30 Yıllık Öğretmen Uyarıyor: Öğretmenlik Mesleğini Seçmeden Önce 2 Kez Düşünün!
Öğretmenlik yazmak bugün için büyük cesaret isteyen bir iş…Moral bozmak değil, realite bu. On binlerce öğretmen adayı Milli Eğitim Bakanlığını her gün heyecanla takip ediyor. Atama bekliyor. Üstelik on binlerce öğretmenden yalnızca birkaç bin tanesi öğretmen olarak atanabilecek. Büyük çoğunluğunun bu hayali gerçeğe dönüşmeyecek. Beklentileri karşılanamayacak. Atama bekleyen, öğretmen olmanın hayalini kuran işsiz öğretmenler ordusuna her yıl yeni neferler katılacak. Bu durum için bir eğitimci olarak çok üzülüyorum. Ancak üzgün olmak şartları, gerçekleri değiştirmez. İyi düşünmek, imkanları analiz etmek, doğru kararlar alıp cesur adımlar atmak hayalleri gerçeğe dönüştürebilir.
Milli Eğitim Bakanlığının yapısı itibariyle atama bekleyen öğretmen adaylarının yüzünü güldürecek yüklü alımları gerçekleştirmesi kısa vadede mümkün görünmüyor. Bu bir tahmin, eleştiri, analiz değil. Kısaca matematik. Bir bakalım: Her yıl Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde çalışan yaklaşık 20.000 öğretmen emekli oluyor. Yeni açılan okullar, kadro boşluğu, kısaca ihtiyaç olan öğretmen sayısı da bu rakama eklendiğinde her yıl MEB tarafından yapılacak öğretmen alımlarına ilişkin net sayı ortaya çıkıyor. O halde burada dikkat edilmesi gereken ve korkutucu bir tablo var. Öğretmen olmak isteyen, üniversite tercihini öğretmenlik bölümlerinden yana kullanacak olanları zorlu bir gelecek bekliyor. Öğretmenlik bölümlerinde okuyan kişilerin atanacak küçük grubun içine girmesi için üniversitenin ilk gününden itibaren ipleri eline alması gerekiyor. Sıkı bir çalışma düzenine sahip olması hayati önem taşıyor.
<div></div>
AKADEMİSYEN OLMAYI DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ?
Öğretmenlik bölümü tercih eden adayların karşısındaki ikinci ihtimal ise akademik kariyer yapmak…Bu tercih daha ağır bir çalışma düzeni ve çok daha büyük fedakarlık gerektiriyor. Bunun için başka faktörlerin de varlığını düşünmek gerek. Kadro sayısı, rakipler, akademiye Türkiye’deki bakış vb. durumlar göz önüne alınırsa bu ihtimale ya çok sıkı sarılmak gerekiyor ya da çok da bel bağlamamak gerekiyor.
Bu iki ihtimali dışlayıp “Ben illa öğretmen olacağım!” diyenlerin çok şansı olmadığını söylemek gerekiyor. Genelde öğretmenlik mezunu adaylar başka iş kollarında şansını deniyor. Örneğin pek çok öğretmen adayı polis ya da asker olmayı tercih ediyor. www.tercihiniyap.net ailesi de adayları her ihtimali düşünmeleri, her fırsatı değerlendirmeleri konusunda uyarıyor!
<div></div>
ÖZEL SEKTÖRDE ÇALIŞMAK KOLAY MI SANDIN?
Öğretmen adayları için bir diğer ihtimal ise özel sektör. Yani özel okullar, dershaneler veya özel eğitim/ders veren kurumlar… Ancak bu durumda da az paraya çok iş yapmayı göze almanız gerekebilir. Geçici bir süreliğine bu işe yönelmeniz mümkün. Ayrıca sektörde adınızdan söz ettirebilir, kendinizi vazgeçilmez kılabilir, sosyal medyayı çok iyi kullanıp kendinize yer edinebilirsiniz. Bunlar dışında ise sektörde çok zorlanacağınız kesin.
ÖĞRETMEN OLMAK İÇİN DOĞRU TERCİH YAP!
Öğretmenlik bölümlerini seçmek konusunda kararlı olanların üniversite tercihi de son derece önemli. Ankara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, ODTÜ gibi okullar akla ilk gelen üniversiteler arasında. Ancak böylesine iyi üniversitelere gitmekte size iş, atama garantisi sunmuyor. Size düşen onlarca şey var. Öncelikle üniversite hayatınızı müthiş verimli geçirmelisiniz. Her türlü ihtimali denemelisiniz. Kariyeriniz için alternatif fırsatlar oluşturmalısınız. İyi bir dil kursuna gidip yabancı dilinizi geliştirmek en iyi seçenek. Yurt dışı deneyimi, yurt dışında eğitim modellerini öğrenmek de ufkunuzu genişletecektir. Ayrıca ikinci üniversite okumak, çift ana dal, yan dal yapmak da ihtimaller arasında.
Kişisel gelişiminizi de ihmal etmeyin. Bol bol eğitimle ilgili filmler izleyin, kitap okuyun, makaleler okuyun hatta yazın. Böylece kendinizi yetiştirmiş olursunuz. Öğretmenlik bölümünde okusanız da meslek dışı fırsatlara kendinizi hazırlamış olursunuz.
BUNLARI YAPMAYAN ZOR ÖĞRETMEN OLUR!
“Yok Mehmet Hocam ben gerçekten öğretmen olmak istiyorum.” Diyorsanız da artık günah benden gitti. Yapılacak şey, gidilecek yol belli. Son 10 yılın atama tablolarını, verilerini açın, inceleyin. En çok hangi branşta öğretmenlik ataması yapılmış öğrenin. Özel sektörde de devlette de iş imkanı bulunan öğretmenlik bölümlerine odaklanın. Örneğin okul öncesi olarak da bilinen anaokulu öğretmenliği iyi bir seçenek. Bu bölümler kaç puanla kapatmış, KPSS’de kaç puan alınırsa atama kesinleşir gibi bilgileri toplayın.
Bölüm seçiminizi tamamladıktan sonra ise üniversite tercihine yoğunlaşın. Devlet okulunda üniversite okumak bile maliyetli. Maliyet analizi yapın. Yıllık gelir-gider dengesi oluşturun. Şehrinizde veya şehir dışındaki en iyi seçeneği imkanlarınız dahilinde tercih edin. Seçeceğiniz üniversitenin eski, kampüsü güzel, kültürü olan, kütüphanesi geniş, akademisyen kadrosu değerli olmasına dikkat edin!
Yorumlarınızı, sorularınızı, değerli görüşlerinizi benimle yorum yaparak paylaşabilirsiniz! İyi şanslar!
MEHMET HOCA KİMDİR?
Mehmet Hoca 30 yıl boyunca öğretmenlik, okul müdür yardımcılığı, okul müdürlüğü yapmış ve en sonunda emekli olmuş bir eğitim duayenidir. Batman, Amasya, Trabzon, İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Antalya gibi önemli şehirlerin tozunu ciğerlerinde hissetmiş, binlerce öğrenciyi eğitmiş bir eğitimcidir. Dershanelerde, özel kurslarda yaptığı çalışmalarla adından söz ettirmiştir. Mehmet Hoca şimdilerde emekliliğin tadını çıkarsa da danışmanlık hizmeti vererek gençlere yol göstermektedir.