kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Deri Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?

​​​​​​​Deri mühendisi nedir? Ne iş yapar? Nasıl Deri mühendisi olunur? Deri mühendisi görevleri nelerdir? Deri mühendisi çalışma şartları ve saatleri nasıldır?

A+
A-

Deri Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?

Meslekler hakkında yaptığımız derlemelere bir yenisini daha ekleyelim ve deri mühendisliği nedir öğrenelim. Deri mühendisi görevleri nelerdir, nasıl deri mühendisi olarak çalışılır sorularının cevapları yazımızda mevcuttur.

Üniversite bölümü tercih etmeden veya üniversitede bir bölümü bitirdikten sonra bireyler hangi işleri yapabileceklerini, hangi sektörlerde çalışabileceklerini araştırırlar. Bu bireylerin yönelecekleri alanı anlamaya yönelik bir araştırmadır ve gereklidir de. Bu gereklilikten dolayı bizler tercihiniyap olarak sizlere meslekler hakkında derleyebildiğimiz bilgileri derleyerek fikir vermesi için sitemizde yayımlıyoruz. Bu yazımız ise deri mühendisi mesleği hakkındaki genel bilgileri içeriyor.

DERİ MÜHENDİSİ NEDİR?

Deri mühendisi hayvanlardan elde edilen derilerin işlenmesini, bu işlenme esnasında kullanılan teknolojinin kullanılmasını ve geliştirilmesini gerçekleştiren; bunlara yönelik olan araştırma ve geliştirme hizmetlerinde rol alan ve bu alanda projeler oluşturarak bu projelerin zamanında ve kalite standartlarına uygun şekilde gerçekleşmesini sağlayan mühendis grubudur. Deri mühendisi kimdir, nedir sorusunun cevabını ne iş yaptıklarına, görevlerine bakarak biraz daha açabiliriz.

DERİ MÜHENDİSİ NE İŞ YAPAR? DERİ MÜHENDİSİ GÖREVLERİ NELERDİR?

Deri mühendisleri tanımında bahsettiğimiz gibi bir derinin işlenme sürecinde ve bu işlenme sürecinde kullanılan teknolojilerin kullanımı ve geliştirilmesinde rol alırlar. Deri mühendisinin görevleri ne iş yaptıklarını anlamak için faydalı olacaktır:

  • Derilerin hayvanlardan yüzülmelerinin ardından kullanılabilir hale getirilmesi için yapılan işlemleri denetlemek
  • İşlenen ve kullanılabilir hale gelen deri ve kürkün korunması konusunda üreticilere danışmanlık hizmeti vermek
  • Derinin kullanım yeri ve amacına yönelik olarak üretilmesi konusunda araştırma ve inceleme yapmak
  • Derinin ekonomik anlamda daha fazla değer kazanmasını sağlamak için araştırmalar yürütmek
  • Sektörün sorunlarını bilimsel yöntemler ile ve teknolojik araçlar yardımı ile çözmek
  • Modaya uygun yeni ürünler geliştirilmesine katkı sağlamak
  • Talep edilen hizmete göre proje geliştirmek, projelerin kalite standartlarında ve zamanında yürütülmesi için denetim yapmak
  • Bağlı bulunduğu organizasyonda bulunduğu pozisyona bağlı olarak kendisine tabii personelin koordinasyonunu sağlamak ve denetlenmesinde görev almak

deri muhendisi ne is yapar

DERİ MÜHENDİSİ NASIL OLUNUR? NASIL DERİ MÜHENDİSİ OLARAK ÇALIŞILIR?

Deri mühendisi olmak isteyen bireylerin izlemesi gereken yöntemlerin başında deri mühendisliği bölümünü bitirmesi gelmektedir. Bu lisans programı olarak bitirilmesi gereken bölümdür. Bunun dışında lisansüstü eğitimde de başka bir lisans programı mezunu olarak başvurabilme hakkınız olması halinde deri mühendisliği üzerine bu tip bir öğrenim görerek Deri mühendisi olarak çalışma hakkını özel sektörde firmanın inisiyatifi ile kazanabilirsiniz.

Tabi ki bir yerden mezun olmak o mesleği yapmaya yetmeyeceği için deri mühendisi olmak isteyen birey özel sektörde mi yoksa kamuda mı hizmet vermek istediğine karar verdikten sonra buna yönelik olarak çalışmalıdır. İşin aslı kamuya meslek olarak deri mühendisi alımı yapılmamaktadır denebilir.

Kamu personeli olmak için deri mühendisliği mezunlarının izleyebileceği yol KPSS’ye girerek 4001 nitelik kodlu kadroları kazanmaya çalışmak olabilir fakat bu şartlar altında da deri mühendisi olarak çalışılmayacağını bilmek gerekiyor.

Özel sektörde deri mühendisi olmak isteyen bireyin işi bazı noktalarda daha kolay bazı noktalarda ise daha zordur. Evet KPSS gibi bir sınava girmek gerekmemektedir fakat özel sektörün rekabetçi ortamı ile paralel olarak yeterli bir donanıma sahip olmak (özellikle alanına hakim olmak), muhtemelen iyi seviyede dil bilmek ve özel sektör için açılan ilanları takip ederek bunlara başvuru yapıp işe girmeyi beklemek deri mühendisi olarak özel sektörde çalışmayı düşünenlerin izleyeceği en temel yol olarak görülebilir.

DERİ MÜHENDİSİ ÇALIŞMA ŞARTLARI NE DURUMDADIR? ÇALIŞMA SAATLERİ NASILDIR?

Yukarıda da değindiğimiz gibi kamuya neredeyse hiç deri mühendisi unvanı ile personel alımı yapılmamaktadır ve bu da özellikle özel sektördeki çalışma şartlarının ve saatlerinin incelenmesini gerektirmektedir.

Özel sektörde çalışan bir deri mühendisi çoğunlukla atölye, fabrika veya laboratuvar gibi kapalı ortamda çalışırlar. Çalıştıkları ortam genellikle kimyasal maddelerin, kötü kokuların bulunduğu ortamlardır ve bu mesleğin çalışma ortamı açısından çalışma şartlarının iyi olmadığını göstermektedir.

Yeni başlama noktasında maddi ve manevi olarak çok tatmin edici olmayabilse de eğer yetkin bir mühendise dönüşülürse alana yetişen elemanın azlığı çalışma şartlarının her açıdan tatmin edici olması ile sonuçlanacaktır.

Çalışma saatleri ise çalışılan işe göre değişiklik göstermekle birlikte kabaca haftalık 50-60 saat civarı bir mesaiye sahip oldukları söylenebilir.

DERİ MÜHENDİSİ OLARAK GÖREV YAPANLARIN KULLANDIĞI ARAÇ VE GEREÇLER NELERDİR?

Mühendis olarak görev yapan bireyler genelde yardımcı araç-gereç ve ekipmanlardan faydalanırlar. Deri mühendisi olarak hizmet veren personel de kendi alanına yönelik bazı araç ve gereçleri kullanmaktadır.

Bunlar; en temelde deri, deri işlemeciliğinde kullanılan kimyasal maddeler ve laboratuvar malzemeleri, deri boyamada kullanılan boya çeşitleri, yine deri işlemeciliğinde kullanılan makineler ve aletler, teknolojik olarak kullanılması gereken makineler, bilgisayar ve bu alanda çalışma yürütmeyi sağlayan uygulamalar ve programlar olarak sıralanabilir.

Merak ettikleriniz için yazımızın altındaki yorum kısmını ya da üyeleri ve yöneticileri aracılığı ile sorularınıza cevap bulabileceğiniz forum sayfalarımızı kullanabilirsiniz. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.