kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Devlette Avukat Maaşları Ne Kadar?

Devlette Avukat Maaşları Ne Kadar? Devlette Avukatların Vekalet Ücreti Devlette Avukatlar Ne İş Yapar?

A+
A-

Hukuki bir işlem olduğu zaman ilk uğradığımız kişilerden biri de avukattır. Peki devlette avukat maaşları ne kadar, avukatlar ne iş yapar, vekalet ücreti ne kadar gibi soruların cevaplarını merak ediyorsanız bu yazımızda bulabilirsiniz.

Dünyadaki en saygın mesleklerden biri olan avukatlık mesleğine devlette de özel sektörde de ihtiyaç duyulmaktadır. Devlette iş hukuku işlemleri, kurum davaları vb. hukuki çalışmalar için avukat alımı yapılmaktadır. Özel sektördeki belirsizlikler nedeniyle binlerce avukat veya avukat adayı da devlette çalışmayı düşünmektedir. Peki kamuda avukat maaşları ne kadar? Devlette avukat ücretleri ne kadar?

Hazine Avukatlığı Nedir?

Devlette Avukatlar Ne İş Yapar?

  • Amirlerinin verdiği görev ve işleri yaparlar.
  • Belge, evrak, dosya, imza işlemleri ile ilgilenirler.
  • Hazırlanan yönetmeliklerin, çalışmaların hukuka uygun olmasına dikkat ederler.
  • Dava işlemleri ile ilgilenirler.
  • Davalarda kurumlarını duruşmalarda temsil ederler.
  • Kurumla ilgili hukuki işlemleri takip ederler.
  • Personelin hukuki iş ve işlemleri ile ilgilenirler.
  • Kurumun açacağı davaların takibini yaparlar.
  • Kuruma açılan davaları takip ederler.

Devlette Avukatların Vekalet Ücreti

Devlette avukatların maaşlarını vekalet ücretleri büyük ölçüde artırmaktadır. Çalıştıkları kurumların lehine sonuçlanan davalarla, tahsil edilen ücretlerle ilgili toplanan vekalet ücretinden 20 bin gösterge rakamının, memur maaş katsayısı çarpımı sonucunda bulunan tutarın 12 katına kadar yıllık vekalet ücreti alınabilir.

Yılının ilk 6 ayı için geçerli olacak maaş katsayısına göre avukatlar en fazla 37 bin 789 TL brüt vekalet ücreti alabilmektedir. Vekalet ücretinin tavanı bu doğrultuda belirlenir. Emanet hesapta dağıtılacak vekalet ücreti miktarı ve dağıtım yapılacak memur sayısı kurumlara göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle vekalet ücretinden her kurumda çalışan avukat aynı şekilde faydalanamaz. Kamuda avukatlar yıllık ortalama 27 bin TL civarında vekalet ücreti almaktadır.

Devlette Avukat Maaşları Ne Kadar?

Devlette avukat maaşlarını etkileyen birden fazla unsur bulunur. Evlilik durumu, eşinin iş durumu, çocuk sayısı, eğitim durumu, çalışılan kurum, derece ve kıdem ile hizmet yılı, vekalet ücreti, fazla mesai, ek tazminat, sigorta ve BES kesintisi gibi başlıklara göre aylıklar değişebilir. Örneğin sigorta kesintisi nedeniyle 100-200 TL maaşlar düşerken, vekalet ücreti ile aylık maaşlar 2-3 bin TL civarında artmaktadır. Ancak devlette avukat maaşları ortalama 17 bin TL civarındadır. 1 yıllık vekalet ücreti kazancı 12 aya bölündüğünde ise aylık kazançlar 19 bin TL civarına yükselir.

Banka Avukatı Maaşları Ne Kadar?

Devlete bağlı avukat nasıl olunur?

Kamu avukatı olmak için ayrıca KPSS sınavına girilmesinin yanı sıra 70 ve üzerinde puan alınması zorunluluğu da bulunuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.