kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Deli Raporu Nedir ve Nasıl Çıkarılır

Deli Raporu Nedir ve Nasıl Çıkarılır? Ne İşe Yarar? Nereden Alınır? Deli Raporu Kimlere Verilir? Deli Raporu Ne İşe Yarar? Deli Raporu İptal Edilir Mi? Deli Raporu Olan Askerlik Yapar Mı? Hapse Girer Mi?

A+
A-

Deli raporu nedir ve nasıl çıkarılır hakkında bilgi verdiğimiz bu yazımızda aradıklarınızı bulabilirsiniz. Deli raporu nasıl çıkarılır, kimlere verilir, iptal ediliri mi ve daha birçok sorunun cevabına gelin birlikte bakalım…

Türkiye’de ‘deli’ kavramının pek çok karşılığı bulunmaktadır. Özellikle köy, kasaba ve ilçe gibi küçük yerleşim yerlerinde pek çok kişinin lakabı delidir. Ayrıca arkadaşlar, eşler, dostlar arasında sık kullanılan hitaplardan biri yine deli kelimesidir. Tüm bunların yanı sıra mahallemizde, caddemizde, oturduğumuz veya çalıştığımız bölgede aşık veya deli olarak adlandırılan bazı kimseler görülebilmektedir. Üstelik Devlet-i Ali, yani Osmanlı Devleti zamanında düşmanla ön saflarda mücadele eden atlı gruplara da yine deli adı verilmektedir. İşte bu ve benzeri pek çok nedenden ötürü Türkler için deli kelimesinin yeri bir başkadır. Bu nedenle bu kelimeyle ilgili her konu da ilgi çekmektedir. Özellikle de ‘deli raporu’ ile ilgili pek çok soru sorulmakta pek çok konu gündeme gelmektedir. Bazı kişiler kendilerinde deli raporu olduğunu söyleyerek bazı kişileri tehdit edebilmektedir, bazı kişiler gerçekten sahip oldukları bu rapor nedeniyle işledikleri suçların cezasını çekmemektedir. Bu rapora sahip olan kişilerin toplumsal kurallardan, hukuk kurallarından muaf olduğunu düşünülmektedir. Bu belge kişiye resmi olarak belirli izinler vermektedir denilebilir. Tüm bu bilgilere rağmen deli raporuyla ilgili hala pek çok soru işareti bulunmaktadır. Peki deli raporu nedir? Ne demek? Deli raporu ne iş yapar? Deli raporu nasıl çıkarılır? Nasıl alınır? Deli raporu numarası nedir? Nerede yazılır?

Deli Raporu Nedir? Ne Demek?

Deli raporu bir kişinin akli ehliyetinin olmadığının resmi kurumlarca onaylandığına dair kanıtı olan resmi bir belgedir. Bu belge söz konusu kişinin zihinsel, akli durumunun yetersiz olduğunu gösterir. Deli raporu devlet tarafından vatandaşlarına verilir. Kişinin zihinsel, akli durumunun kendisine ve çevreye verdiği veya verebileceği zarara göre bir derecelendirme yapılır. Bu derecelendirmeye göre kişinin kendisine ve çevreye vereceği zarar oldukça fazla ise ve zarar verme potansiyeli de tehlikeli seviyedeyse kişi hastaneye, rehabilitasyon merkezine, akıl hastanesine yatırılır. Ancak kişinin delilik seviyesi iyileştirilebilir veya az ise kişinin normal yaşamından ayrılmasına gerek kalmaz. Deli raporu halk arasında 46 raporu olarak da bilinir.

Deli Raporu Nedir ve Nasıl Çıkarılır?

Bu oldukça zorlu bir süreçtir. Zihinsel durumu çok tehlikede seviyede olan biri için bile deli raporu almak kolay bir iş değildir. Bunun pek çok sebebi vardır. Ancak asıl neden bir kişiye ‘deli’ teşhisi konulduğunda ilgili kişi tüm haklarını kaybetmiş olacaktır. Üstelik o kişi için, o kişi hakkında verilen tüm kararlar devlet veya ailesi tarafından verilecektir. Bu nedenle kişinin akli ehliyeti elinden alınmadan önce söz konusu hasta ruh ve sinir hastalıkları hastanesinde bir heyet tarafından kontrol edilir. Testlere tabi tutulur. Bu sayede bu kritik karar verilmeden önce iyice emin olunur. Kontroller sonucunda kişinin deli raporu alması gerektiği yönünde bir kanaat oluşursa, hastane kurulu onaylı bir belge verilir.

deli raporu kimlere verilir

Deli Raporu Kimlere Verilir?

Raporla ilgili en kritik konuların başında bu belgenin kimlere verileceği ile ilgilidir. Çünkü akli durumu yetersiz olan, zihinsel durumu belirsiz olan her kişiye bu rapor verilmemektedir. Bu nedenle deli raporu almanın şartları sık sık merak edilmektedir. Hatta down sendromu olan kişilerle deli olan kişiler aynı kefeye konulmaktadır. Ancak deli olarak tabir edilen kişiler bir şizofrenik rahatsızlık sonucu bu hale gelmektedir. Beyinleri normal bir insan gibi çalışmaz ve tedavileri oldukça zorludur. Üstelik gözetim altında olmamaları, tedaviye başlamamaları durumunda kendilerine ve topluma büyük zararlar verebilirler.

Down sendromu olanlar, öğrenme yavaşlığı olanlar ile deliliğin aynı olmadığı bilinmelidir. Deli olarak kabul edilen biri tüm toplumsal kuralların dışında kalır. Üstelik akli dengeleri yerinde olmadığı için toplumun içerisinde yer almak gibi bir kaygıları da genellikle olmaz. Yaptıkları davranışlardan dolayı suçlanamazlar ve kendilerini suçlu hissetmezler. Bu oldukça tehlikeli bir durum olduğu için kimlerin deli raporu alabileceği de sık sık sorulmaktadır. İşte deli raporu alma şartları

  • Akli dengesi olmayan,
  • Zihinsel hastalığı olan,
  • Psikolojik olarak hasta olan,
  • Mantığını kullanamayan kişilere deli raporu verilir.

Deli Raporu Ne İşe Yarar?

Deli raporu alan kişi kişilik haklarından mahrum kalır. Kişi hakkındaki tüm kararları ailesi veya devlet verir. Delilik seviyesine göre akıl hastanesine yatmak zorunda kalabilir. Delilik seviyesine bağlı olarak rehabilite edilmesi, tedavi edilmesi, düzenli olarak hastaneye gitmesi gerekebilir. Ayrıca tüm haklardan muaf olduğu da kanıtlanmış olur. Bu belge sayesinde kişinin toplumsal kuralların da dışında yer aldığı ilan edilir.

Deli raporu bir anlamda pek çok sorumluluktan kişiyi kurtardığı için suçlular, kaçaklar deli raporu almaya çalışır. Hapishaneye girmek istemeyen, askere gitmek istemeyen, yakalanmaktan korkan kişiler deli raporu almak istemektedir. Bu nedenle hastanelere başvuran, rüşvet teklif eden, tehdit eden pek çok kişi bulunur. Ancak deli raporu gerçekten akli ehliyeti olmayan, şizofrenik teşhis konulan kişilere verilir.

Deli Raporu Neden Verilir?

Bu rapor kişinin akli ve zihinsel olarak yeterli olmadığını göstermek için devlet tarafından verilir. Kişinin tüm haklarının elinden alındığını, kişi hakkında verilen kararların ailesi ve devlet tarafından verildiğini belirtir. Ayrıca kişinin toplumsal ve hukuki kuralların dışında kaldığını da resmi olarak gösterir. Ayrıca deli olarak kabul edilen kişinin sağlık ve rehabilitasyon hizmetlerinden faydalanması için de bu rapora ihtiyaç duyulmaktadır.

Deli Raporu İptal Edilir Mi? Nasıl İptal Edilir?

Bu raporu alan kişiler tüm haklarını kaybeder. Kişiyle ilgili tüm kararları ailesi veya devlet verir. Ancak bu raporun geçerliliği süresiz değildir. Bazı kişiler yaşadığı acılar, kayıplar nedeniyle dönemsel travmalar geçirebilir. Bu nedenle deli raporunun geçerliliği de belirli süreler dahilindedir. Söz konusu kişi sık sık kontrol edilir ve bu raporu alıp almayacağı netleşir. Deli raporu olan biri iyileşmesi durumunda, zihinsel yeterliliğini geri kazanması durumunda daha önce aldığı deli raporu iptal edilir ve bir daha rapor verilmez. Deli raporunu iptal etmek için hastane kurulu tarafından kontrol edilmek ve onaylı rapor almak gerekir.

deli raporu nasil alinir

Deli Raporu Olan Askerlik Yapar Mı? Askere Gider Mi?

Türkiye’de asker kaçağı olan, askere gitmek istemeyen binlerce kişi bulunmaktadır. Bu kişiler bedelli askerlikle, yeni askerlik sistemiyle dertlerinden kurtulsa da pek çok kişi askerlikten başka türlü kaçmanın yollarını arar. Bu noktada en çok başvurulan yol ise deli raporu almaktır. Deli raporu alan kişi devlet tarafından deli olarak kabul edilir ve haklarından mahrum edilir. Bu kapsamda kişinin askere gitmesine, bu görevi yapmasına da gerek kalmaz. Çünkü bu görevin gerekliliklerini yerine getiremeyeceği ispatlanmış olur. Bu nedenle bu rapora sahip olan kişiler kesin olarak askere gitmez, askere çağrılmaz.

Deli Raporu Olan Hapse Girer Mi?

İşte geldik en merak edilen konuya. Türkiye’deki her bir vatandaş en az bir kere ‘deli raporum var bana bir şey olmaz’ diyene rastlamıştır. Peki gerçekten de deli raporu olana bir şey olmaz mı? Deli raporu olan hapse girer mi?

Anayasada deli raporu olan kişinin işlediği suç nedeniyle ceza alamayacağı vurgulanır. Ancak bu kişiler ellerini kollarını sağlayarak günlük hayatlarına devam etmez. Topluma verebilecekleri zarar nedeniyle güvenlik tedbiri uygulanır. Ancak bu kişilerin akli dengesinin olmaması, ne yaptığının farkında olmaması, işlediği suçun sonuçlarını algılayamaması gereklidir. Ancak zihinsel durumu daha iyi olan kişilerin cezadan yırtmasına imkan yoktur. Bu kişilere ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine 25 yıl hapis cezası, müebbet hapis cezası yerine ise 20 yıl hapis cezası verilmektedir. Ayrıca diğer durumlar da ceza indirimleri uygulanır. İşte anayasadaki o madde:

Yorumlar

  1. DERYA Avatar DERYA dedi ki:

    bu saçmalık..zeki ve sistemi çözen insanlara yaftalama..kesinlikle o kişiyi hüküm altına almak için yapılan sistemtik bir mekanizma

    1. Eren Avatar Eren dedi ki:

      Katılıyorum size. Ben mesela hiç kimseye inanmıyorum nesnelerin varlğna dahi