kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Düz Memur Olmak İçin Kaç Puan Gerekir? 2020 KPSS Lisans Taban Puanları

2020 KPSS lisans sonuçları açıklandı. Bu sonuçlar sonrasında biz de adayların en çok merak ettikleri konu olan, memur olmak için kaç net ve puanın yeterli olacağını yazmak istedik.

Yaklaşık 1.3 milyon lisans mezunu adayın katılım gösterdiği 2020 Kamu Personeli Seçme Sınavı lisans sınav sonuçları açıklandı. ÖSYM tarafından 6 Eylül 2020 tarihinde gerçekleştiren 2020 KPSS Genel Kültür ve Genel Yetenek sınavı yaklaşık 1,5 ay sonra 22 Ekim 2020 tarihinde açıklandı. Bu sonuçlara göre adaylar, aldıkları puanlar ile merkezi atama ile atanıp atanamayacaklarını hesaplamaya başladı. Düz memur olabilmek için atanmak isteyen adaylar, kaç net ve kaç puan ile atanabileceklerini merak ediyor. Biz de geçmiş veriler üzerinden KPSSP3 puan türüne göre atama yapılan merkezi atama istatistikleri üzerinden bir çalışma yapmak istedik. Bu çalışma ile 2020 KPSS lisans sonuçlarına göre düz memur olmak için kaç puan gerekir? Sorusunun cevabını bulabilirsiniz.

Merkezi Atama Nasıl Yapılır?

KPSS sonuçlarına göre, kamu kurum ve kuruluşların merkezi atama işlemleri ÖSYM tarafından gerçekleştirilir. Atama işlemlerinin koordinasyonunu Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı ile ÖSYM koordineli olarak yürütür. Kamu kurum ve kuruluşların talepleri doğrultusunda her atama için kabul edilen kadro ve pozisyonlara göre kılavuz yayımlanmaktadır. Bu kılavuzda merkezi atamada yer alan kadrolar, bu kadroların hangi ile açıldığı, kaç kişilik kadro açıldığı ve hangi bölüm mezunlarının bu kadrolara başvuru yapabileceği belirtilmektedir. Kamu kurum ve kuruluşların düz memur alımlarında da aynı şekilde ilgili kadro için şartlar açık şekilde belirtilmektedir. Bu şartlar içerisinde en önemli husus, hangi bölümden mezun olanların bu kadrolara başvuru yapabilecekleri ile ilgilidir.

Özel nitelik kodlarıyla belirtilen mezuniyet şartı, memur olabilmek için temel kıstas olarak kabul edilmelidir. Herhangi bir lisans bölümünden mezun olan kişinin, açılan her kadroya başvuru yapamayacağını belirten bu duruma göre puanlar şekillenmektedir. Bu nedenle KPSS’de düz memur olabilmek için taban kabul edilen bir puan yoktur. Kimi bölüm mezunları ellerindeki 85 puanla memur olamazken, kimi bölüm mezunları 50 puanlarla memur olabilmektedir. Burada önemli bir diğer etkende mezun sayısıdır. Bir bölümden mezun olan sayısı ne kadar çok ise, o bölümün KPSS taban puanı o kadar yüksek kapatmaktadır.

Düz Memur Olmak İçin Kaç Puan Gerekir?

Bu temel konuları belirttikten sonra düz memur olabilmek için kaç puan almak gerektiğini konuşalım. Burada yapacağımız analiz, 2018 KPSS sonuçları neticesinde yapılan 4. atama üzerine olacaktır. Bölümlerinde bir çoğunda puanların en fazla düştüğü atama 4. merkezi atama olarak gerçekleşmektedir. Bilindiği üzere merkezi atama KPSS sonrasında 4 kez yapılmaktadır. 2020 KPSS sonuçlarına göre de 2020/2, 2021/1, 2021/2 ve 2022/1 merkezi atamalarında P3 puanı alan her aday başvuru yapabilecektir. 2018 KPSS sonuçlarına göre, düz memur veya branşına göre ataması yapılan hemşirelik, ebelik, avukat, mühendis vs. kadrolarında taban puanlar bölümlere göre şu şekilde gerçekleşmiştir:

  • ÇEKO en düşük atama puanı : 81,82
  • İktisat en düşük atama puanı : 81,69
  • Kamu ve SBKY en düşük atama puanı : 86,33
  • Uluslararası İlişkiler ve SBUİ en düşük atama puanı : 85,91

İİBF, SBF diğer bölümler için en düşük atama puanı için; 

  • Bilgisayar Mühendisliği en düşük atama puanı : 86,94
  • Elektrik-Elektronik Mühendisliği en düşük atama puanı : 88,75
  • Endüstri Mühendisliği en düşük atama puanı : 90,48

Mühendislik fakültesi diğer branşları için en düşük atama puanı için; 

  • Bilgi ve Belge Yönetimi  en düşük atama puanı : 82,92
  • İstatistik en düşük atama puanı : 85,24
  • Hukuk  en düşük atama puanı : 86,81

Diğer bölümler için en düşük atama puanı için; 

  • Çocuk Gelişimi ve Eğitimi en düşük atama puanı : 79,23
  • Ebelik en düşük atama puanı : 59,36
  • Fizyoterapi ve Rehabilitasyon en düşük atama puanı : 88,03
  • Hemşirelik en düşük atama puanı : 65,94
  • Psikoloji en düşük atama puanı : 81,83

Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Fakültesi ve diğer sağlıkla ilgili fakültelerin branşları için en düşük atama puanı için; 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.