kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Çevre Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar?

Çevre Mühendisliği Nedir? Çevre mühendisi ne İş Yapar? İş imkanları nelerdir?

Çevre Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Devlette ve Özelde İş İmkânı Nedir?

Dünya, yeraltında ve yer üstünde canlı hayatının devamlılığı için kullanılabilecek birçok farklı doğal kaynağa sahiptir. Ancak bu kaynaklar sonsuz değildir ve bilinçsiz kullanılmaları durumunda tükenmeleri kaçınılmazdır. Bu nedenle de konu ile ilgili çalışacak uzmanlara ihtiyaç bulunmaktadır. Çevre Mühendisliği bölümü ise; doğanın tükenen kaynaklarını korumak ve bu kaynakların verimli kullanmalarını sağlamak adına araştırma ve teknoloji geliştirme yapan bir mühendislik dalıdır.

Bu bölüm herkese açık olsa da, Çevre Mühendisi olmak isteyenlerin bazı becerilere sahip olmaları gerekmektedir. Bu beceriler arasında problem çözme için sistemleri anlama, inisiyatif kullanma, problemleri tanıma, güçlü liderlik, kendini ve personeli motive etme gibi beceriler yer almaktadır.

Çevre Mühendisliği Bölümü Hakkında Genel Bilgiler

Çevre Mühendisliği bölümü eğitim süresi 4 yıl olan bir lisans mühendislik programıdır. Bu programa kayıt olmak isteyen bireylerin öncelikli olarak YKS’ye girmeleri, AYT ve TYT puan türlerinden bölüm için yeterli puanı almaları gerekmektedir. Bölümün ilk yılında okutulan dersler arasında Fizik, Biyoloji ve Kimya gibi temel dersler yer alır. Sonraki yıllarda verilen dersler genellikle mesleki bilgi ve beceri kazandıracak niteliktedir. Bahsedilen dersler ise Çevre Kimyası, Kimyasal Mikrobiyoloji ve Çevre Mikrobiyolojisi gibi derslerdir.

Bölümde hava, su ve toprak kaynakların geliştirilmesi ve en iyi biçimde kullanılması, kirliliğin önüne geçilmesi ve katı, sıvı ve gaz atıkların çevreye zararsız hale getirilmesine yönelik uygulama çalışmaları da yapılmaktadır. Bunların yanı sıra bölüm öğrencileri için yaz stajları ve uygulamalı dersler zorunludur.

 Çevre Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar?

 Çevre Mühendisliği bölümünü başarıyla bitirenler “Çevre Mühendisi” unvanı alırlar. Bu unvan ile özel sektörde ya da devlet kurumlarında görev alan mezunların bazı görevleri bulunmaktadır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

  • Altyapı teknolojisi ile ilgili tasarım ve planlama yapmak,
  • Şehirsel ve endüstriyel tesislerin tasarımını, planlamasını gerçekleştirmek,
  • Katı atık toplama, taşıma ve uzaklaştırma konularında planlama ve tasarım yapmak,
  • Çevresel etki değerlendirme konuları hakkında çalışma gruplarını yönetmek,
  • Hava kirliliğinin önlenmesi için yakıt seçimi ve baca gazlarının artırımı konularında mühendislik hizmetleri vermek,
  • Çevre kirliliğinin önlenmesi için kontrol, yönetim ve müşavirlik hizmetleri sunmak,

Bunların yanı sıra çevre mühendislerinin çalışma saatleri ise endüstriye göre değişiklik göstermektedir. Kamu sektöründe çalışanlar için mesai saatleri genellikle Pazartesi ve Cuma günleri arası 9’dan akşam 5’e kadardır. Ancak özel sektörde hafta sonlarında da çalışılması gerekebilir.

Çevre Mühendisliği İş İmkânları Nelerdir?

Çevre Mühendisliği bölümü mezunları için hem devlet kurumlarında hem de özel sektörde iş imkânı bulunmaktadır. Bu anlamda çevre mühendislerinin önemli bir kısmı Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nda görev almaktadır. Yine Karayolları Genel Müdürlüğü, belediyeler, İller Bankası gibi kamu kuruluşları da çevre mühendisine ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle bölüm mezunları bahsedilen bu kurum ve kuruluşlarında da iş bulabilirler.

Ayrıca çevre mühendisleri bireysel mühendislik bürolarını açabilir; danışmanlık, teknik eğitim, teknik raporlar baca gazı sistemleri alanlarında işler yapabilirler. Yine Çevre Mühendisliği maaşları ise yabancı dil bilgisi ve tecrübeye göre değişiklik göstermektedir. Ancak iyi bir CV’ye sahip olanların alacakları maaş 4 bin TL üzerinde olacaktır.

Aklınızda Bulunsun

Çevre mühendisliği iş imkanı olan ancak her mezunun iş bulamadığı bir alandır. Akademisyenlik haricinde mühendis olarak çalışabileceğiniz istihdam alanları özel sektörde mevcuttur. Devlette çalışmak için KPSS P3 puanı ile başvuru yapabileceğiniz alanlar bulunmakla birlikte sayıları fazlaca değildir. Tavsiyemiz çevre  mühendisliği bölümü tercih etmeden evvel alternatifleri bölümleri düşünmenizdir.

Üniversite tercihleri forum başlıklarına göz atmanızı ve üniversite bölümleri tanıtım yazılarımızı okumanızı öneririz.

Yorumlar

  1. ZSB Avatar ZSB dedi ki:

    güzel yazı beğendim.