kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Evlenme Yeterlilik Belgesi Nedir? Nasıl ve Nereden Alınır?

Evlenme yeterlilik belgesi nedir? Evlenme yeterlilik belgesi nereden ve nasıl alınır? Çiftler evlenme yeterlilik belgesini hangi şartları sağlarlarsa alırlar? Yabancı uyruklu olanlar ile mülteciler bu belgeyi alabilirler mi, nereden alabilirler? Belge ücrete tabi midir? Haberimiz devamında görebilirsiniz.

A+
A-

Evlenmek isteyen çiftlerin en fazla merak ettikleri konuların başında evlilik yeterlilik belgesi gelmektedir. Evlenmek isteyen çiftlerin evlilik sürecinde zorunlu olarak toplamaları gereken bazı evraklar söz konusudur. Bu evraklar içerisinde eksiklik olması veya çiftler arasında evlenme engeli çıkması durumunda nikah işlemlerinin başlatılması mümkün olmamaktadır. Bu evrakların içerisinde evlenme ehliyet belgesi de bulunmaktadır. Evlenme Yeterlilik Belgesi nüfus kayıt örneği ile eşdeğer bir belge olarak bilinmektedir. Türk vatandaşları için bu belge otomatik olarak kontrol edilebilirken yabancı uyruklu kişiler için gerçek belge talep edilmektedir. Evlenme ehliyet belgesi nasıl alınır?  Evlenme ehliyet belgesi işlemleri nereden alınır? Yazımız devamında görebilirsiniz.

Evlenme Ehliyet Belgesi Nedir?

Evlenme ehliyet belgesi, kişinin baba-anne adı, doğum tarihi ve medeni halinin bulunduğu resmi bir belgedir. Bu belge ile kişilerin evlenmeye engel teşkil eden bir durumlarının olup olmadığı tespit edilmektedir. Bu belge Türk vatandaşları için nüfus kayıt örneği ile eşdeğer bir belge olarak kabul edilmektedir. Yetkili kişiler evlenecek olan kişiler hakkındaki bilgileri sistem üzerinden otomatik olarak kontrol ederek öğrenebilmektedir. Fakat internette bilgi eksikliği varsa o zaman resmi olarak yazılı belge istenilmektedir. Yabancı uyruklu kişiler için ise yazılı evrak zorunlu olarak talep edilmektedir.

Evlenme Ehliyet Belgesi Nasıl Alınır?

Türkiye’de evlenmeyi düşünen yabancı uyruklu kişiler evlenmek için evrak hazırlarken muhakkak evlenme ehliyet belgesini dosyalarının içerisinde bulundurmaları gerekmektedir. Yabancı kişiler için bu belge ihtiyari bir belge olmayıp zorunluluk oluşturmaktadır. Şayet yabancı uyruklu kişiler ülkelerinden bekarlık belgesi ve doğum belgesi almışlarsa evlenme ehliyet belgesi almalarına gerek kalmamaktadır. Bu belgeler olduğu sürece kişinin evlenme engeli de ortadan kalkmış olmaktadır.

  • Yabancılar evlenme ehliyet belgesini ülkelerindeki yetkili kuruluştan veya ülke temsilciliklerinden alabilirler.
  • Mülteci, vatansız, şartlı mülteci, ikincil koruma statüsündeki kişiler ise evlenme ehliyet belgesini il göç idaresi müdürlüklerine giderek alabilmektedir.
  • Yurt dışında evlenecek Türkler içinde evlenme ehliyet belgesi nüfus müdürlüklerinden veya Türkiye’yi temsil eden kuruluşlardan alınabilmektedir.

Evlenme Ehliyet Belgesi Nerelerden Alınır?

Yukarıda yer yer belirttiğimiz üzere evlenme ehliyet belgesi farklı durumlar için farklı kuruluşlardan alınabilmektedir. Türk vatandaşlarının yabancı ülkede evlenmelerinde, yabancıların ülke sınırları içerisinde evlenmelerinde ve mültecilerin evlenmeleri durumunda evlenme ehliyet belgesini alabilecekleri yerler aşağıda belirtilmiştir:

  • Türk vatandaşları Nüfus Müdürlükleri ve Türkiye temsilciliklerinden,
  • Yabancı uyruklu vatandaşlar kendi ülkelerinden ve ülke temsilciliklerinden,
  • Mülteci, vatansız, şartlı mülteci, ikincil koruma statüsündekiler il göç idaresinden alabilirler.

Evlenme Ehliyet Belgesini Almak İçin Bir Ücret Ödenir Mi?

Türkiye’de nüfus müdürlüklerinden alınan evlilik ehliyet belgesi hiçbir harç veya ücrete tabi değildir. Başvuru yapan kişilere ücretsiz olarak verilmektedir. Yurt dışında temsilciliklerden alınan belgelerde ise alına ücret temsilciliklere göre farklılık göstermektedir. Buralarda alınan belgeler ücrete tabidir.

Evlenme Ehliyet Belgesi Tek Başına Alınabilir Mi?

Kişilerin çoğu evlenme ehliyet belgesini almak için tek başlarına gitmeyi tercih etmektedir. Bu durum yasal olarak pek mümkün değildir. Evlenme ehliyet belgesi başvurularına evlenecek kişiyle birlikte gidilmelidir. Çünkü yurt dışı temsilciliklerinde çiftin imzası ve dilekçesi istenmektedir. Bu nedenle tek başına gittiğinizde muhtemelen belgeyi alma ihtimaliniz geçerli bir mazeret söz konusu değilse mümkün değildir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.