kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Avrupa’da Emeklilik Maaşları Ne Kadar?

Avrupa da Emeklilik Maaşları Ne Kadar? Emekli Nedir? Emeklilik Nedir? Avrupa da Emeklilik Yaşı Kaç? Avrupa da Emeklilik Şartları Nelerdir?

A+
A-

Avrupa’da emeklilik maaşları ne kadar, emeklilik yaşı kaç, emekli nedir ve emeklilik nedir sorularına cevap arıyorsanız bu yazımız tam da sizin için. Sizlere fikir verebilmek amacıyla yazdığımız bu yazıda aklınıza takılan diğer soruların cevabını da bulabilirsiniz.

Türkiye’de olduğu gibi tüm dünyada milyonlarca insan belirli bir yaştan sonra iş hayatına başlamaktadır. Yasalar gereği işverenler çalışanlarını sigortalı istihdam etmelidir. Böylece vatandaşlar çalıştıkları süreler boyunca sosyal güvenlik kurumlarına düzenli olarak prim öder. Daha sonra ödenen bu primler çalışanlara emekli olduklarında ikramiye ve maaş olarak geri dönmektedir. Türkiye’de emeklilik koşulları, emeklilik yaşı ve emeklilik maaşına aşinayız. Ancak bu bilgileri tüm dünyaya kıyaslayarak sahip olduğumuz şartları daha iyi anlamamız daha iyi olur. Özellikle de Avrupa’daki durumun ne olduğu merak edilir. Peki Avrupa’da emeklilik şartları nasıl? Avrupa’da emeklilik maaşları ne kadar? Emekli nedir? Emeklilik nedir? Ne demek?

Sahte İşyeri Nedir? Sahte İşyeri Tespiti İle Emeklilik İptal Edilir Mi?

Emekli Nedir? Emeklilik Nedir?

Milyonlarca kişi genç yaşta hayata atılarak çalışmaya başlamaktadır. Genç yaşta çalışan, maaşını alan, ekmeğini kazanan insanlar hayatını bir yere kadar sürdürebilir. Ancak belirli bir yaştan sonra bu kişiler elden ayaktan düşer ve çalışmaları zorlaşır. Bu dönemde emekli olmaları ve sosyal güvenlik kurumlarından maaş alarak emeklilik hayatının tadını çıkarmaları beklenir. İşte çalışanların gerekli sürelerde çalışıp, primlerini ödendikten sonra kazandıkları hakka denir. Emekli ise Türk dil Kurumuna göre emek harcanarak elde edilen, zor ve zahmetli aşamayı ifade eder. Yasalara, kanunlara göre belli süre çalışıp, iş ile ilişiği kesilen ve aylık bağlanan kişilerdir. Türkiye’de ve dünyada binlerce emekli bulunmaktadır.

Avrupa’da Emeklilik Yaşı Kaç?

Türkiye’de her çalışanın hayali yoğun temponun bitip dinlenmenin başlayacağı döneme, emeklilik dönemine geçmektir. Burada kilit nokta ne zaman sigortalı olarak çalışmaya başladıklarıdır. Sigorta başlangıç tarihi ne kadar erken olursa yaş ve prim günü koşulları da o kadar kolay olur. Bir kişinin emekli olabilmesi için de bazı şartları taşıması gerekir. Buna göre erkek ve kadınlarda emeklilik şartları da farklılık gösterir. Avrupa’da da durum benzerdir. İşte Avrupa’da emeklilik yaş şartları…

Danimarka’da 65
İtalya 58
İsveç 65
Meksika’da 65
Kore’de 60
Japonya’da 60
Amerika’da 65
Kanada 65
Rusya’da kadınlar için 55, erkekler için 60

Avrupa’da Emeklilik Şartları Nelerdir?

Her çalışanın hayali emeklilik olsa da her çalışan her istediğinde emekli olamaz. emekli olabilmek için bazı şartların karşılanması gerekir. Avrupa’da da Türkiye’de de benzer emeklilik şartları bulunur. Çalışanlar bu şartları yerine getirebilirse istediklerine kavuşur. 

İlgili ülkede çalışanlara yaştan dolayı emeklilik hakkı tanınabilir. Ayrıca iş gücünde kayıp meydana gelirse yine emekli olma hakkı tanınır. Ayrıca bu kapsamda alınan tüm dul ve yetik aylıkları da inceleme kapsamındadır. Avrupa ülkelerinde yaştan dolay emekli olabilmek için yaş sınırı 60 ile 70 arasında cinsiyete göre değişmektedir. Maden işçilerinde ise yaş sınırı farklıdır. Yıpranma payı göz önünde bulundurularak 60’a kadar iner.

Çalıştığı işte çalışamaz duruma olduğunu ve kazanma gücünü yitirdiğini ispatlayan Avrupa vatandaşlarına malulen emeklilik hakkı verilmez. Bu durumda olan çalışanlar belirli sürelerde aylık sigorta primini engel öncesinde yatırmalıdır. Ayrıca malulen emeklilik için son 5 yılda en az 36 ay da sigorta prim ödemesinin yapılması gerekir.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Nedir?

Avrupa’da Emeklilik Maaşları Ne Kadar?

Bu soruya net bir cevap vermek zordur. Çünkü Avrupa diye bahsettiğimiz bölgede farklı nüfusta, farklı ekonomik koşullarda onlarca ülke bulunur. Bu ülkelerde çalışanlara verilen aylıklar, emeklilere verilen maaşlar birbirinden farklıdır. Gerekli koşulları sağlayıp emekli olan kişilere de belirli düzeyde aylık verilir. Çalışan kişinin cinsiyeti, prim oranı, çalıştığı süre aylığı etkiler. Buna göre kadın vatandaşlarda emekli maaşı miktarı ortalama 500-750 Euro seviyesindedir. Erkeklerde ise 1000-1500 Euro seviyesinde emekli aylığı ödenmektedir.

Avrupa’da Emeklilik İkramiyesi Ne Kadar?

Türkiye’de emekli olan kişiler çalışma süreleri, prim ödemeleri durumunda emekli ikramiyesi alabilmektedir. Maaşlarına kıyasla toplu bir para elde etmektedirler. Avrupa ülkelerinde de benzer bir uygulama vardır. Emekli olan kişilere toplu bir para verilir. 

Emeklilik hakkı nedir?

Emeklilik, insanların çalışma gücü ve yeteneklerini yitirip, çalışma hayatından ayrılmalarıyla gelir kaynaklarının ortadan kalkması üzerine kazandıkları haktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.