kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Bilişim Sistemleri Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

​​​​​​​Bilişim sistemleri mühendisi maaşları kaç TL oldu? Devlette veya özel sektörde bilişim sistemleri mühendisi maaşları net ve brüt olarak ne kadar?

A+
A-

Bilişim sistemleri, teknoloji çağı olan günümüzde her geçen gün ilerlemektedir. Bu nedenle günümüzde en çok merak edilen konulardan biri de bilişim sistemleri mühendisi maaşları ne kadar sorusudur.

Bir şahsın bir işe girmeye yakın veya gelecekte yapmayı düşünebileceği mesleğe dair öğrenim görmeden önce o mesleğe dair araştırmalar yapması oldukça normaldir. Özellikle hayatını belli bir kalite standardında veya en azından insani koşullar altında sürdürebilmesi açısından o mesleğin ne kadar para kazandırdığını, o mesleği yapanların aylık ne kadar ücretle çalıştığını öğrenmek istemesi çok doğaldır. Bu doğal merakları karşılamak amacıyla bizler sitemizde sizlere meslek tanıtımından, mesleklerin maaş bilgilerine kadar bilgi vermeyi amaçlayan içerikler üretmeyi sürdürüyoruz. Bu içeriğimizde bilişim sistemleri mühendisi maaşlarına dair bilgilendirme bulabileceksiniz.

Bilgisayar Mühendisi

BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSİ NASIL OLUNUR? NE İŞ YAPAR? BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİİ NEDİR, KİMDİR?

Bilişim sistemleri mühendisi maaşlarından önce en genel hatlarıyla mesleğe dair bilgi vermek yerinde olacaktır. Bilişim sistemleri mühendisliği konusunda daha kapsamlı olan meslek tanıtımı içeriğimize de alt taraftaki bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bilişim sistemleri mühendisi bilgisayar mühendisi ile benzer işler de yürütmekle beraber özellikle bilgisayar dünyası içindeki bilgi ve iletişim teknolojilerinin geliştirilmesinde, tasarlanmasında, kullanılmasında rol alırlar. Bilişim sistemleri mühendislerinin yaptıkları iş, görevleri şu şekildedir:

  • Bilişim sistemlerini tasarlamak, çalışmasını sağlamak ve denetlemek
  • Veri tabanı sistemi üzerine yazılım geliştirmek
  • Bilişim sistemlerinde kullanılan uygulamaları tasarlamak, sorunsuz çalışmasını sağlamak ve kullanıcı olacaklara eğitim vermek
  • Yeni yazılımlar geliştirmek ve bunların sürekli sorunsuz olmasını sağlamak
  • Bilgisayar aracılığıyla yapılacak işi veya bilgisayar yardımı ile çözülecek sorunu belirlemek
  • Bulunduğu birime yönelik olarak proje geliştirmek, bu projelerin hayata geçirilmesini ve denetlenmesini gerçekleştirmek
  • Biriminde kendisine bağlı personelin denetimini yapmak, organizasyonu yönetmek

Bilişim sistemleri mühendisi olmak isteyen adayların aşması gereken bazı aşamalar bulunmaktadır. Bunların en başındaki aşama ise bilişim sistemleri mühendisliği bölümü mezunu olmaktır. Bilişim sistemleri mühendisliği bölümü mezunu olan adaylar bilişim sistemleri mühendisi olma şansına sahiptirler fakat bilişim sistemleri mühendisi olmak için aşılması gereken diğer aşamalar da kamuda ve özel sektörde diye ikiye ayrılmaktadır. Kamuda bilişim sistemleri mühendisi olmak isteyen bir kişinin bilişim sistemleri mühendisi atamalarında atanmasını sağlayacak KPSS puanını elde etmiş olması ve açılan kadrolara tercih vererek yerleşmeyi, özel sektör için ise kendi alanında hizmet veren şirketlere, kurumlara başvuru yaparak işe alımın gerçekleşmesini beklemesi gerekmektedir.

 

bilisim sistemleri muhendisi ne is yapar 1

BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSİ MAAŞLARI KAMUDA KAÇ TL OLDU?

Bilişim sistemleri mühendislerinin maaşlarını tüm ücrete tabi çalışanlar gibi net ve brüt maaş olarak adlandırılabilecek, aslında ele geçen para ile toplamda kazanılan paraya dayanan kavramlar ile açıklamak piyasadaki bilgi kirliliğini asgariye indirmek adına yararlı olacaktır.

Bir ücretli çalışanın brüt maaşı o çalışanın aslında aylık veya yıllık olarak elde ettiği toplam gelirdir. Bu gelir içinden devlete ödenecek SGK primleri ve gelir vergisi gibi vergi kesintilerini düştükten sonra ele geçen tutar da net maaş olarak adlandırılır.

Bilişim sistemleri mühendisi mühendis statüsünde hizmet vermektedir ve kamudaki mühendisler net olarak bu tablodaki gibi maaşlar elde etmektedirler.

Yeni başlayan Mühendis Maaşları: 21 bin 071 Türk Lirası

Net maaş dememize rağmen bilişim sistemleri mühendisi, mühendis maaşlarını bir aralık olarak göstermemizin sebebi çalışılan kurumdan gelebilecek ek gelirler, aile yardımı, asgari geçim indirimi gibi eklentiler nedeniyle maaşların herkes için kuruşu kuruşuna net olmamasından kaynaklıdır. Yine de tabloda da belirtildiği üzere yeni başlayan bilişim sistemleri mühendisi maaşı ortalama olarak 21 bin 071 TL dolaylarında olacaktır. Bu rakama devlete ödenen giderler olan 1000-1200 TL civarlarında tutan rakam eklendiğinde bilişim sistemleri mühendisi brüt maaşı ortaya çıkacaktır.

BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSİ MAAŞLARI ÖZEL SEKTÖRDE NE KADAR OLDU?

Bilişim sistemleri mühendisleri özel sektörde başlangıç seviyesinde ne yazık ki ülkemizdeki pek çok mesleğe başlayan gibi asgari ücret ve/veya yakınlarında bir ücret ile çalışmaya başlamaktadırlar. Yapılan son zam ile asgari ücret 8500 TL olmuştur ve yeni başlayan bir bilişim sistemleri mühendisi özel sektörde yaklaşık olarak aylık bu kadar gelir elde edecektir. Çalışılan kuruma, firmaya; kişinin tecrübesine bağlı olarak bu rakam daha yukarılara çıkabilse de ortalama olarak bilişim sistemleri mühendisi maaşlar özel sektörde 9000 TL dolaylarında olacaktır.

Kamuda Bilgisayar Mühendisleri Ne İş Yapar

Bilişim sistemleri mühendisliği nasıl bir bölüm?

Bilişim Sistemleri Mühendisliği, işverenlerinin bilgisayar donanımı, yazılımı ve ağ araçları ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olan bir bölümdür.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.