kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2020 DGS Çocuk Gelişimi Kazanmak İçin Kaç Net Gerekir?

2020 DGS – Dikey Geçiş Sınavı için adayların çalışmalara başladığı bugünlerde, adayların kazanmak istedikleri bölümlerden biri de Çocuk Gelişimi bölümüdür. Çocuk Gelişimi bölümüne dikey geçiş yapılabilen önlisans bölümleri nelerdir? Çocuk Gelişimi bölümü, eşit ağırlık bölümleri içerisinde DGS ile kazanılabilecek en iyi bölümlerden bir tanesidir. Bizde bu bölümü kazanmak isteyen arkadaşlarımız için 2020 DGS Çocuk Gelişimi kazanmak için kaç net gerekir? Yazısını kaleme aldık.

DGS
A+
A-

Çocuk Gelişimi bölümü, son yıllarda revaçta olan ve değeri yıla yıla artan bölümlerden bir tanesidir. Kadınlarında çalışma hayatında aktif şekilde rol alması çocukların kreşlerde eğitim görmesini zorunlu kılmıştır. Bu durum çocuk gelişimi mezunlarının istihdam edilmek üzere çalışma imkanlarının artmasını sağlamıştır. Yükseköğretim Kurumları Sınavı ile dört yıllık lisans eğitimi verilen Çocuk Gelişimi bölümünü kazanamayan kişiler, iki yıllık önlisans eğitimi sonrası dikey geçiş sınavı (DGS) ile bu bölümü kazanmaya çalışmaktadır. ÖSYM tarafından her yıl açıklanan tercih kılavuzunda Çocuk Gelişimi bölümünü iki yıllık hangi bölümlerden mezun olanların tercih edebilecekleri belirtilmektedir. Önlisans mezunu olarak gerek AÖF okuyanlar gerekse de örgün eğitim alanlar, DGS puanlarına göre Çocuk Gelişimi bölümüne girebilmektedir. Yazımız devamında Çocuk Gelişimi bölümüne dikey geçiş yapılabilen önlisans bölümlerini belirteceğiz. Belirteceğimiz önlisans bölümlerinin birinden mezun olduktan sonra 2020 DGS hazırlıklarına başlayan arkadaşlarımız için 2020 DGS Çocuk Gelişimi kazanmak için kaç net gerekir? Yazısını kaleme aldık.

DGS Nedir?

Meslek yüksekokulları veya açıköğretim fakültelerinden önlisans düzeyinde mezun olanların, mezun oldukları alanların devamı niteliğinde olan lisans programlarına dikey geçiş yapmalarını sağlayan sınava DGS – Dikey Geçiş Sınavı denilmektedir. DGS, ÖSYM tarafından her yıl, yeni eğitim dönemine yetiştirilmek üzere yazın yapılmaktadır. Bu sınavın yapılma amacı: Önlisans programından başarıyla mezun olan öğrencilerin, yükseköğrenimini lisans düzeyine çıkarmalarını sağlamaktır. Önlisans programıyla mesleki teknik eğitim bilgisi alan kişilerin minimum iki yıl daha teorik bilgi almalarını sağlayan DGS, lisans bölümlerine geçiş yapan bireylerin beşeri sermayelerinin de artmasını sağlamaktadır. Dikey Geçiş Sınavında adaylara 60 sayısal ve 60 sözel olmak üzere 120 soru sorulmaktadır. Bu sorular için verilen süre 140 dakikadır. Sayısal ve sözel bölüm konuları, TYT sınavında yer alan Temel Matematik ve Türkçe konularıyla paraleldir.

Çocuk Gelişimine Geçiş Yapılabilen Önlisans Bölümleri

Dört yıllık Çocuk Gelişimi bölümüne dikey geçiş yapılabilen önlisans bölümleri şunlardır:

  • Anaokulu Öğretmenliği
  • Çocuk Gelişim
  • Çocuk Gelişimi ve Eğitimi
  • Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri
  • Okul Öncesi Eğitimi

2020 DGS Çocuk Gelişimi Fakültesi Taban Puanları

Devlet üniversiteleri içerisinde dikey geçiş sınavı sonrası oluşan taban puanlara göre, en yüksek taban puanda kalan üniversite 279,79 puanda kalırken, en düşük taban puanda kalan okul ise 261,29 puanda kalmıştır. Üniversitelerin taban puanları birbirlerine çok yakın kapatmıştır. Bu durum bölümü tercih eden kişilerin belirli bir seviyede verimli ve eşit çalıştıklarını göstermektedir. 2020 DGS içinde puanların çok değişiklik göstermeyeceğini düşünüyoruz. Bazı devlet üniversitelerine ait taban puanlar şöyledir:

  • Hacettepe Üniversitesi Çocuk Gelişimi 2020 DGS Taban Puanı : 279,790
  • Selçuk Üniversitesi Çocuk Gelişimi 2020 DGS Taban Puanı : 275,061
  • Atatürk Üniversitesi Çocuk Gelişimi 2020 DGS Taban Puanı : 269,404
  • Hitit Üniversitesi Çocuk Gelişimi 2020 DGS Taban Puanı : 264,325
  • Kırklareli Üniversitesi Çocuk Gelişimi (İ.Ö.) 2020 DGS Taban Puanı : 261,293

2020 DGS Çocuk Gelişimi Kazanmak İçin Kaç Net Gerekir?

Yazımızın başına dönerek, Çocuk Gelişimi bölümünü kazanmak için kaç net yapılması gerektiğine bakalım. ÖSYM tarafından açıklanan sınav sonuç belgelerine göre, eşit ağırlık puan türünden 262 puan ile 280 puan arasında almak için kaç net yapmak gerektiğine bakalım.

ÖNEMLİ NOT : DGS eşit ağırlık puan türünde her bir sözel netinin etkisi yaklaşık 1,466 puan iken, her bir sayısal netinin etkisi ise 1,665 puandır.

  • Hacettepe Üniversitesi için : OBP : 65, sayısal neti : 27,5 ve sözel neti : 40,75
  • Selçuk Üniversitesi için : OBP : 63, sayısal neti : 26 ve sözel neti : 40
  • Atatürk Üniversitesi için : OBP : 60, sayısal neti : 24,75 ve sözel neti : 38,75
  • Hitit Üniversitesi için : OBP : 58, sayısal neti : 23,5 ve sözel neti : 37,5
  • Kırklareli Üniversitesi için : OBP : 55, sayısal neti : 23 ve sözel neti : 37,25
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.