kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Aşı Kartı Nedir? Nereden ve Nasıl Alınır?

Aşı Kartı Nedir? Nereden ve Nasıl Alınır? Aşı Kartı Ne Demek? Aşı Kartı Nereden ve Nasıl Alınır? Aşı Kartı Almak Zorunlu Mu? Aşı Kartımı Kaybettim Ne Yapmalıyım?

A+
A-

Yeni tip Koronavirüs salgını tüm dünyayı etkisi altına aldı. Binlerce kişi hayatını kaybetti milyonlarca kişinin hayatı olumsuz etkilendi. Salgına karşı hiçbir tedbir etkili olmazken en güçlü silah olarak aşı seçenekleri ortaya çıktı. Farklı ülkelerde geliştirilen aşıların üretimi ve uygulanması başladı. Bu dönemde pek çok sağlık konusu gündeme geldi. Bunlardan biri de aşı kartı oldu. Peki aşı kartı nedir? Aşı kartı nereden ve nasıl alınır? Aşı kartı ne işe yarar? İşte tüm merak edilenler…

Aşı Kartı Nedir? Ne Demek?

Dünyada tüm insanlar doğdukları andan sonra toplu salgınlara karşı aşılanır. Yeni geliştirilen Koronavirüs salgını karşıtı aşılardan bunlardan biri. Bu aşıların yapılmasını takip eden takvime de aşı kartı denmektedir. Bu nedenle bu kart aşı takvimi olarak da bilinir. Aşı kartı ile birlikte yeni doğan bir çocuğun yetişkinlik süresine kadar olduğu tüm aşılar işlenir. Böylece aşıların hangi tarihte yapıldığı, neden yapıldığı, hangi aşıların yapıldığı gibi bilgiler bulunur. 

Günümüzde teknolojinin gelişmesi her sektörü derinden etkiledi. Özellikle de sağlık sektörünü… Tüm iş ve işlemler, arşivler elektronik ortama aktarıldı. Öyle ki aşı bilgileri, aşı kartı bilgileri de elektronik ortama aktarıldı. Türkiye’de vatandaşlar hastanelere gittiğinde hasta kayıt bilgileri sorgulanabiliyor ve aşı kartı da görüntüleniyor. Vatandaşlar da e-Devlet üzerinden bu bilgileri görüntüleyebiliyor.

Aşı Kartı Nereden ve Nasıl Alınır?

Koronavirüs salgını ve buna karşı geliştirilen aşılardan sonra aşı tartışmaları yeniden alevlendi. Pek çok kişi farklı endişelerle aşı olmak istemediğini belirterek aşı karşıtlığını savundu. Buna karşın devletler de toplum sağlığını korumak için aşı pasaportu gibi konuları gündeme getirdi. Aşı olmayan kişilerin seyahat edememesi, bazı yerlere girememesi gündeme geldi. Bu nedenle aşı kartı konusu da tekrar merak edilir oldu. Aşı kartı almak isteyen, olduğu aşıları görmek isteyenler bu konuda araştırma yapıyor.

Bir çocuk doğduğunda o kişi için aşı kartı oluşturulur. Bu kart hemşire ya da doktor tarafından doldurulur ve ücretsiz olarak doğum sonrası verilir. Aşı kartında aşı takvimi, hangi aşıları olduğu gibi kritik bilgiler yer alır. Bu bilgiler ailelere büyük kolaylık sağlar. Aşı kartı kaybolursa aile hekimliklerine, hastanelere gidilerek yenisi alınabilir. Devlet ve özel hastanelerde de bu işlem yapılabilir. 

Aşı Kartı Almak Zorunlu Mu?

Bazı kurumlar personel alımı yaparken aşı kartı da istemektedir. Özellikle de sağlık kurumlarında bu sık görülür. Bu durumda bir sağlık merkezine giderek rapor alınmalı ve kan verilmelidir. Daha sonra aşılar için kontrol yapılır. Vurulması gereken aşılar varsa aşı olursunuz. Daha sonra size aşı kartı verilir. Böylece aşı kartı alabilirsiniz. Böylece hayatınız boyunca hangi aşıları olduğunuz resmi olarak kanıtlanmış olur. Ayrıca e-Devlet üzerinden de sorgulama yapmak mümkündür.

e-Devlet aşı kartı sorgulama: https://www.turkiye.gov.tr/saglik-okul-caginda-yapilan-asi-bilgileri-sorgulama

Aşı Kartımı Kaybettim Ne Yapmalıyım?

Aşı kartını kaybolması durumunda en yakın aile hekimliğine, sağlık merkezine giderek başvuru yapabilirsiniz. Böylece aşı kartını tekrar çıkartabilirsiniz. Bu son derece kolay ve basit bir işlemdir. Bir zorluğu yoktur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.