kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Article 13 nedir?

Avrupa Birliğini alt üst eden yasa Article 13 nedir? Article 13 ne demek? Türkiye'yi nasıl etkiler? Yalnızca masum bir telif hakkı yasası mı ? Tüm bunları yazımızda bulabilirsiniz.

A+
A-

Article 13 ne demek birden fazla şekilde tanımlamak mümkün son bir kaç yüzyılın en kötü yasal düzenlemesi, internetin sonu veya sansür yasası gibi… Biz yine de resmi tanımlamasını kullanalım Avrupa Birliği üyesi 28 ülkede uygulanması planlanan yeni telif hakları yasası. Nedir

Yasa metninin yazımızın sonuna eklemeyeceğiz ancak öncesinde biraz yorumlamak istiyoruz. İnternet üzerinden gelir elde eden ve işini internete taşımayı düşünen tercihiniyap.net ailesi olarak ilk kez iyi Avrupa’da yaşamıyoruz dedik! Şaka değil Hitler yaşadığı dönemde interneti görse ancak böyle bir yasayı akıl edebilirdi. Genel itibariyle article 13 yasasının yorumuna değindiğimize göre içeriğine girme vakti gelmiştir.

Article 13 kapsamında kullanıcıların içerik yükleyebildiği youtube, facebook, instagram gibi platformlar başta olmak üzere tüm internet siteleri kendi platformlarına yüklenen içerikten dolayı kendi yüklemişçesine sorumludur. Yani yüklenen içeriği şu kadar gün içerisinde kaldır gibi bir uyarı ihtiyaç duymadan telif hakkı ihlali yapmış gibi tazminata mahkum edilecek.

Peki bununla sınırlı mı tabiki hayır, article 13 kapsamında telif hakkı ihalali tanımı genişletiliyor. Herhangi birinin görselini alıp altına bir söz yazıp paylaşmak dahil artık bir siyasetçinin, sanatçının veya herhangi bir ünlünün capsini yapmak dahi yasak!  Toplamda 17 madde yani ingilizce karşılığıyla article’dan oluşan yeni telif hakları yasasının diğer maddelerinde Dünyadaki herhangi bir yasadan farklı veya uç bir düzenleme mevcut değil. Article 13 veya tercüme edecek olursak madde 13 tek başına interneti yerle yeksan etmeye yetecek bir düzenleme.

Article 13 Türkiye’yi Etkileyecek mi?

Yakın zamanda etkilemesini beklemiyoruz. Ülkemiz şükür ki bir Avrupa Birliği üyesi ülke değil ve yakın zamanda olması beklenmiyor.  Article 13 Türkiye üzerinde etki doğurmadığı gibi umarız AB üyesi ülkelerin parlamentolarından da geçemez. Ocak 2019 yani bu ay içerisinde AB komisyonunda tekrar oylanacak eğer geçerse her AB üyesi ülke kendi meclisinde iki sene içerisinde düzenlemek zorunda. Şu an zaten karışık olan Avrupa vatandaşlarının tepkilerini dikkate alır diye düşünüyoruz. Şimdiden milyonlarca tweet saveyoutinternet tag’i kullanılarak atıldı, yüz binlerce imza toplandı.

Avrupa Birliği Vatandaşları Article 13 Hakkında Neler Düşünüyor?

Farklı görüşler mevcut ancak çoğunluğun görüşü bunun siyasi ve ekonomik olarak güçlü lobiler tarafından dayatıldığı yönünde. Eğer youtube üzerinden bireysel açılan kanallar faal şekilde devam ederse yakında medya devi veya medya patronu dediğimiz yapıların yerinde yeller esecek. İşte bu patronların baskısıyla herkesin içerik üretebildiği platformlara saldırıldığı düşünülüyor.

Youtube tarafından yapılan açıklamada bunu doğrular nitelikte: “Bunu elbette istemeyiz ama yeni telif yasası kabul ederse küçük kanalların tamamını kapatmak zorundayız. Saniyede binlerce video yüklenen devasa platformda telif hakkı kontrolü yapmamız imkansız.” Eğer bireysel kanallar silinirse youtube gibi platformlar sayesinde tanıştığımız Barış Özcan, 140 journos, Sıfır Bir, kamusal mizah gibi onlarca kimsenin akrabası olmadan bir yerlere gelmeyi başaran ve başaracak kişilerle vedalaşacağız. Geriye ne mi kalacak 3-4 medya patronuna ait kanallarda yayınlanan 8-10 kadar oyuncunun oynadığı, kopya senaryolu, setteki herkesin birbirinin akrabası olduğu dizilere mahkum kalacağız.

Yalnızca youtube da değil aynı zamanda facebook, instagram gibi platformlarda muhtemelen içerik politikasını değiştirecek çünkü yeni telif politikasına karşı yapılabilecek fazlaca bir şey yok. Neredeyse her şey telif hakkı ihlali kapsamında değerlendiriliyor.

Article 13 nedir kısaca artardık bununla birlikte artice 13 tam metnini okuyabilirsiniz. Konuyla ilgili görüş belirtmek için forum sitemizi kullanabilirsiniz.

Yorumlar

  1. ahmet karayol Avatar ahmet karayol dedi ki:

    şükür ki üye değil miyiz ab'ye? sen ab'ye üye olmanın avantajları neler biliyor musun?