kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Hukuk Fakültesine DGS İle Geçiş Yapılan Önlisans Bölümleri

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile hukuk fakültelerine dikey geçiş yapılabilecek önlisans bölümleri nelerdir? İki yıllık önlisans bölümlerinin hangisinden mezun olunduğunda hukuk bölümüne girilebilir? İki yıllık hangi önlisans bölümü mezunları hukuk fakültesine girebilir? ÖSYM tarafından belirlenen listeye göre hazırlamış olduğumuz yazımızın devamını okumanızı tavsiye ediyoruz.

DGS
A+
A-

Hukuk Fakültelerine dikey geçiş yapılabilecek önlisans bölümleri nelerdir? İki yıllık önlisans eğitimini, dört yıllık lisans eğitimine tamamlamak isteyen adayların tercih ettikleri sınav olan DGS ile birlikte hangi önlisans bölümlerinden mezun olan adaylar, Hukuk bölümüne geçiş yapabilmektedir? ÖSYM tarafından hazırlanan DGS kılavuzundan aldığımız bilgiler ışığında sizlere konu hakkında bilgi vermek istiyoruz. Öncelikle hukuk bölümü ve DGS (Dikey Geçiş Sınavı) hakkında bilgi verelim.

Hukuk Bölümü

Hukuk, toplumun genel yararına uygun olacak şekilde konulan ve kamu gücüyle desteklenen kurallar bütünüdür. Kamu gücüyle desteklenmesi onu diğer toplumsal düzen kurallarından ayırmaktadır. Hukuku diğer toplumsal düzen kurallarından ayıran en önemli unsur, hukuk kurallarına uyulmamasının sonucunun bir müeyyide (yaptırım) doğurmasıdır. O halde, günümüz modern toplumlarında bu kuralları bilmek, uygulamak ve konulmuş olan hukuk normlarının denetimini sağlamak çok önemlidir. Bu nedenle de hukuk fakültesi mezunu olmak hafife alınacak bir şey değildir. Hukuk bölümünü hakkıyla okuyacak ve toplumsal düzenin sağlanmasında adaletten, hakkaniyetten ve liyakatten ödün vermeyecek kişilere ihtiyaç duyulmaktadır. Biz de yazımız devamına geçmeden önce hukuk fakültesi okumak isteyen arkadaşlarımızın adil olmayı adet edinmeleri gerektiğini belirtmek istiyoruz.

DGS Hakkında Genel Bilgiler

Meslek yüksekokulları ile açıköğretim önlisans programlarından mezun olan öğrencilerin lisans programlarına dikey geçiş yapmalarını sağlayan sınava (DGS) Dikey Geçiş Sınavı denilmektedir. DGS ile birlikte önlisans programından başarıyla mezun olanların, yükseköğrenimini lisans düzeyine çıkarmasını sağlamaları amaçlanmaktadır. Önlisans programıyla mesleki teknik eğitim bilgisi ile donanımlı hale gelen kişilerin minimum iki yıl daha teorik bilgi desteği almalarını sağlamaktadır. ÖSYM tarafından uygulanan DGS’de 60 soruluk sayısal ve 60 soruluk sözel bölümden oluşan 120 soru sorulmaktadır. Bu sınavın süresi 140 dakikadan oluşmaktadır. Bu sınavda yer alan soruların yer aldığı konu içeriklerine baktığımızda, TYT’de yer alan temel matematik ve Türkçe kısımlarında yer alan konularla aynı olduğunu söyleyebiliriz.

Hukuk Fakültesine Geçiş Yapılabilen Önlisans Bölümleri

İki yıllık önlisans mezunu olduktan DGS’den alınan puanlarla dört yıllık hukuk fakültelerine geçiş yapılabilen bölümler şunlardır:

  • 1102 – Adalet / Adalet (AÖF)
  • 9339 – Adalet Meslek Eğitimi (AÖF)
  • 6352 – Adalet Meslek Yüksekokulu

Adalet bölümü bitirilerek hukuk fakültelerine geçme formülü bir çok kişi tarafından denenmektedir. Bu durum DGS’nin asıl amacından sapmalara neden olmuş olsa da buna karşı 2014 yılında yapılan değişiklik ile önlem alınmış ancak alınan bu önlem Danıştay Dava Dairesi’nin verdiği yürütmenin durdurulması kararıyla ortadan kalmıştır. 2014 yılında yapılan değişiklikte, DGS tercih kılavuzunda kontenjanlar iki kısma ayrılmıştır. Buna göre birinci kontenjan kısmında yer alan Hukuk Fakültesi bölümlerini: Örgün, ikinci öğretim, uzaktan eğitim ve AÖF adalet bölümünden mezun olanlar tercih edebilmektedir. İkinci kontenjan kısmında yer alan Hukuk Fakültesi bölümlerini ise: Örgün, ikinci öğretim ve uzaktan eğitim bölümü mezunları tercih edebilmektedir. İkinci kontenjanları AÖF (Anadolu, Atatürk ve İstanbul Üniversitelerinin) adalet bölümünden mezun olanlar tercih edememektedir. Tercih kılavuzunda bu durum 900 tercih kodu ile ifade edilmektedir. Danıştay’a açılan dava sonucunda kontenjanların iki kısma ayrılması kararı ortadan kalkmıştır. İster AÖF, ister örgün öğretim mezunu olan kişiler açılan kontenjanların tamamına ortak başvuru yapabilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.