kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Çevre Mühendisi Nedir? Çevre Mühendisi Nasıl Olunur?

​​​​​​​Nasıl çevre mühendisi olunur? Kimler çevre mühendisi olma şansına sahiptir? Çevre mühendisi nedir? Görevleri nelerdir? Çalışma şartları ve saatleri nasıldır?

A+
A-

Çevre Mühendisi Nedir? Çevre Mühendisi Nasıl Olunur?

Çevre Mühendisi, mühendisliğin pek çok dalından yalnızca bir tanesidir. Çevre mühendisliği alınan eğitim sonucunda mühendislik alanında kazanılan becerilerin çevre ile ilgili düzenlemelerde kullanılması sürecini kapsamaktadır.

Meslekler hakkında o mesleği yapacak olsun ya da olmasın insanımızın merak ettiği şeyler vardır. Ne iş yapıyorlar, görevleri neler, çalışma koşulları nasıl, kaç saat çalışıyorlar, nasıl o mesleğe giriliyor gibi konular bu merakların başını çeken konular olarak karşımıza çıkıyor. Bizlerden bu noktadan hareket ederek Türkiye’de bulunan bir çok meslek grubuna dair meslek tanıtımı yazıları hazırlıyoruz. Bu yazımızda çevre mühendisi hakkında yukarıda bahsettiğimiz tipte bilgiler bulabileceksiniz.

ÇEVRE MÜHENDİSİ NEDİR?

Çevre mühendisi doğal çevrenin korunması, doğal kaynakların verimli ve en etkin biçimde kullanılması, çevrenin insan sağlığına uygunluğunun sağlanması gibi çevre ve çevrenin insana etkileri üzerine çalışmalar yapan, araştırmalarda bulunan, teknoloji geliştiren mühendis grubudur.

NASIL ÇEVRE MÜHENDİSİ OLUNUR?

Çevre mühendisi olmak isteyen bir birey öncelikle ilgili bir lisans programı mezunu olmalıdır. Çevre mühendisi unvanı ile çalışmak isteyen bir birey için bu program çevre mühendisliği veya benzeri bir programdır.

Ayrıca yine çevre mühendisi olarak çalışmak için bir aday üniversitelerin lisansüstü programlarına alımlarda belirtilen lisans programlarından birinden mezunsa lisansüstü eğitimini bu alanda görerek en azından özel sektördeki firmalardan bu şekilde alım yapanlarda çevre mühendisi olarak görev alabilir.

Mezuniyet bu işin sadece ilk adımıdır. Kamuda veya özel sektörde çevre mühendisi olabilmek için adayı bekleyen bir süreç bulunmaktadır. Özel sektörde çevre mühendisi olmak isteyen bir meslek adayının ilanları takip etmesi, açılan ilanlardaki şartları taşıması ve bu ilanlara başvurarak mesleğe başlamayı beklemesi gerekmektedir.

Ya da ilanı olmasa da bu alanda çalışan şirketlere, firmalara cv bırakması gerekmektedir. Takdir edileceği üzere özel sektörde çevre mühendisi olmak için hemen hemen her meslekte olduğu gibi yeterli donanım sahibi olmak gerekmektedir.

Kamuda çevre mühendisi olmak ise bir parça daha kolay olsa da kamuya girmek için de kamu personeli seçme sınavı yani KPSS’ye girerek ya merkezi atamalarda atanmayı sağlayacak kadar ya da ilan ile açıktan alım yapan kurum ve kuruluşlara başvuru yapacak kadar puan alınarak atanmayı beklemek gerekmektedir.

ÇEVRE MÜHENDİSİ GÖREVLERİ, ÇEVRE MÜHENDİSİ NE İŞ YAPAR?

Çevre mühendisi yukarıda da bahsettiğimiz üzere çevreyi, doğayı daha iyi bir hale getirmekle, insan sağlığına en uygun hale getirmekle görevlidir. Yani en temelde yaptığı iş budur. Buna ek olarak çevre mühendisinin ne iş yaptığı genel olarak çevre mühendisi görevlerine bakılarak anlaşılmaya çalışılabilir.

  • Altyapı teknolojisi ile ilgili tasarımları ve planlamaları yapmak
  • Şehirsel ve endüstriyel tesislerin tasarlanmasını ve planlamasını gerçekleştirmek
  • Katı atık toplama, taşıma ve uzaklaştırma gibi konularda planlama ve tasarım yapmak
  • Çevresel etki değerlendirme konuları hakkında çalışma gruplarını yönetmek, gerektiğinde eğitim vermek
  • Hava kirliliğinin önlenmesi için yakıt seçimi ve baca gazlarının artırımı konularında mühendislik hizmetleri vermek
  • Çevre kirliliğinin önlenmesi için kontrol, yönetim ve müşavirlik hizmetleri sunmak, çevre üzerine kanun ve yönetmelikleri yorumlamak
  • Akarsu ve göllerden içme sularına kadar su kaynaklarının geliştirilmesine katkı sağlamak, kalite sınıflandırmasını yapmak
  • Gürültü ve hava kirliliği gibi sorunların saptanması ve çözüm üretilmesinde rol oynamak
  • Bağlı bulunduğu kuruluşun taleplerine yönelik uygun proje hazırlamak, yönetmek ve denetlemek
  • Kendisine bağlı çalışan personelin organizasyonunu yapmak ve denetimini sağlamak

cevre muhendisi ne is yapar

ÇEVRE MÜHENDİSİ ÇALIŞMA ŞARTLARI NASILDIR?

Başlangıç seviyesinde bir çevre mühendisi için özel sektörde çalışma saatleri uzun çalışma saatleri yorucudur. Bu hemen hemen her meslek grubu için böyle olduğu gibi çevre mühendisliği için çalışılan alanın yoruculuğu da işin içine girebildiğinden biraz daha sıkıntılı bir hal alabilmektedir.

Kamuda veya özel sektörde fark etmeksizin çevre mühendisleri çalışılan departmana, kurum veya kuruluşa bağlı olarak değişkenlik gösterebilse de zaman zaman sahada, alanda zaman zaman da kapalı laboratuvar ortamında çalışmaktadır.

Kamuda başlangıç seviyesinde maddi olarak tatmin edici sayılabilecek çalışma olanakları bulunan çevre mühendisliği mesleği çalışma saatleri açısından da kamuda daha iyi bir durumdadır. Ekstra mesailere gerek duyulmaması halinde haftalık 40 saat mesaisi bulunan çevre mühendislerinin özel sektörde ise genel olarak haftalık 50-60 saat çalıştıkları görülmektedir.

ÇEVRE MÜHENDİSİ HANGİ ARAÇ VE GEREÇLER İLE ÇALIŞIR?

Çevre mühendisleri genellikle laboratuvar ortamında kullanılan kimyasal ve biyolojik çoğu ekipmanı, araç gereci kullanır. Aynı zamanda kendi alanında geliştirilen teknolojik araçları, uygulamaları ve programları da kullanması gerekmektedir.

Bu mesleğe veya başka mesleklere dair merak ettiklerinizi yazımızın alt kısmında yer alan yorum bölümünde veya deneyim sahibi hocalarımızın bulunduğu forum sayfalarımızda sorabilirsiniz. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.