kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2020 TYT Soruları Daha Kolay Nasıl Çözülür?

2020 üniversite yerleştirme sınavına hazırlanan adayların çalışmalarını sürdürdüğü bugünlerde 2020 TYT sorularının daha kolay çözülmesi konusunda bilgi vermek istedik. TYT netlerini arttırmaya yarayacak olan yöntemlerimizi uygulayan adayların kendi gelişimlerini takip etmelerini tavsiye ediyoruz.

YKS
A+
A-

İyi bir üniversitenin, kaliteli bir bölümüne yerleşmek, üniversite sınavına hazırlanan adayların en büyük hayalidir. Bu hayalin peşinde koşan adaylar, bir sene, iki sene hatta üç sene bile sınava çalışabilmektedir. Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi veya Boğaziçi Üniversitelerinde mühendislik kazanmak, Cerrahpaşa veya Hacettepe Üniversitelerinde tıp kazanmak veya Ankara, İstanbul veya Marmara Üniversitesinde hukuk kazanmak bir çokları için bulutların üstüne çıkmakla eşdeğerdir. Bu üniversiteleri kazanabilmek için de bazı özel çalışmalar yapmak elzemdir. Tabi herkes için kendi alanlarında en yüksek puanlarda kalan bu bölümleri kazanmak pek mümkün değildir. Yine de sınava hazırlanan bütün öğrencilerin hedefi daha yüksek puan alıp, kazanmak istedikleri bölümü en iyi üniversite okumaktır. Biz de hayallerinin peşinde koşan arkadaşlarımız için 2020 TYT sorularını daha kolay çözmenin formüllerini aktarmaya çalışacağız.

2020 Temel Yeterlilik Sınavı (2020 TYT) Hakkında

Temel Yeterlilik Sınavı toplam 120 test sorusundan oluşmaktadır. Bu soruların 40 tanesi temel matematik, 40 tanesi Türkçe, 20 tanesi sosyal bilgiler ve 20 tanesi de fen bilimleri konularında sorulmaktadır. Bu soruların YKS puanlarına etkisi %40 olarak ölçülmektedir. TYT yerleştirme puanlarına etkisi göz önünde bulundurulduğunda aşağıdaki hesaplamalar ön plana çıkmaktadır:

  • Her bir Türkçe netinin TYT puanına etkisi : 3,1 puandır. 40 sorunun toplam katkısı 124 puandır. 
  • Her bir temel matematik netinin TYT puanına etkisi : 3,7 puandır. 40 sorunun toplam katkısı 149 puandır. 
  • Her bir fen bilimleri netinin TYT puanına etkisi : 3,5 puandır. 20 sorunun toplam katkısı 70 puandır. 
  • Her bir sosyal bilgiler netinin TYT puanına etkisi : 3 puandır. 40 sorunun toplam katkısı 60 puandır.

Yukarıda da görüldüğü üzere TYT puanlarına en fazla etkiyi temel matematik sağlamıştır. O halde, yüksek puan alma hedefi olan adayların matematik netlerini iyi düzeyde yapmaları gerekmektedir.

2020 TYT Soruları Daha Kolay Nasıl Çözülür?

ÖSYM tarafından uygulanan yeni sınav sistemi, YKS’nin ilk oturumu olan TYT sınavında yer alan soru tipleri oldukça değişmiştir. Bu soruların eski soru tipleri ile uzaktan yakından ilgisi yoktur. Muhakeme etme, kavrama ve pratik yollarla sonuca ulaşma mantığı üzerinden oluşturulan soru tipleri adayları zorlamaktadır. Peki bu soruları çözebilmenin daha kolay bir formülü yok mudur? Neler yapıldığında TYT soruları daha kolay çözülür? İşte önerilerimiz…

  • Hızlı okuma ve okuduğunu doğru şekilde anlama üzerine kurulu YKS sorularının daha kolay çözülebilmesi için, bol kitap okuması yapılmalıdır. Sınavın çözümü kolay ancak kavraması zor soru tiplerine dayalı olması, bol kitap okuması yapmayı zorunlu kılmaktadır. Günde en az 1 saat kitap okumak, sınavı en az %25 kolaylaştıracaktır. Kitap okumak sadece Türkçe sorularının hızlı yapılmasında değil, diğer bölümlerden gelen sorularında daha rahat kavranmasını sağlayacaktır.
  • Sınava hazırlık aşamasında ihmal edilmemesi gereken bir diğer şey: Her gün paragraf ve problem sorusu çözmektir. Bunlarla ilgili her gün ihmal etmeksizin düzenli şekilde soru çözmek, sınavı en az %15 kolaylaştıracaktır. Soru sayısının kaç olması gerektiğinden ziyade, disiplinli olarak her gün çözülmesi önemlidir.
  • Geometri konuları okul veya özel kurslardan bağımsız olarak hızlı şekilde bitirilmeli ve geometri üzerinde ciddi sayıda soru çözülmelidir. Bunun yapılması durumunda YKS en az %10 kolaylaşacaktır.
  • Haftada en az bir deneme çözülmelidir, deneme yapılmadan kapatılan haftanın bir sonraki hafta muhakkak telafisi yapılmalıdır. Bu denemelerde çözülemeyen sorular birilerine çözdürülmelidir. Aile büyüklerine, arkadaşlara veya öğretmenlere denemelerde hiç bir soru atlanmayacak seviyeye gelene kadar çözdürülmelidir.
  • Her hafta düzenli olarak etüt alınmalıdır. Bunun sizlere katkısı da en az %10 sınavın kolaylaşması şeklinde olacaktır.
  • Özel çalışma günleri belirlenmelidir. Günlük çalışmanızın üzerinde haftanın bir gününde kendinizi zorlayacak seviyede çalışacak bir gün belirlemelisiniz. Bu gün içerisinde normal çözülen soru sayısının en az 1,5 katı soru çözülmelidir. Günlük 200 soru çözülüyorsa, belirlenen günde en az 300 soru çözülmelidir. 300 soru çözülüyorsa en az 450 soru çözülmelidir.
Yorumlar

  1. Rabia Demir Avatar Rabia Demir dedi ki:

    Güzel.