kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Cenabetlik Orucu Bozar Mı? Gece Cünüp Olmak, Rüyalanmak Orucu Bozar Mı?

Ramazan ayının başlamasına az bir zamanın kaldığı şu günlerde ramazan ayı ile ilgili konuları yazmaya devam ediyoruz. Bu yazımızda sizlere cenabetlik orucu bozar mı? Gece rüya görerek cünüp olmak orucu bozar mı? Cenabet olarak oruç bozulduğunda 61 gün oruç tutmak gerekir mi? Rüya görerek cünüp olan kişi uyandığında ne yapmalıdır? Sorularına cevap vermek istiyoruz.

A+
A-

İslam’ın beş temel şartından biri olan ve tüm müminlere farz kılınan oruç ibadeti, kısa süre sonra müslümanlarca yerine getirilecektir. Ramazan ayı içerisinde 29 gün boyunca tutulacak olan oruç için yaklaşık iki hafta kalmıştır. 5 Mayıs tarihinde başlayacak olan Ramazan orucu, 3 Haziran arefe günü ile birlikte sona erecektir. Bilindiği üzere ramazan orucunu tutmak her müslümanın üzerine farz kılınmıştır. Fiziken ve ruhen oruç tutmaya engel bir durumu olmayan kişiler, oruç tutmak zorundadır. Ancak bazı özel haller oruç tutmaya engel teşkil ederken, bazıları da orucun durumunda soru işareti yaratmaktadır.

Ramazan orucu tutulurken soru işareti yaratan hallerin başında cenabet olmak veya cünüp olmak gelmektedir. Bir kişinin güsul abdestini bozan bir durum yaşaması sonucu orucu bazı durumlarda bozulmamaktadır. Bu durumun yaşanması için kişinin cünüp olmasında herhangi bir etkisinin olmasının bir önemi yoktur. Gece sahura kalktıktan sonra, imsak vaktinin girmesiyle birlikte rüya görmek suretiyle cünüp olan kişinin orucu bozulmamaktadır. Bu durumda gusül abdesti alarak oruca devam edilmelidir.

Cenabet (Cünüp) Olmak Orucu Bozar Mı?

Oruç tutmak, fiziksel bir eylem olarak bir şey yememe, bir şey içmeme ve cinsel ilişkiden uzak durma anlamına gelmektedir. Elbette oruç tutmayı sadece yememe, içmeme ve cinsel ilişkiden uzak durma olarak değerlendirmek yanlış olacaktır. Esasında bu ibadetin temel öğretisi, nefsin terbiye altına alınmasıdır. Nefsi kontrol altında tutmak içinde, oruçlu iken bir şeyler yeyip, içmemeye ve cinsel eylemlerden uzak durmaya gayret edilmelidir. Cinsel eylem ve davranışların yarattığı en büyük sıkıntı kişinin cenabet olmasına sebebiyet vermesidir. Cinsel münasebet sonucu cenabet (cünüp) olmak, kişinin orucunu bozmaktadır. Kişilerin birbirleriyle olan cinsel temasları sonucu, nefsin kontrolü azalmakta ve birbirilerine karşı duydukları istek artmaktadır. Her ne kadar oruç tutan kişiler, bu durumu kontrol altında tutmaya çalışsalar da cenabet olmaktan kurtulamak kolay değildir.

Cenabet olmaya sebep olan bir diğer durum ise gece rüyalanmak olarak bilinmektedir. İmsak vakti ile akşam ezanının okunduğu zaman aralığında (oruç tutma zamanında) rüyada görülen cinsel münasebetlerden ötürü kişinin cenabet olması da orucu bozmamaktadır. Görülen rüya sonrası orucun bozulmadığı bilinmelidir. Böyle durumlarda yapılması gereken, uyandıktan sonra derhal gusül abdesti alınmalı ve o güne oruçlu şekilde devam edilmelidir. ” Üç şey vardır ki orucu bozmaz: Hacamat olmak (kan aldırmak), kusmak, ihtilam olmak.” (Tirmizî, Savm 24) hadisinde de ihtilam (cenabet) olmanın orucu bozmadığı ortaya konulmuştur.

Ay Hali (Hayız) ve Lohusalık (Nifaz) Orucu Bozar Mı?

Kadınların, ay hali olduğu günlerde oruç tutmamaları gerekir. Oruca niyetlenen bir kadın, gün içerisinde âdet görmeye başlarsa orucunu bozar, temizlenince bu günün orucunu da kaza eder (Merğînânî, el-Hidâye, II, 276) ayetinden de anlaşılacağı üzere, gün içerisinde adet gören kadınların da orucu bozulmaktadır. Kadınların oruç tutmalarına engel bir diğer dönemleri de lohusalık dönemleridir. Lohusa olan bir kadının oruç tutmaması gerekir. Kadınların, bu iki özel durumda tutamadıkları oruçlu gün sayısınca daha sonra oruç tutmaları gerekmektedir. Adet hali 7 gün boyunca devam eden bir kadın, ramazan ayı sonrası 7 gün oruç tutarak, tutamadığı oruçların kefaletini ödemiş sayılacaktır.

Oruçluyken Cenabet Olunması 61 Gün Keffaret Gerektirir Mi?

Kısaca özetlemek gerekirse, orucu bozan cenabet olma halleri mevcutken, orucu bozmayan hallerde mevcuttur. Cünüp olma hallerine göre farklı sonuçlar oluşmaktadır.

  • Kişi oruçluyken rüyalandı ise rüyasında ihtilam olursa orucu bozulmaz. Gusül abdesti alınarak oruca devam edilir.
  • Kişi oruçluyken eşi veya bir başkası ile cinsel ilişkiye girerse, orucu bozulur ve aynı zamanda keffarette gerekir. 61 gün keffaret orucu tutulması gerekir.
  • Erkekler, elleri ile cinsel organlarına dokunarak, sürtünerek ya da benzer hareketlerle cenabet olurlursa oruçları bozulur. Bu orucu kaza etmeleri gerekir. Bu fiilde süreklilik olursa 61 gün keffaret gerekir.
  • Erkeklerin gayri ihtiyari dokunma vs. olmaksızın bakma, duyma ve konuşma yolu ile cenabet olmaları durumunda oruçları bozulmaz. Gusül abdesti alınarak oruca devam edilir.
  • Oruç tutulduğu unutularak cenabet olunursa oruç bozulmaz. Gusül abdesti alınarak oruca devam edilir.
  • Kadınlar, gün içerisinde adet hali görmeye başlar ise, oruçları bozulur. Daha sonra adet hali nedeniyle tutamadıkları oruçları kaza ederler.
  • Kadınlar, lohusalık dönemlerinde oruç tutmazlar. Lohusalık dönemleri geçtikten sonra tutamadıkları oruçları kaza ederler.
Yorumlar

  1. Zülfikar acur Avatar Zülfikar acur dedi ki:

    Elle cenabet olduktan sonra oruç tutulumu