kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

DGS Endüstri Mühendisliği Kazanmak İçin Kaç Net Gerekir?

Dikey Geçiş Sınavı (DGS), ÖSYM tarafından pazar günü tamamlandı. Yaklaşık 350 bin adayın katıldığı sınavda, adaylar sayısal bölüm sorularının kolay, sözel bölüm sorularının ise zor olduğu değerlendirmesinde bulundu. DGS sonuçlarına göre Endüstri Mühendisliği bölümünü yazmayı düşünen arkadaşlarımızın kaç net yapmaları gerektiğini, DGS Endüstri Mühendisliği bölümü taban puanları üzerinden hesaplamaya çalışacağız.

DGS
A+
A-

Endüstri mühendisliği bölümünün dikey geçiş taban puanları hakkında bilgi verdiğimiz bu yazımızda sınavı kazanmak için kaç net yapmak gerekir, kimler dikey geçiş sınavına girebilir gibi pek çok konu başlığına sizler için yer verdik.

Dikey Geçiş Sınav sonuçlarına göre en fazla tercih edilen bölümlerden biri de Endüstri Mühendisliği bölümüdür. Bu durum sayısal puan türünden alan endüstri mühendisliği bölümünün taban puanlarının görece yüksek puanlarda kalmasına neden olmaktadır. Biz de DGS sonuçlarına göre, yüksek puanlarda kalacağını düşündüğümüz endüstri mühendisliği bölümünü kazanmak isteyen arkadaşlarımızın kaç net yapmaları gerektiğini hesapladık. İşte detaylar…

DGS Genel Bilgileri

ÖSYM tarafından gerçekleştirilen, meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan başarılı öğrencilerin lisans programlarına dikey geçiş yapmalarını sağlayan sınava (DGS) Dikey Geçiş Sınavı denilmektedir. DGS ile amaçlanan şey: Önlisans programından başarıyla mezun olanların, yüksek öğrenimini lisans düzeyine çıkarmalarını sağlamaktır. Önlisans programıyla mesleki teknik eğitim bilgisine sahip olan kişilerin minimum iki yıl daha teorik bilgi almalarını sağlamaktır. Bu sayede, eğitim düzeyi konusunda maksimum beşeri sermaye düzeyine ulaşılmış olacaktır. Ön lisans düzeyinden, lisans düzeyine geçişte ÖSYM tarafından uygulanan Dikey Geçiş Sınavında 60 soruluk sayısal yetenek ve 60 soruluk sözel yetenek bölümden oluşan 120 soru sorulmaktadır. Sınav süresi 150 dakika olarak belirlenmiştir.  Adayların puanlarının hesaplanabilmesi için, DGS’de yer alan her iki bölümden de 0,5 ham puan alma kuralı geçerliliğini korumuştur.

Hangi Bölüm Mezunları Endüstri Mühendisliğine Dikey Geçiş Yapabilir?

ÖSYM tarafından DGS kılavuzunda belirlenen bölümlerden mezun olanlar endüstri mühendisliği bölümüne dikey geçiş yapabilmektedir. Bu bölümler: Demiryolu Araçları, Elektrik/ Elektrik İşleri Öğretmenliği, Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı, Elektrik-Elektronik, Elektrik-Elektronik Teknikerliği, Elektronik, Elektronik Haberleşme, Elektronik Haberleşme Teknolojisi, Elektronik Teknolojisi, Elektromekanik Taşıyıcılar, Endüstriyel Elektronik, Kalite Kontrol, İhbar Kontrol, Kontrol Sistemleri Teknolojisi, Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi, Makine, Makine Yağları ve Yağlama Teknolojisi, Makine, Resim ve Konstrüksiyon /Makine-Resim-Konstrüksiyon, Mekatronik, Otomasyon, Otomotiv, Otomotiv Tasarım ve İmalat, Otomotiv Teknolojisi, Raylı Sistemler Makine Teknolojisi, Raylı Sistemler Makinistlik ve Üretimde Kalite Kontrol olarak belirtilmiştir. Saydığımız bölümler dışında başka bir bölümden mezun olanlar endüstri mühendisliği bölümüne dikey geçiş yapamamaktadır.

 DGS Endüstri Mühendisliği Taban Puanları

Endüstri mühendisliği bölümü, DGS sayısal puan türünden tercih edilen bölümlerden bir tanesidir. Bu bölüme ait taban puanlar geçtiğimiz yıl oldukça yüksek kapatmıştır. Bazı devlet üniversitelerinin DGS Endüstri Mühendisliği bölümüne ait taban puanları şu şekildedir:

  • İstanbul Teknik Üniversitesi (İngilizce): 318,52
  • Ortadoğu Teknik Üniversitesi (İngilizce): 322,16
  • Gazi Üniversitesi (İngilizce): 296,83
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi: 284,30
  • Kırıkkale Üniversitesi: 272,00
  • Gaziantep Üniversitesi: 269,07

DGS Endüstri Mühendisliği Kazanmak İçin Kaç Net Gerekir?

  • Önlisans Başarı Puanı 52 olan bir öğrencinin bu bölümde en düşük taban puanda kalan Gaziantep Üniversitesini kazanması için: Sayısal Yetenek Testinden: 25,5 net ve Sözel Yetenek Testinden de: 15 net yapması yeterli olacaktır.
  • Önlisans Başarı Puanı 58 olan bir öğrencinin Kırıkkale Üniversitesini kazanması için: Sayısal Yetenek Testinden: 27 net ve Sözel Yetenek Testinden de: 18 net yapması yeterli olacaktır.
  • Önlisans Başarı Puanı 60 olan bir öğrencinin Eskişehir Osmangazi Üniversitesini kazanması için: Sayısal Yetenek Testinden: 30 net ve Sözel Yetenek Testinden de: 16 net yapması yeterli olacaktır.
  • Önlisans Başarı Puanı 65 olan bir öğrencinin Gazi Üniversitesini kazanması için: Sayısal Yetenek Testinden: 33 net ve Sözel Yetenek Testinden de: 20 net yapması yeterli olacaktır.
  • Önlisans Başarı Puanı 70 olan bir öğrencinin Ortadoğu Teknik Üniversitesini kazanması için: Sayısal Yetenek Testinden: 39 net ve Sözel Yetenek Testinden de: 28 net yapması yeterli olacaktır.
  • Önlisans Başarı Puanı 72 olan bir öğrencinin İstanbul Teknik Üniversitesini kazanması için: Sayısal Yetenek Testinden: 43 net ve Sözel Yetenek Testinden de: 29 net yapması yeterli olacaktır.

Önlisans başarı puanı 2.00 olan öğrenci ile 4.00 olan öğrenci arasında sayısal puan türünde 24 puanlık bir fark vardır. Her bir sayısal yetenek netinin DGS SAY puanına yansıması 3 puan ile 3,2 puan arasında değişmektedir. Her bir sözel yetenek netinin DGS sözel puanına yansıması 0,5 puan ile 0,6 puan arasında değişmektedir. Önlisans başarı puanınızın ve  DGS’de yapmış olduğunuz netlerin kaç puan getireceğini hesaplarken, belirtmiş olduğumuz puan aralıkları üzerinden gidebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.