kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Belediyelere Sözleşmeli Personel Olarak Girilir Mi? Nasıl Girilir?

Belediyelere Sözleşmeli Personel Olarak Girilir Mi? Nasıl Girilir? Belediyeler personel ihtiyaçlarını karşılamak için tam veya kısmi zamanlı sözleşmeli personel alımı yapmaktadır? Peki bu alımlar nasıl yapılır?

A+
A-

Türkiye’de 81 ilde ve bu illerin ilçelerinde faaliyet gösteren yüzlerce belediye bulunmaktadır. Belediyeler bünyesinde ise binlerce personel istihdam edilmektedir. Kamu hizmetlerinin aksamadan verilebilmesi için bu ersoneller kritik öneme sahiptir. Bu kapsamda ülkedeki yüzlerce belediyede ve belediyelere bağlı kuruluşlarda farklı unvan ve kadrolarda kısmi ve tam zamanlı sözleşmeli personeller çalışmaktadır. Belediler farklı zamanlarda ve farklı amaçlarla sözleşmeli personel alımı yapmaktadır. Bu kapsamda belediyelerde tam veya kısmi zamanlı sözleşmeli personel olarak istihdam edilmek isteyen kişilerde araştırmalar yürütmektedir. Konuyla ilgili tüm çerçeve ve ayrıntılar 5393 sayılı Belediye Kanununda düzenlenmiştir.

Belediyelerde Kısmi Zamanlı Sözleşmeli Personel Alımı

Ülkenin dört bir yanında bulunan belediyelerin bünyesi her kadro bulunmamaktadır. Bazı belediyelerde mühendis, mimar, avukat veya veteriner kadroları yoktur. Ayrıca yine bazı belediyelerde işlerin veya iş yoğunluğunun azlığı nedeniyle tam zamanlı bu kadrolardaki personellerin istihdam edilmesine ihtiyaç duyulmamaktadır. Ancak yürütülmesi gereken işler olduğunda ise personel gerekmektedir. İşte bu noktada belediyeler kısmi zamanlı olarak sözleşmeli personel istihdam etmektedir.

Belediyeler kısmi zamanlı sözleşmeli personel istihdam ederken, alınacak personel sayısı, mimar, mühendis (inşaat müh. ve harita müh.) veteriner ve avukat olmak kaydıyla her unvan için 1 kişi olmaktadır. Ayrıca alımı yapılacak personellerle en fazla takvim yılı sözleşme imzalanabilir.

Kısmi zamanlı istihdam edilecek personellere ödenecek net ücret, ilgli unvandaki kadroların 1/1 seviyesinde olanlar için ödemelerin toplamının tamamının en çok yarısı kadar olabilmektedir. Ayrıca çalışılan süreyle orantılı olmak üzere belediye meclisi de ücreti belirleyebilmektedir.

Alınacak personellerin başka iş veya işleri nedeniyle SGK kurumuna bağlı olması halinde sosyal sigorta ve GSS primleri belediyeler tarafından yatırılmaz. Alınacak kısmi zamanlı sözleşmeli personel birden fazla belediye ve belediyeye bağlı kuruluşlarda çalıştırılamaz. Ayrıca personellerin alımında sınav şartı aranmamaktadır.

Belediyelerde Tam Zamanlı Sözleşmeli Personel Alımı

Belediyeler ve belediyelere bağlı kuruluşlarda kadrolara uygun olarak yıllık sözleşme yapılma yolu ile alanında uzman teknik personeller istihdam edilmektedir. Bu kapsamda istihdam edilebilecek unvanlar uzmanlık isteyen personellerdir. Çevre, teknik, sağlık, veterinerlik, hukuk, bilişim, ekonomi, iletişim, AR-GE, eğitim, danışmanlık, mimar, mühendis, avukat, şehir planlama, bölge planlama, programcı, kimyager, fizikçi, jeolog, hidrolog, eğitmen, kameraman, biyolog, sosyolog, kaptan, pilot, matematikçi, eczacı, sağlık memuru, çocuk gelişimcisi, antropolog, kütüphaneci, ekonomist gibi uzmanlar, teknik personeller istihdam yıllık sözleşme ile istihdam edilebilir.

Tam zamanlı sözleşmeli personel istihdam edilirken personelin alınacağı kadroya ilişkin yeterlilikleri taşıyıp taşımadığına bakılır. İlgili personel tarafından yürütülecek hizmetlerle ilgili boş kadrolara atama yapılmaz. İlgili kişiye ödenecek maaş miktarı aynı unvandaki kadroların 1/1 seviyesindeki olan personellere yapılan büyün maaş ödemelerinin toplam net tutarı en çok %25  fazlası olmaktadır. Ayrıca belediye meclisi kararı ile personellerin maaşları belirlenmektedir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından her yıl sözleşmeli personellerin unvanlarına ilişkin ücret tavanları ve ek ödeme miktarları belirlenmektedir. Ayrıca yine söz konusu belediye meclisinin vereceği kararla belirlenen tavan aşılmamak üzere ücret belirlenebilir. Alınacak personellerin unvanlarına bakanlıklarca sınır getirilebilir. Ancak personel alımı belediyeler tarafından yapılır. Personellerin 657 sayılı Devlet Memurları Kanununca 4/B sözleşmeli personel alımında aranacak şartları taşıyan personeller istihdam edilebilir. Ayrıca gereken öğrenim şartlarını taşımaları da personellerin alımında son derece önemlidir.

Belediyelere sözleşmeli personel alımı Kamu Personeli Seçme Sınavından puan alma şartına veya diğer sınavlardan alınacak puanlara bağlı değildir. Lakin bazı belediyeler personel alımı yaparken sözlü, yazılı veya uygulamalı sınav yapabilir. Ayrıca sınavsız yapılacak personel alımları bazen duyurusuz yapılabilirken sınav yapılması durumunda duyuru yapılması gerekir. Bu nedenle personel alımlarının takibi son derece önemlidir.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NETsözle

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.