelik özel sektörde emekli olmak daha zorken devlette bu ihtimalin daha kolay olduğu bir gerçek. İşte bu ve benzeri nedenlerle binlerce kişi her yıl memur olmak için sınavlara hazırlanıyor. Memur olanlar ise ya emekli olarak ya istifa ederek ya da meslekten ihraç ederek bir gün memur hayatlarını sona erdiriyor. Bu noktada memurlara ‘ayrılma tazminatı’ ödenip ödenmediği merak ediliyor. Peki 2020 yılında memurlara ayrılma tazminatı ödenecek mi? 2020 memura ödenen ayrılma tazminatı ne kadar olacak?

Ayrılma Tazminatı Nedir? Ne Demek?

Çalıştığı devlet kurumlarından ayrılan, bağı kesilen kamu görevlilerine bazı durumlarda tazminat ödenmektedir. Ayrılma tazminatı olarak bilinen bu ödeme 1 Ocak 2020 yılı itibariyle artacak. Bu nedenle binlerce kişi bu tazminatla ilgili araştırma yapıyor. Ayrılma tazminatı, emekli tazminatı olarak da bilinmektedir. Bu tazminat, emekli olan, toplu ödeme alan, iş sözleşmesi feshedilen, görevine son verilen, kovulan, görev süresini tamamlayan kamu görevlilerine ödenmektedir. Tazminatı almaya hak kazanan çalışanların hayatını kaybetmesi durumunda ise kişinin mirasçıları tazminattan faydalanabiliyor.

Ayrılma Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Yukarıdaki şartları taşıyan memurlar ayrılma tazminatı almaya hak kazanır. Tazminat miktarının ne kadar olduğu, herkese aynı miktarda ödenip ödenmediği ve tazminat miktarının nasıl hesaplandığı ise merak edilmektedir. Tazminat miktarı, ödemeyi almaya hak kazanan tüm memurlar için aynıdır. Ayrıca belirli bir gösterge rakamının aylık katsayısı ile çarpım sonucunda miktar hesaplanmaktadır.

Kimler Ayrılma Tazminatı Alabilir?

Söz konusu tazminattan faydalanacak kamu görevlileri Devlet Memurları Kanunu, Hakimler ve Savcılar Kanunu, Yükseköğretim Personel Kanunu, TSK Personel Kanunu, Uzman Erbaş Kanunu, Uzman Jandarma Kanunu ve 399 sayılı KHK’ya tabi olmaları gerekmektedir. Ayrıca kamu kurumlarında işçi yapanlar arasında olmaları gerekir. Bunların yanı sıra;

-Kendi isteği veya re’sen emekliye ayrılanlara bu tazminat ödenir.

-Kendilerine toptan ödeme yapılması suretiyle kurum ve kuruluşlarla ilişiği kesilenlere ilgili tazminat verilir.

-Emeklilik sonrasında yeniden kamu görevine dönüp daha sonra görevine son verilenlere ilgili tazminat ödenir. Ancak bu kişilerin görevlerine ceza ile son verilmemiş olması gerekmektedir.

-Sözleşmeli, subay, astsubay, uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve er olan ve kendi kusurları dışında sözleşmeleri sonlandırılan ya da hizmet süresi biten kamu görevlilerine tazminat ödenir.

-Ayrıca terhis olan yedek subaylara da yine ayrılma tazminatı ödemesi yapılır.

Ayrılma Tazminatı Miktarı Nasıl Hesaplanır?

Tazminatı hesaplarken 13.558 gösterge rakamı esas alınır ve bu rakamın görevden ayrıldığınız tarihteki geçerli olan aylık katsayı ile çarpım işlemi yapılır. Ortaya çıkan brüt tutardan sadece binde 759 oranında damga vergisi kesilir. kamu haber

2020 Ayrılma Tazminatı Ne Kadar?

Yukarıda yer alan şartları taşıyan kamu görevlileri ayrılma tazminatı almaya hak kazanabilir. Bu kişilerin ölmeleri durumunda kanuni mirasçıları bu tazminatı alır. Verilecek tazminat miktarı ise her kamu görevlisi için aynı miktardadır. Tazminat miktarını etkileyen tek unsur ödemenin yapıldığı dönem yani zamandır.

2020’nin ilk 6 aylık bölümünde geçerli olan aylık katsayısı ele alındığında 2020’nin ilk yarısında görevden ayrılacak kamu görevlilerine yalnızca bir kez olmak üzere net “1.937.50 Türk Lirası” tazminat ödenir. Ayrılma tazminatı 2019 yılının ikinci yarısında ise “1.862.98 Türk Lirası” olarak kamu görevlilerine ödendi.

Yorumlar

  1. Özcan KAYNAK Avatar Özcan KAYNAK dedi ki:

    İşe çok ihtiyacım var. Bakmam gereken 10 yaşında oğlum ve yeni doğacak bebeğim var yardımcı olursanız sevinirim her iş yaparim