kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

DGS Nedir?

DGS (Dikey Geçiş Sınavı) nedir? DGS puanı nasıl hesaplanır?

A+
A-

DGS nedir? DGS tercih hakkı kaç tane? DGS puan hesaplama 2023? DGS’de kaç net yapmak gerekir?

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Nedir?

DGS yani diğer adıyla dikey geçiş sınavı ön lisans mezunu olanların girebileceği ve 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapma imkanı sağlayan  sınavdır. DGS’ye girebilmek için  meslek yüksek okulundan veya açık öğretim ön lisans programından mezun olmak gerekmektedir. Ayrıca son sınıftaysanız ve staj çalışmalarınızı tamamlamışsanız da DGS’ye girme hakkınız bulunmaktadır. Açık öğretimden ön lisans veya meslek yüksek okulu mezunu olanların 4 yıllık açık öğretim programlarına geçmek için DGS’ye girmelerine gerek yoktur çünkü doğrudan doğruya kayıt hakları bulunmaktadır.

DGS aynı anda farklı alanlardaki yeteneğinizi ölçmeye çalışan bir sınavdır bu yüzden sorular hem sayısal hem de sözel ağırlıklı olarak gelmektedir. Toplam 120 sorudan oluşan bu sınavın 60 sorusu sayısal 60 sorusu sözel olarak dağılmıştır. DGS de her bölümde 10’ar adet mantık sorusu yer almaktadır. Sınavda alışkın olunduğu üzere 4 yanlış  cevap 1 doğruyu götürmektedir, yanlışlar ilgili bölümlerin doğrularını götürür (sayısal için yapılan  her 4 yanlış sayısal için 1 adet doğru  düşülür). DGS için adaylara verilen toplam süre ise 140 dakikadır.

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Nedir? Ne Demek? DGS Puan Hesaplama

ÖSYM DGS başvurularını genelde Nisan ayı boyunca meslek yüksek okulların müdürlüklerinden ve ÖSYM il sınav merkezlerinden ve AÖF bürolarından almaktadır. DGS genelde yazın Temmuz ayının 2. veya 3. haftasın da üniversite rektörlüklerinin bulunduğu şehirlerde  yapılmaktadır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetin’de ise Lefkoşa da yapılmaktadır.

Yasal mevzuata göre her üniversite ilgili bölümde dikey geçiş için %10’luk  kontenjan ayırmak mecburiyetindedir. Bu sayı kontenjanı az olan  bölümler için genelde 10-15 kişi arası kontenjana denk geliyor. Dikey geçiş için ayrılan kontenjan sayısının azlığı DGS hazırlık rekabetini olabildiğince artırmaktadır.

Sınavda başarılı olamayan adaylar  herhangi bir kısıtlama olmaksızın istedikleri kadar sınava girmeye devam edebilirler. Bir önceki yıl DGS’ye girip tercihinize yerleşmiş  olsanız bile ertesi yıl sınava tekrar girişinizde puan kesintisi söz konusu olmayacaktır. DGS sonrasında başlayan tercih döneminde adayların 30 adet tercih hakkı bulunmaktadır. DGS puanınızla tercihlerinizi hangi bölümden mezun olduğunuza göre YÖK’ün belirlediği bölümler arasından yapabilirsiniz.

DGS Bilgisayar Mühendisliği Kazanmak İçin Kaç Net Gerekir?

Dikey Geçiş Sınav Puan Hesaplama Sistemi ?

DGS puan hesaplamada kullanılan katsayılar sınava girecek olan adayların sayısı oranında her yıl farklılık gösterir. Bu yüzden hesaplama sürekli değişiklik göstermektedir. Aynı zamanda istediğiniz bölüme kabul edilmek  için ihtiyacınız olan net sayısı sizin AÖBP’nız (Ağırlıklı Ön lisans Başarı Puanı) ile doğru orantılıdır. Bu sebepten istediğiniz sonucu elde edebilmek için standart bir net sayısı yoktur. Kafanızda sınav öncesi belirli bir net sayısı hedeflemek ve bunu sınavda tutturmaya çalışmak doğru bir yöntem değildir. DGS sonuçları genellikle sınav tarihinden itibaren ortalama 3 hafta içinde resmi ÖSYM internet adresinde açıklanır.

Ayrıca Dikey Geçiş Sınavında da diğer sınavlarda uygulanan kurallar uygulanmaktadır bunu dışında Dikey Geçiş Sınavı hakkında sıkça sorulan sorulara en güncel kılavuz dahilinde cevap verdik.

Dikey Geçiş Sınavı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

1-)DGS puanıyla kaç tercih yapılabilir?

DGS puanıyla 30 tercih hakkınız bulunmaktadır.

2-) DGS de tavan ve taban puan sistemi var mı?

Standart sapma sistemi uygulanmaktadır.Puanlar her yıl o senenin net ortalamalarına göre belirlenen alan taban puanı sayısal ve sözel netleriniz ve AÖBP ile oluşur.

3-) Okul birincilerine ekstra puan geliyor mu ?

YGS-LYS’den farklı olarak okul birincisi sitemi yoktur.2011 yılı öncesine kadar bu uygulama varken günümüzde kullanılmamaktadır. Diğer taraftan okul birincileri için ekstra kontenjanda tanınmayacaktır.

4-)  Hangi lisans programlarına geçiş hakkım olduğunu nereden öğrenebilirim?

DGS için her yıl tercih dönemi öncesi yayınlanan güncel kılavuzun TABLO-3 kısmına bakılarak öğrenilebilir.

5-) Dikey geçiş ile açık öğretime kayıt yaptım. Ertesi yıl tekrarDGS’ye girerek örgün öğretimden bir bölüm okuyabilir miyim?

Bu konuda sizi engelleyecek hiçbir düzenleme yoktur iki programı birlikte tamamlayabilirsiniz.

6-) Dikey Geçiş Sınavı sonucu ile istediğim lisans programına yerleştim  hangi sınıftan başlatılırım?

DGS ile geçiş yaptığınız üniversitenin bu konuda takdir yetkisi var. Yani bazı üniversiteler 2. sınıftan bazıları ise birinci sınıftan başlatmaktadır. Örneğin Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi DGS ile gelen öğrencisini 2. sınıftan Ankara Üniversitesi ise 1. sınıftan başlatmaktadır.

 

Okul birincilerine ekstra puan geliyor mu ?

YGS-LYS’den farklı olarak okul birincisi sitemi yoktur.2011 yılı öncesine kadar bu uygulama varken günümüzde kullanılmamaktadır. Diğer taraftan okul birincileri için ekstra kontenjanda tanınmayacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.