kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Diş Protez Teknisyeni Maaşları Ne Kadar?

​​​​​​​Diş protez teknisyenleri özel sektörde ve kamuda ne kadar maaş almaktadır? Diş protez teknisyeni maaşları ne kadar oldu? Net ve brüt maaşlar ne kadar?

A+
A-

Diş protez teknisyenliği, alanında uzmanlık eğitimi almış diş hekimlerinin yanında çalışan yardımcı personel grubudur. Diş protezlerinin bakımı, onarımı, ölçümü gibi pek çok işlemi gerçekleştirmektedirler.

Ülkemizde insanların ne kadar kazandığı, ne kadar maaş aldığı toplumdaki herkes tarafından merak edilmektedir. İnsanların kimi kendisi daha fazla mı az mı kazanıyor onu bilmek için, kimi hangi işte ne kadar para olduğunu bilmek için, kimi bu mesleği yapsam mı diye, kimi de o mesleğe başlamak üzere olduğu için bu merakı taşımaktadır.

İnternetin hayatımızda olması, herkes tarafından kullanılması ile de o meslek grubundan tanıdığı olmasa da insanların bu meraklarını gidermesini sağlamaktadır. İşte bu açıdan bizde farklı meslek gruplarının, iş kollarının maaşlarını, kazançlarını derleyerek sizlere sunuyoruz. Diş protez teknisyeni maaşları hakkında bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Diş Protez Teknisyeni Ne İş Yapar?

DİŞ PROTEZ TEKNİSYENİ NASIL OLUNUR? NEDİR? NE İŞ YAPAR?

Diş protez teknisyeni olmak için bir adayın Diş Protez – Diş Protez Teknisyenliği Dalı mezunu olması gerekmektedir. Mezuniyet sonrası diş protez teknisyeni olmak isteyen bir kişi özel sektörde mi kamuda mı çalışacağına göre farklı yollar izleyebilir. Özel sektörde çalışmak için diş protez teknisyeni adayının iş ilanlarına başvuru yaparak kabul edilmeyi beklemesi gerekirken kamuda diş protez teknisyeni olmak isteyen bir birey ise kamu personeli seçme sınavına yani KPSS’ye girmelidir ve atanmasına yetecek puanı elde etmelidir.

Teknisyenler ve teknikerler sağlık sektöründe ilgili branşın uzmanının yanında yardımcı personel olarak görev yaparlar ve diş protez teknisyenleri de diş protez teknikerleri gibi bu şekilde diş hekiminin yanında yardımcı personel olarak görev yapmaktadırlar. Diş protez teknisyeni görevlerini kabaca sıralamak gerekirse şu görevler karşımıza çıkmaktadır.

  • Laboratuvardaki cihazların ve ekipmanın kullanım öncesi kontrollerini yaparlar ve düzenli aralıklar ile kalibrasyonlarını yaptırırlar.
  • Diş hekimince alınan ölçüye göre hastaya özel modeli hazırlarlar
  • Diş hekimince alınan ölçüler ile verilen talimatlara göre protezleri, ortodontik apareyleri, porselen işlemlerini ve protezlerin tamirini yaparlar
  • Laboratuvar araç – gereçlerinin temizlik ve dezenfeksiyonunu yaparlar ve cihazların günlük bakımını sağlarlar

Bu başlığı daha kapsamlı olarak incelemek için ilgili içeriğimize göz atabilirsiniz.

 

dis protez teknisyeni ne is yapar

DİŞ PROTEZ TEKNİSYENİ MAAŞLARI KAMUDA NE KADAR?

Diş protez teknisyeni maaşlarına dair detaylardan önce kamudaki sağlık teknisyenlerinin maaşları listesini verecek olursak:

Yeni başlayan Sağlık Teknisyeni Maaşı: 15250-15500 Türk Lirası

şeklinde bir tablo karşımıza çıkmaktadır. Bu kamudaki sağlık teknisyenlerinin ay başında net eline geçen ortalama maaşlara ait rakamlardır. Diş protez teknisyeni de kamuda sağlık teknisyeni olarak görev yaptığından dolayı kıdem durumuna göre maaşları bu şekildedir. Yani yeni başlayan diş protez teknisyeni maaşı 15250-15500 TL civarlarındadır.

Buradaki rakamı aralık olarak vermemize gelecek olursak AGİ, çocuk yardımı, kurumdan kuruma değişebilecek ek ödenekler vs. ile maaşların kişiden kişiye, kurumdan kuruma 100-200 TL oynama gösterebilmesidir. Bu oynamalar tablodaki rakamların üstünde de gerçekleşebilmektedir bu yüzden bu rakamlar bile aşağı ve yukarı yönlü olabilmektedir.

Dediğimiz gibi burada verdiğimiz rakamlar net olarak ele geçen maaşlar ile ilgilidir fakat brüt olarak diş protez teknisyeni buradaki rakamın 1000-1200 TL üstünde kazanmaktadır. Kazanmak deyince insanların aklına yine ele geçen para gelmektedir fakat brüt maaşlardan devlete gelir vergisi, emeklilik kesintisi, GSS primi gibi kesintiler yapılarak ödeme yapıldığından dolayı yeni başlayan diş protez teknisyenlerinin aslında kazandığı 5200-5500 TL civarlarında iken ellerine geçen yukarıda bahsettiğimiz rakam olmaktadır. Bu durumda internette bazen bazı görseller dolaşmakta ve gelirimiz o kadar değil diye isyan edilmektedir fakat aslında kamudaki herkesin geliri o kadar olsa da ele geçen noktasında daha düşük bir maaş olunca tüm meslek gruplarındaki insanlar kızgınlıklarını ifade etmektedir.

Temmuz zammı olarak ocak ayından yapılan zamma yakın veya biraz altında bir zam yapılırsa devlette temmuz zamlı diş protez teknisyeni maaşı 16350-16550 TL bandında olacaktır ama vergi dilimi değişikliği nedeni ile yine bunun da 100-150 TL altında net ele geçen olacaktır.

ÖZEL SEKTÖRDE DİŞ PROTEZ TEKNİSYENİ MAAŞLARI NE KADAR OLDU?

Kamuya kıyasla özel sektörde durum bu kadar iyi değildir. Özellikle yeni başlayan olma noktasında diş protez teknisyenleri asgari ücret civarlarında maaş almaktadırlar. Asgari ücret başında yapılan zam ile 8506 TL’ye yükselmiştir ve işte bir diş protez teknisyeni özel sektörde işe başlarken üç aşağı beş yukarı bu civarlarda maaş alacaktır.

Diş teknisyeni kaç saat çalışır?

Kamuya bağlı ağız ve diş sağlığı teknikeri haftada 40 saat çalışmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.