kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Ağız ve Diş Sağlığı Teknikeri 2023 Maaşları Ne Kadar?

Ağız ve diş sağlığı teknikeri maaşları 2023 yılı için ne kadar, ağız ve diş sağlığı teknikerliği nedir, görevleri nelerdir, ağız ve diş sağlığı teknikeri nasıl olunur, mesleğin çalışma şartları nasıldır, 2023 yılı için özel sektör ağız ve diş sağlığı teknikeri maaşı nasıldır gibi soruların cevaplarına buradan ulaşabilirsiniz.

A+
A-

Maaş bilgileri, meslek tanıtımları, mesleklerin görevlerini ve çalışma şartlarını/saatlerini anlattığımız yazı dizilerimiz devam ediyor. Yol gösterici olması amacıyla hazırladığımız, ağız ve diş sağlığı teknikeri maaşlarına, görevlerine, çalışma şartlarına değindiğimiz yazımız ile karşınızdayız.

Kaç Saat Oruç Tutacağız, İlk Oruç Ne Kadar Tutulacak?

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TEKNİKERİ NEDİR? AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TEKNİKERİNİN GÖREVLERİ NELERDİR?

Ağız ve diş sağlığı ülkemizde yeterli önemi göremese de dünyanın pek çok ülkesinde bireyler bu konuda büyük hassasiyet, bu konuya büyük önem göstermektedir bu yüzden de ağız ve diş sağlığından sorumlu olan diş hekimleri büyük değer görmektedirler. Ülkemizde de son yıllarda artan ağız ve diş sağlığı merkezlerinin varlığı, bu konuda bilinçlendirme çalışmalarının artması ve eğitim seviyesinin yükselmesi ile birlikte diş sağlığına önem artmıştır. İşte ağız ve diş sağlığı teknikerleri de bu önemin artması ile birlikte diş hekimlerinin yanında yardımcı, destek sağlık görevlisi olarak hizmet vermek amacıyla eğitim görerek göreve başlamaktadırlar.

Ağız ve diş sağlığı teknikerinin görevlerinden başlıcaları şunlardır:

  • Diş ile ilgili operasyonlar sırasında lazım olabilecek ekipmanın sterilizasyonunu ve teminini gerek hekimin yanında gerekse hekimin operasyonu öncesinde sağlamak.
  • Diş hekimlerinin hastalar için yapabileceği kanser taraması, diş temizliği, hastalık kontrolü gibi işlerde hekime yardımcı olmak.
  • Ağız ve diş sağlığı konusunda hastaya önerilerde bulunmak.
  • Protez, köprü ve bunlar gibi onarım çalışmalarında kullanılacak malzemelerin üretiminden sorumlu olmak.
  • Hastaların diş sağlığı konusunda ve operasyonlardaki süreçlerini takip etmek.

Tüm bunlar bir ağız ve diş sağlığı teknikerinin en genel sorumluluklarıdır diyebiliriz.

NASIL AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TEKNİKERİ OLUNUR? KİMLER AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TEKNİKERİ OLABİLİR?

Üniversite adaylarının veya meslek adaylarının kafasını karıştıran bir konuda açıklama yapmakta fayda var. Teknisyen ve tekniker ismen de kısmen görev olarak da birbirine karıştırılabilen unvanlardır. Bu iki unvanın sahibi olma noktasında var olan ayrım şu şekildedir: Ortaöğretim kurumlarının ilgili bölümlerinden mezun olanlar teknisyen unvanını alabilirken 2 yıllık bölüm mezunu kişiler de tekniker unvanını alabilmektedir.

Ağız ve diş sağlığı teknikeri olarak görev yapabilmek için de kişilerin 2 yıllık ilgili bölüm mezunu olması gerekmektedir. İlgili bölümler ise: Ağız Diş Sağlığı, Ağız ve Diş Sağlığı, Diş Hekimliği-Hijyen, Diş Teknik Sekreterliği’dir. Yani kısacası ağız ve diş sağlığı teknikeri olarak görev yapmak isteyen bir kişi 2 yıllık bu bölümlerden birini bitirmiş olmalıdır.

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TEKNİKERİ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE SAATLERİ NASILDIR?

Ağız ve diş sağlığı teknikerliği yapacak bir adayın diğer sağlık bölümü mezunlarına, sağlık çalışanlarına göre işleri biraz daha kolaydır. İşin içinde sağlık olduğu için yine kısmen zor bir iştir fakat yine de çok nadir ağır vakalarla karşılaşılacağı için daha az stresli ve yorucudur denebilir.

Görevlerinden de anlaşılacağı üzere yardımcı eleman göreviyle diş operasyonları gibi bir alanda çalışmanın getireceği rahat bir çalışma ortamına sahip olabilirler (diğer sağlık alanları teknikerlerine kıyasla). Bunun dışında özel sektör ve kamu hastanelerinde iş yükleri çok büyük farklılık göstermeyecektir. Buradaki tek istisna çok hastası olan bir kuruluşta çalışmanın getirdiği iş yükü olacaktır. Onun dışındaki çalışma şartlarının ağırlığı ve mutsuz bir ortamda olup olunmayacağının durumu tamamen çalıştığınız kurumdaki doktorlara, amirlere bağlı olacağı için bu konuda işiniz biraz şansa kalacaktır.

Çalışma saatleri konusu da daha az acil durum olup acile çağrılma olasılığınız az olacağı için standart (kamu kurumları için) haftalık 40 saat mesainiz olacaktır. Bunun dışında bazı durumlarda nöbetlerde eklenebilecektir. Özel sektörde ise farklı olarak yine çalıştığınız hastaneye, özel kliniğe bağlı olarak benzer veya biraz daha fazla mesai saatiniz olacaktır. Sağlık alanında hiçbir mesleğe söylenemeyebileceği üzere ağız ve diş sağlığı teknikeri olarak görev yapanlara da kesin haftada şu kadar saat ve şu kadar gün çalışırsınız demek güçtür.

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TEKNİKERİ MAAŞLARI 2023 YILINDA NE KADAR OLDU?

Mesleğe girmek isteyen adayların en çok sorduğu soruya geldik. Bu soruyu cevaplandırmadan önce genel bir tekniker maaşları listesi vermeyi faydalı görüyoruz.

Yeni başlayan           13500-13800 Türk Lirası

 

Kıdemlere, derecelere göre yıllara göre artışın bulunduğu bir tekniker maaşları listesidir bu. 2023 yılı için ağız ve diş sağlığı teknikeri maaşına gelecek olursa muhtemelen yeni başlayan bir teknikerin maaşı 13500-13700 lira arası olacaktır. Bunun kamuda olduğunu belirtmekte fayda var. Bunun içinde ek ödemeler vb ek ücretler de söz konusu. Buna ek olarak çalıştığınız yere bağlı olarak biraz az biraz fazla olabilecek olsa da Ocak zamları sonrası alınacak ortalama maaş budur diyebiliriz. Buna ek olarak Temmuz ayında Ocak ayına benzer bir zam yapılırsa maaşların 2023 Temmuz için 13800-13900 civarlarına yaklaşacağını söyleyebiliriz.

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TEKNİKERİ MAAŞLARI 2023 YILINDA ÖZEL SEKTÖRDE NE KADAR?

Özel sektör tabi ki hem çalışma şartlarının ağırlığı hem de maaşların azlığı bakımından dezavantaj sahibi bir konumdadır. Bu da bireylerin daha çok devleti tercih etmeye çalışmasına neden olmaktadır fakat maaşlar konusuna gelirsek deneyim sahibi bir ağız ve diş sağlığı teknikerinin devlettekilere yakın bir maaş alabileceğini söylemek gerek. Bunun dışında yeni başlayan bir teknikerin ise 9300 -9600 arası maaşlar alabileceğini belirtmek gerekiyor. Bu ücret tabi ki ortalama bir rakam çünkü bazı kurumların, kliniklerin asgari ücret seviyesinde (8506) verdiği bazı kurumların da 10000’e yakın maaş verebildiklerini bilmenizde fayda var.

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TEKNİKERİ NASIL OLMALI?

Ağız ve diş sağlığı teknikerliği hakkında birkaç öneride bulunmak istiyoruz. Bu mesleği seçecek bir kişinin her iş için gerekli olacağı üzere disiplinli olması gerekmektedir. Aynı zamanda temizlik konusunda duyarlı (sağlık alanında çalışacak herkes için geçerli), insanlarla iletişim konusunda ve alanında kendini geliştirmiş olması gereklidir.

Bunlara ek olarak ağız ve diş sağlığı teknikerinin çalışacağı alan materyal üretimi olacağı, bunların bakımıyla ilgileneceği için görsel hafızası güçlü, ayrıntıcı ve dikkati yüksek bireyler olması gerekmektedir. Ayrıca kimya ve biyoloji konularında da iyi bir altyapısı olmalıdır desek yeridir.

Özetlemek gerekirse bu mesleği seçtiyseniz veya seçecek iseniz; görsel becerileriniz, iletişim becerileriniz gelişmiş, ayrıntılara önem veren, estetik kaygılar da taşıyan, dikkatli, özenli, temizliğe önem veren ve insan sağlığı ile ilgili bir alanda çalıştığının farkında, kendini iyi yetiştirmiş bir birey olmanız gerektiğini aklınızda bulundurun.

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TEKNİKERİ KPSS 2022/5 ATAMA TABAN PUANLARI YAZIMIZA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

MAAŞLAR, KPSS, MESLEK TANITIMLARI GİBİ KONULARDA FİKİR ALIŞVERİŞİNDE BULUNMAK İÇİN: FORUM.TERCİHİNİYAP.NET ADRESİNİ ZİYARET EDEBİLİRSİNİZ.

Ağız ve Diş Sağlığı Teknikeri Kimdir ve Maaşları Ne Kadar?

Ağız ve diş sağlığı devlette ne iş yapar?

Ağız ve Diş Sağlığı mezunu devlet ve şehir hastanelerinde diş doktorlarının asistanlığını yapar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.