kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2021 DGS Çocuk Gelişimi Kazanmak İçin Kaç Net Gerekir?

2021 DGS – Dikey Geçiş Sınavı hazırlıklarına başlanıldığı bugünlerde, adayların kazanmak istedikleri bölümlerin başında Çocuk Gelişimi bölümüdür. Çocuk Gelişimi bölümüne dikey geçiş yapılabilen önlisans bölümleri nelerdir? Çocuk Gelişimi bölümü, eşit ağırlık bölümleri içerisinde DGS ile kazanılabilecek iyi bölümlerin başında gelmektedir. Bizde bu bölümü kazanmak isteyen arkadaşlarımız için 2021 DGS Çocuk Gelişimi kazanmak için kaç net gerekir? Yazısını kaleme aldık.

DGS
A+
A-

Çocuk Gelişimi bölümü, son yıllarda revaçta olan ve değeri her yıl artan bölümlerden bir tanesidir. Kadınların çalışma hayatında aktif şekilde rol almaları çalışan annelerin çocuklarının kreşlerde eğitim görmesini zorunlu kılmıştır. Bu durum çocuk gelişimi mezunlarının istihdam edilme olanaklarını artmıştır. Yükseköğretim Kurumları Sınavı ile dört yıllık lisans eğitimi verilen Çocuk Gelişimi bölümünü kazanamayan kişiler, iki yıllık önlisans eğitimi sonrası dikey geçiş sınavı (DGS) ile bu bölümü kazanmak istemektedir. ÖSYM tarafından her yıl açıklanan tercih kılavuzunda Çocuk Gelişimi bölümünü iki yıllık hangi bölümlerden mezun olanların tercih edebilecekleri belirtilmektedir. Önlisans mezunu olarak gerek AÖF okuyanlar gerekse de örgün eğitim alanlar, DGS puanlarına göre Çocuk Gelişimi bölümüne girebilmektedir. Yazımız devamında Çocuk Gelişimi bölümüne dikey geçiş yapılabilen önlisans bölümlerini belirteceğiz. Bu önlisans bölümlerinin birinden mezun olduktan sonra 2021 DGS hazırlıklarına başlayan arkadaşlarımız için 2021 DGS Çocuk Gelişimi kazanmak için kaç net gerekir? Yazısını kaleme aldık.

DGS Nasıl Bir Sınavdır?

Meslek yüksekokulları veya açıköğretim fakültelerinden önlisans düzeyinde mezun olanların, mezun oldukları alanların devamı niteliğinde olan lisans programlarına dikey geçiş yapmalarını sağlayan sınava DGS – Dikey Geçiş Sınavı denilmektedir. DGS, ÖSYM tarafından her yıl, yeni eğitim dönemine yetiştirilmek üzere yazın yapılmaktadır. Bu sınavın yapılma amacı: Önlisans programından başarıyla mezun olan öğrencilerin, yükseköğrenimini lisans düzeyine çıkarmalarını sağlamaktır. Önlisans programıyla mesleki teknik eğitim bilgisi alan kişilerin minimum iki yıl daha teorik bilgi almalarını sağlayan DGS, lisans bölümlerine geçiş yapan bireylerin beşeri sermayelerinin de artmasını sağlamaktadır. Dikey Geçiş Sınavında adaylara 60 sayısal ve 60 sözel olmak üzere 120 soru sorulmaktadır. Bu sorular için verilen süre 140 dakikadır. Sayısal ve sözel bölüm konuları, TYT sınavında yer alan Temel Matematik ve Türkçe konularıyla paraleldir.

Çocuk Gelişimine Geçiş Yapılabilen Önlisans Bölümleri

Dört yıllık Çocuk Gelişimi bölümüne dikey geçiş yapılabilen önlisans bölümleri şunlardır:

  • Anaokulu Öğretmenliği
  • Çocuk Gelişim
  • Çocuk Gelişimi ve Eğitimi
  • Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri
  • Okul Öncesi Eğitimi

2021 DGS Çocuk Gelişimi Fakültesi Taban Puanları

Devlet üniversiteleri içerisinde dikey geçiş sınavı sonrası oluşan taban puanlara göre, en yüksek taban puan 279,49 iken, en düşük taban puan ise 255,79 puanda kalmıştır. Üniversitelerin taban puanları birbirlerine oldukça yakın kapatmıştır. Bu durum bölümü tercih eden kişilerin denk bir çalışma gösterdiklerini göstermektedir. 2021 DGS içinde puanların çok farklı olmayacağını düşünüyoruz. Bazı devlet üniversitelerine ait taban puanlar şöyledir:

  • Hacettepe Üniversitesi Çocuk Gelişimi 2021 DGS Taban Puanı : 279,496
  • Selçuk Üniversitesi Çocuk Gelişimi 2021 DGS Taban Puanı : 267,550
  • İnönü Üniversitesi Çocuk Gelişimi 2021 DGS Taban Puanı : 262,246
  • Kırklareli Üniversitesi Çocuk Gelişimi (İ.Ö.) 2021 DGS Taban Puanı : 255,798

2021 DGS Çocuk Gelişimi Kazanmak İçin Kaç Net Gerekir?

Çocuk Gelişimi bölümünü kazanmak için, ÖSYM tarafından gerçekleştirilen 2021 DGS’de eşit ağırlık puan türünden 256 puan ile 280 puan arasında almak gerekir. Bu puana ulaşmak için yapılması gereken netler şöyledir:

2021 DGS Eşit Ağırlık Puan Hesabında Her Net Kaç Puandır? DGS eşit ağırlık puan türünde her bir sözel netinin etkisi yaklaşık 1,524 puan iken, her bir sayısal netinin etkisi ise 1,484 puandır. Bunun yanı sıra, Önlisans Başarı Puanı her 1 puan artıştaki etkisi 2021 DGS Sözel puan türüne 0,6 olarak yansımaktadır.

  • Hacettepe Üniversitesi için : OBP : 65, sayısal neti : 32,75 ve sözel neti : 39,75 yeterlidir. Hacettepe Çocuk Gelişi için 2021 DGS’de toplam 72,5 net yapılması yeterli olacaktır.
  • Selçuk Üniversitesi için : OBP : 61, sayısal neti : 30 ve sözel neti : 36 yeterlidir. Selçuk Çocuk Gelişi için 2021 DGS’de toplam 66 net yapılması yeterli olacaktır.
  • İnönü Üniversitesi için : OBP : 57, sayısal neti : 29,75 ve sözel neti : 34 yeterlidir. İnönü Üniversitesi Çocuk Gelişi için 2021 DGS’de toplam 63,75 net yapılması yeterli olacaktır.
  • Kırklareli Üniversitesi (İ.Ö.) için : OBP : 53, sayısal neti : 26,5 ve sözel neti : 34,5 yeterlidir. Kırklareli Üniversitesi Çocuk Gelişimi (İ.Ö.) için 2021 DGS ’de toplam 61 net yapılması yeterli olacaktır.
Yorumlar

  1. Sana Ne Avatar Sana Ne dedi ki:

    siz ne ayaksiniz ya ?!!!!