kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2021 Radar Cezası Ne Kadar? Radar Cezaları

2021 radar cezaları ne kadar oldu? Radar cezaları nasıl hesaplanır? Radar cezası yememek için ne kadar hızlı geçmiş olmak gerekir? Radar cezasının sınırları ne kadardır?

A+
A-

Trafik kuralları dendiğinde insanlar genelde aman işte kural gibi tepkiler vermektedir ve bu kuralların neden konulduğu tam manasıyla içselleştirilmemiştir. Özellikle ülkemizde kurallar çiğnenmek içindir gibi bir anlayış da ne yazık ki halk arasında oldukça hakimdir. Trafik kurallarının konma amacı insanların güvenli bir biçimde seyahat etmeleri ile ilişkili olup insan hayatını riske atmamak içindir.

Bakıldığı zaman kazalara neden olan trafik kuralı ihlallerinin çoğu hatalı sollama, kırmızı ışıkta geçmek, alkollü araç kullanımı ve aşırı hız gibi kural ihlalleridir. Yapılan incelemeler göstermiştir ki gerçekleşen trafik kazalarının %40’a yakınını araç hızını yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara uydurmamak oluşturmaktadır.

Trafik kurallarının ihlal edilmesi nedeniyle bazı kurallar konulmakta ve bazı kurallar da sıkılaştırılmaktadır. İşte yollara hız sınırı radarları konularak aşırı hız yapılmasının önünü kesmeye çalışmakta bunlardır bir tanesidir. Peki bu sınırlar nelerdir, nasıl belirlenmektedir, cezalar neye göre kesilmektedir ve ne kadardır?

RADAR KURAL İHLALİ NASIL TESPİT EDİLMEKTEDİR? RADAR CEZASI NEREDEN ÖĞRENİLİR? NE ZAMAN GELİR?

Elektronik denetleme sistemi (EDS) aracılığıyla tespit edilebilen hız sınırı ihlalleri için sürücüleri radar öncesi birkaç kilometre kala uyaran uyarılar bulunmaktadır ve bu uyarılara uymayarak hız sınırını aşan sürücünün sınırı aştığı EDS kameraları tarafından tespit edilerek kayıtlara işlenmektedir. Kayıtlara işlenen bu hız sınırı ihlalinin cezası yani radar cezası posta kanalı ile plaka sahibinin adresine gönderilmektedir. Aynı zamanda e-devlet üzerinden de sürücülerin bunun kontrolünü yapma şansı bulunmaktadır.

Bu yönteme ek olarak trafik ekipleri tarafından yapılan kontroller de bulunmaktadır. Trafik ekipleri karayolları üzerindeki bazı noktalara hız ölçüm cihazları ile kontrol noktaları kurmaktadır ve bu cihazlarda sınırı aştığı belirlenen sürücülere de yine ceza kesilmektedir. Bu cezalarda yine posta yoluyla veya e-devlet üzerinden öğrenilebilmektedir.

Cezaların posta yoluyla gelmesi ortalama 15 gün içerisinde gerçekleşebilirken e-devlet üzerinden birkaç gün içerisinde öğrenilebilir.

RADAR CEZASI YEMEYE NEDEN OLACAK HIZ SINIRLARI KAÇTIR?

Araçların türüne, yerleşim yeri olup olmamasına göre ve otoyollarda hız sınırları farklılık göstermektedir. Bu sınırlar türlerine göre şu şekildedir.

Araç Cinsi Yerleşim Yeri İçinde Yerleşim Yeri Dışında Yerleşim Yeri Dışında Otoyollarda
Şehirlerarası Çift Yönlü Karayollarında Bölünmüş Yollarda
Otomobil 50 90 110 120
Minibüs 50 80 90 100
Otobüs 50 80 90 100
Kamyonet 50 80 85 95
Panelvan 50 85 100 110
Kamyon ve Çekici 50 80 85 90
Motosiklet 50 80 90 100
Motorlu bisiklet ve Motorsuz bisiklet 30 45 45 Giremez
Lastik tekerlekli traktörler 20 30 40 Giremez
Arızalı bir aracı çeken araçlar 20 20 30 40
İş makineleri 20 20 20 İzin gerekir

RADAR CEZASI 2021 YILINDA NE KADAR OLDU? KURAL İHLALLERİNE GÖRE RADAR CEZALARI

radar cezalari ne kadar oldu 2021, radar cezasi

Bilindiği üzere kurallarda değişiklik olmasa bile ceza rakamları her sene güncellenmektedir. 2021 radar cezaları şu şekilde belirlenmiştir:

Hız Limitinin %10’a Kadar Aşılması Durumunda: Radar Cezası kesilmez.

Hız Limitinin %10 ile %30 Arasında Aşılması Durumunda: Radar Cezası 314 TL, Erken Ödeme İndirimi Sonrası 235,5 TL, Ceza Puanı 10

Hız Limitinin %30 ile %50 Arasında Aşılması Durumunda: Radar Cezası 652 TL, Erken Ödeme İndirimi Sonrası 489 TL, Ceza Puanı 10

Hız Limitinin %50 Üzerinde Aşılması Durumunda: Radar Cezası 1339 TL, Erken Ödeme İndirimi Sonrası 1004,25 TL, Ceza Puanı 15

Aracın Hızının Düşürülmesi Gereken Yerlerde Düşürmemenin Veya Hava Ve Yol Şartlarına Uygun Sınırlarda Sürmemenin Cezası: Radar Cezası 144 TL, Erken Ödeme İndirimi Sonrası 108 TL, Ceza Puanı 15

Erken ödeme indirimi cezanın 15 gün içerisinde ödenmesinde hak kazanılan bir indirimdir. Erken ödeme indirimi cezanın %25’ini kapsar.

Hız limiti konusunda örnek vermek gerekirse de:

Hız limitinin 70 olduğu bir yerde 87 km ile radara girersek, hız limitini %24,2 aşmış oluruz. Dolayısıyla radar cezası 314 TL olacaktır.

Hız limitinin 100 olduğu yerde 144 km hız ile radara yakalanırsak hız limitini %44 aşmış oluruz. Bu durumda radar cezası 652 TL olacaktır.

Hız limitinin 120 olduğu bir yerde radara 181 km ile girersek, hız limitini %50,8 aşmış oluruz. Bu durumda 1.339 TL radar cezasına çarptırılırız.

RADAR CEZASINA NASIL İTİRAZ EDİLİR? NEREYE İTİRAZ EDİLİR?

Her trafik cezasında olduğu gibi radar cezasına itiraz için de sürücülerin Trafik Cezası İtiraz Dilekçesi ile Sulh Ceza Hakimliği’ne başvuru yapması gerekmektedir. Bazı durumlarda yanlış plakaya ceza kesilebilmekte veya haklı bir durumdan dolayı cezalar iptal edilebilmektedir. Böyle bir durum olabileceğini düşünüyorsanız cezaya itiraz etmeyi ihmal etmeyiniz.

RADAR CEZALARI NEREYE ÖDENİR?

Radar cezaları da yine diğer trafik cezaları gibi vergi dairesine ödenir. Bunu sürücüler isterlerse bizzat giderek gerçekleştirebilirken isterler ise interaktif vergi dairesi sistemini kullanarak internet üzerinden kredi kartları ile ödeyebilirler. Ayrıca bankaların internet sitelerini veya mobil uygulamalarını kullanarak şahsa yazılmış bir cezayı ödemek de mümkündür.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.