kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Kpss Branş Sıralaması Nedir? Branş Sıralamasına Nereden Bakılır?

KPSS sonuçlarının açıklanmasından sonra adayların en çok merak ettikleri konu: Farklı puan türlerindeki branş sıralamasıdır. Branş sıralaması, puan türlerine göre adayın mezun olduğu bölümdeki sıralamasını ortaya koyarken, merkezi atama kadroları içinde adaylara öngörüde bulunma fırsatı yaratmaktadır. Branş sıralaması ile ilgili detayları yazımız devamında görebilirsiniz.

A+
A-

Kamu Personeli Seçme Sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, adayların farklı puan türlerinde aldıkları puanlar ortaya çıkmaktadır. Adayların, herhangi bir puan türünden almış oldukları puana karşılık da, sınava katılanlar arasındaki genel başarı sıralaması oluşmaktadır. Örneğin, 2018 KPSS lisans sınav sonucuna göre, KPSSP3 puan türünden 89,38709 puan alan bir adayın, sınava katılan 1.156.685 aday içerisindeki sıralaması 5.501’dir. Kpss adaylarının sadece bu bilgiler ışığında herhangi bir merkezi kadroya atanıp atanamayacağı kestirmesi mümkün değildir. Merkezi atama için bundan daha önemli olan şey: Adayın herhangi bir puan türündeki ” Branş Sıralaması ” dır. Branş sıralaması, adayın herhangi bir puan türünde mezun olduğu bölümde kaçıncı sırada olduğunu göstermektedir. Yukarıda yer alan ve genel sıralaması 5.501 olan adayın, mezun olduğu bölümdeki sıralaması 126’dır. Bir çok kpss adayı branş sıralamasının ne olduğunu, tam olarak ne işe yaradığını ve nereden bakılacağını bilmemektedir. Biz de tercihiniyap olarak bu konudaki karışıkları gidermek adına kapsamlı bir yazı oluşturmak istedik. KPSS

KPSS Branş Sıralaması Nedir?

Branş Sıralaması: Kamu Personeli Seçme Sınavına katılan bir adayın, herhangi bir puan türünde rastgele seçtiği bölümlerden mezun olan adaylar içerisindeki sıralamasını gösteren sıralamadır. Bir Bilgisayar Mühendisi, herhangi bir puan türünde kendi branşından sınava katılan adaylarla olan başarı sıralaması öğrenebileceği gibi, aynı puan türünde sınava katılan Endüstri Mühendisleri arasında, kendi başarı sıralamasını da öğrenebilmektedir. Başarı sıralamasını sadece mezun olunan bölüm üzerinden değerlendirmek, merkezi atamalarda yer alan kadroların tamamında doğru sonuç vermeyecektir. Bu nedenle, Branş sıralamasına nasıl bakılmalıdır? sorusunun cevabını verelim.

KPSS Branş Sıralamasına Nasıl Bakılmalıdır?

KPSS sonuçlarının ardından, adaylar için dört farklı merkezi atama yapılmaktadır. Bu atamalarda personel almayı planlayan bazı kamu kurum ve kuruluşların kadroları yayımlanmaktadır. Merkezi atamalarda yer alan kadrolar içerisinde, bu kadrolara başvuru yapabilecek kişilerde olması gereken özellikler belirtilmektedir. Bazı kadrolara sadece belirli bir bölümden mezun olanların başvuru yapabileceği belirtilirken, bazı kadrolara ise birden fazla bölüm mezununun başvuru yapabileceği belirtilmektedir. Örneğin, bir işletme bölümü mezunu için sadece kendi bölüm mezunları ile başvuru yapabileceği kadrolar açılabileceği gibi; iktisat, kamu yönetimi ve maliye bölümü mezunları ile başvuru yapabileceği kadrolarda açılabilecektir. O halde, ikinci durumdaki bir kadro için bu kişinin sadece kendi bölüm mezunları arasındaki başarı sıralamasına bakması doğru olmayacaktır. Bahsi geçen dört bölümden de sınava katılan adaylar arasındaki sıralaması bu kadroya yerleşip yerleşemeyeceğini belirleyecektir.

KPSS Branş Sıralamasına Nasıl Bakılır?

KPSS sonuçlarının açıklanmasından bir kaç ay sonra, merkezi atama öncesinde ÖSYM’nin AİS (Aday İşlemleri Sistemi) içerisine ” Branş Bazında Sıralama ” sekmesi eklenmektedir. Adaylar, bu sekmeyi tıklayarak, ilgili puan türünü seçerek, alt tarafta da sıralamasını merak ettikleri bölüm veya bölümleri işaretleyerek branş sıralamasını görebilirler. Örneğin, Bir İnşaat Mühendisi, KPSSP3 puan türünde kendi bölümünden mezun adaylarla olan başarı sıralaması öğrenebilmek için, adım adım şunları yapmalıdır:

  • Aday, ÖSYM AİS (Aday İşlemleri Sistemi) bağlantısını açar.
  • Sağ üst köşeden sisteme giriş kısmına gelerek, TC kimlik numarasını ve daha önce belirlemiş olduğu AİS şifresini ilgili kutucuklara yazar.
  • Daha sonra sol taraftan Başvurularım/Tercihlerim kısmını tıklar ve oradan başarı sırasına bakmak istediği sınavı seçer. Örneğin, 2018 KPSS Lisans seçmiş olsun.
  • Seçilen 2018 KPSS Lisans sekmesi açıldığında, en sol tarafta branş bazında sıralama kutucuğunu tıklar. Tıkladıktan sonra yukarı kutucukta puan türleri ve aşağı kutucukta da sıralama yapmak istediğiniz alanlar/programlar kısımları açılır.
  • Aday, bu iki kutucuk üzerinden dilediği puan türünü işaretleyerek, 40 taneyi geçmeyecek şekilde bölüm veya bölümleri seçerek buradaki başarı sıralamasını görebilir.

KPSSP3 Branş Sıralamasına Nasıl Bakılır?

Kamu Personeli Seçme Sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte adayların KPSSP3 puan türünden genel başarı sırası yayımlanmaktadır. Merkezi atamalarda bu sıralama sadece 4001 kodu ile yapılacak olan kadrolar için önemlidir. 4001 kodu dışındaki kadrolarda adayın branş başarı sıralaması ve kadrolarda yer alan diğer bölümlerle birlikte oluşan başarı sıralaması önemlidir. Bunun için adaylar, KPSSP3 puan türünde kendi bölümlerindeki başarı sıralamasına bakmalıdır.  Aday, KPSSP3 puanında branş başarı sıralamasına ulaşmak için: Yukarıda yer alan adımları izledikten sonra, KPSSP3 puan sekmesini işaretleyip, aşağıda yer alan bölümlerden de kendi mezun olduğu bölümü seçecektir.

Bize sormak istediklerinizi forum sayfamızdan iletebilirsiniz.

KPSS Kaç Yılda Bir Yapılır? Yazımızı LİNK’i tıklayarak görebilirsiniz.

Yorumlar

  1. Ezgi zeren Avatar Ezgi zeren dedi ki:

    Ekpss branş sıralamam 4554 alan yok düz lise 9 bin atama olsa atanırmıyım