kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

DGS Okul Öncesi Öğretmenliği Kazanmak İçin Kaç Net Gerekir?

DGS – Dikey Geçiş Sınavı için çalışmaların devam ettiği bugünlerde, adayların kazanmak istedikleri bölümlerden biri de Okul Öncesi Öğretmenliği bölümüdür. Okul öncesi öğretmenliği bölümü, sözel bölümler içerisinde DGS ile kazanılabilecek en iyi bölümler içerisinde yer almaktadır. Okul öncesi öğretmenliği bölümüne dikey geçiş yapılabilen önlisans bölümleri nelerdir? Bu bölümlerin birinden mezun olan arkadaşlarımız için DGS Okul Öncesi Öğretmenliği kazanmak için kaç net gerekir? Yazımızı kaleme aldık.

DGS
A+
A-

DGS Okul Öncesi Öğretmenliği Kazanmak İçin Kaç Net Gerekir?

Dikey geçiş sınavı ile adaylar iki yıllık olan eğitim sürecini dört yıla tamamlayarak lisans eğitimlerini tamamlamaktadır. DGS okul öncesi öğretmenliği kazanmak için kaç net gerekir, birlikte bakalım…

Okul öncesi öğretmenliği bölümü, son yıllarda popülerliği artan bölümlerin başında gelmektedir. Günümüzde ebeveynlerin her ikisinin de çalışması, kadınların da iş hayatında aktif rol oynaması ve ailelerin genel olarak çocuklarına karşı daha bilinçli davranmaları okul öncesi öğretmenlerinin değerini arttırmıştır. Ülkemizde neredeyse her mahallede en az bir kreş bulunmaktadır. Bu durum, okul öncesi öğretmenlerinin mezun olmaları sonrası iş problemini olabildiğince minimum düzeye çekmiştir.

Üniversite tercihlerinde çok tercih edilen bölümlerden biri haline gelen okul öncesi öğretmenliği bölümünü, Yükseköğretim Kurumları Sınavıyla kazanamayan kişiler, iki yıllık önlisans eğitimi sonrası dikey geçiş sınavı (DGS) ile bu bölümü kazanmayı denemektedir. ÖSYM tarafından her yıl açıklanan tercih kılavuzunda okul öncesi öğretmenliği bölümüne iki yıllık hangi bölümlerden mezun olan kişilerin yerleşebilecekleri açıklanmaktadır. Bizde bu bölümlerden mezun olduktan sonra DGS hazırlıklarına devam eden arkadaşlarımız için DGS okul öncesi öğretmenliği kazanmak için kaç net gerekir? Sorusunu cevapladık.

DGS Hakkında Bilgiler

Meslek yüksekokulları veya açıköğretim fakültelerinden önlisans düzeyinde mezun olanların, mezun oldukları alanların devamı niteliğinde olan lisans programlarına dikey geçiş yapmalarını sağlayan sınava DGS – Dikey Geçiş Sınavı denilmektedir. DGS, ÖSYM tarafından her yıl yaz aylarında yapılmaktadır.

Dikey Geçiş Sınavında adaylara 60 sayısal ve 60 sözel olmak üzere 120 test sorusu yöneltilmektedir. Bu sorular için verilen süre 140 dakikadır. DGS ile birlikte önlisans programından başarıyla mezun olan öğrencilerin, eğitimlerini lisans düzeyine çıkarmaları amaçlanmaktadır. Önlisans programıyla mesleki teknik eğitim bilgisi alan kişilerin minimum iki yıl daha teorik bilgi almalarına yol açan DGS, ülkemiz açısından da bireylerin beşeri sermayesini arttırmalarına yaramaktadır.

Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümüne Geçiş Yapılabilen Önlisans Bölümleri

Dört yıllık okul öncesi öğretmenliği dikey geçiş yapılabilen önlisans bölümleri şunlardır:

  • Anaokulu Öğretmenliği
  • Çocuk Gelişimi
  • Çocuk Gelişimi ve Eğitimi
  • Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri
  • Okul Öncesi Eğitimi

DGS Okul Öncesi Öğretmenliği Taban Puanları

Dikey Geçiş Sınav sonuçlarına göre sözel puan türünde en yüksek taban puanda kalan bölümlerin başında bu bölüm gelmektedir. Taban puan olarak, Boğaziçi, Orta Doğu Teknik ve Yıldız Teknik Üniversiteleri en yüksek puanda kalan devlet üniversiteleri olurken, en düşük taban puanda kalan devlet üniversite ise Kars Kafkas Üniversitesi olmuştur. Üniversiteler arasında ciddi puan farklarının olmadığı görülmektedir. Bu da bölümün bilinçli öğrenciler tarafından tercih edildiğini göstermektedir. Bazı devlet üniversitelerine ait taban puanlar şöyledir:

  • Boğaziçi Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği  DGS Taban Puanı : 311,368
  • Orta Doğu Teknik Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği  DGS Taban Puanı : 307,514
  • Yıldız Teknik Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği  DGS Taban Puanı : 302,492
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği DGS Taban Puanı : 295,420
  • Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği  DGS Taban Puanı : 289,285
  • Kars Kafkas Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği  DGS Taban Puanı : 283,030

 

DGS Okul Öncesi Öğretmenliği Kazanmak İçin Kaç Net Gerekir?

Yazımızın başına dönerek, okul öncesi öğretmenliği bölümünü kazanmak için kaç net yapılması gerektiğini hesaplayalım. ÖSYM tarafından açıklanan sınav sonuç belgelerine göre, sözel puan türünden 283 puan ile 312 puan arasında almak için kaç net yapmak gerektiğine bakalım.

ÖNEMLİ : DGS sözel puan türünde her bir sayısal netinin etkisi yaklaşık 0,555 puan iken, her bir sözel netinin etkisi ise 2,445 puandır. Bu puan türü hesaplamasında her bir sözel neti yaklaşık 4,5 sayısal netine eşittir.

  • Boğaziçi Üniversitesi için : OBP : 73, sayısal neti : 30,25 ve sözel neti : 51
  • Orta Doğu Teknik Üniversitesi için : OBP : 70, sayısal neti : 28,75 ve sözel neti : 50,5
  • Yıldız Teknik Üniversitesi için : OBP : 68, sayısal neti : 26,25 ve sözel neti : 49,5
  • Dokuz Eylül Üniversitesi için : OBP : 66, sayısal neti : 24,5 ve sözel neti : 47,5
  • Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi için : OBP : 62, sayısal neti : 23,25 ve sözel neti : 46,25
  • Kars Kafkas Üniversitesi için : OBP : 60, sayısal neti : 20,75 ve sözel neti : 44,75

 

Yorumlar

  1. Yiğit Avatar Yiğit dedi ki:

    Çocuk gelişimi örgün eğtm mezunuyum; dgs ile lisans tamamlamamı açıköğretimle yapalirir miyim?