kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Dul Maaşı Miktarı Ne Kadar?

Dul Maaşı Miktarı Ne Kadar? Dul Maaşı Nasıl ve Nereden Alınır? Dul Aylığı Almak İçin Gereken Belgeler Nelerdir? Dul Maaşı Sorgulama Nasıl Yapılır?

A+
A-

Hayatın bize karşı nerde ve ne zaman ne getireceğini bilemeyiz. Şüphesiz bizim için zor olan şeylerden biri ölüm diğeri de ayrılıktır. Tabi ki de bunlara rağmen yaşama devam etmek hem zor hem de gereklidir. Bu noktada devletin sunduğu dul maaşı hizmeti söz konusudur. Dul maaşı miktarı ne kadar diye merak ediyorsanız bu yazımızda bulabilirsiniz.

İnsanlığın binlerce yıllık tecrübesine rağmen hayat hala sürprizlerle dolu. Kimi zaman güzel kimi zaman felaket senaryoları karşımıza çıkıyor. Hiç şüphesiz hayatta karşımıza çıkan en kötü olaysa ölüm. Ölümden sonra en çok korkulan şeyse ayrılık. Ancak tüm bunlar hayatın bir parçası. Günümüzde binlerce kişi eşinden boşanıyor veya bu kişilerin eşleri hayatlarını kaybedebiliyor. Türkiye’de eşi hayatını kaybeden veya eşinden ayrılan kadınlara dul denmektedir. Devlet bu kişilere bu durum nedeniyle destek verebilmektedir. Kocaları hayatını kaybettikten sonra devletten maddi destek alan kadınlara maaş bağlanmaktadır. Türkiye’deki zor ekonomik koşullar, iş bulmaktaki zorluklar bu desteği oldukça önemli kılmaktadır. Peki dul maaşı nasıl alınır? Dul maaşı almak için gereken belgeler nelerdir? Dul maaşı sorgulaması nedir? Nasıl yapılır?

Devlet Memuruna Verilen Para Ödülü Miktarı Ne Kadar?

Dul Maaşı Ne Kadar?

Dul aylığı miktarının 1.500 TL-2000 TL civarında olduğu belirtilmektedir. Dul aylığı konusunda net bir ücretten söz etmek son derece zordur. Belirli bir hesaplama doğrultusunda aylık bulunur. İşte dul maaşı miktarları;

  • Vefat eden sigortalı eşin çocuğu yoksa ve tek hak sigortalı olarak çalışan bir eş ise, eşi vefat eden kişiye maaşının %50’si kadar dul aylığı verilmektedir.
  • Vefat eden kocanın eşi sigortalı değil ve bir işte çalışmıyorsa, vefat eden eşin maaşının %75’i dul aylığı olarak ödenir.
  • Vefat eden eşin 1 çocuğu varsa ve eşi vefat eden işi sigortalıysa, vefat den kocanın maaşının %75’i kadar dul maaşı alır.
  • Vefat eden sigortalı çalışan eşin 2 çocuğu varsa her birine %25 oranında yetim maaşı verilir. Kalan eşe de %50 oranında dul maaşı bağlanır.

Dul Maaşı Nasıl ve Nereden Alınır?

Kocası hayatını kaybeden kadınlar devletten dul maaşı alabilmektedir. Devlet kadınlara bu desteği verirken bazı hususlara dikkat etmektedir. Burada bakılan en önemli husus kadının hayatını tek başına devam edip edemeyecek olmasıdır. Eğer kadının hayatını geçirmesinin maddi olarak zor olduğu anlaşılırsa kadın bir sonraki evliliğini yapana kadar devletten maddi destek almaktadır. Bu kapsamda eşi hayatını kaybeden kadınların maddi durumunu belgelemesi ve devlete başvuru yapması gerekmektedir. 

Dul maaşı almak için kadının gelirine bakılmaktadır. Burada kadının maaşının hayatını kaybeden eşinin maaşının üçte biri ya da daha azı olması gerekmektedir. Üstelik bu tablo belgelenmelidir. Eğer kadının gelirinin bu çerçevede olduğu belirlenirse dul aylığı verilmektedir. Kadın vatandaşlar dul aylığı alabilmek için ikamet ettikleri ilçenin kaymakamlık bünyesindeki sosyal dayanışma birimine başvurmalıdır. Başvuru yaparken bazı belgelerin de yanınızda olması gerekmektedir.

Başarılı Memura Ödül Verilir Mi? Ne Ödül Verilir? Ne Kadar Verilir?

Dul Aylığı Almak İçin Gereken Belgeler

  • T.C. kimlik kartı
  • Dul aylığı talep dilekçesi
  • Maddi durumunuzu gösteren gelir belgesi
  • Vukuatlı nüfus kağıt örneği
  • Mirasta hak sahibi olduğunuzu gösteren noter onaylı belge
  • Vefat eden eşin nüfuz cüzdanı ve iki adet vesikalık fotoğrafı

Dul Maaşı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Dul maaşıyla ilgili bilgi almak için ALO 170 telefon hattını arayabilirsiniz. Bu aramada başvuru süreci ve gerekli belgelerle ilgili bilgi alabilirsiniz. Ayrıca e-Devlet üzerinden de dul maaşıyla ilgili gerekli sorgulama ve işlemler de yapılabilmektedir. Bunun için T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifrenizin olması gerekmektedir.

Dul Maaşı Alma Şartları Nelerdir?

Eşi vefat eden kadınların dul maaşı almaları her durumda mümkün değildir. Vatandaşların bazı gerekli şartlara sahip olması gerekir. İşte dul maaşı almak için gerekli şartlar;

  • Kadının eşinin vefat etmiş olması gerekir.
  • Eşlerin boşanmış olması gerekir.
  • Eş hayatını kaybetmişse, eşin en az 5 yıl sigortalı olması gerekir.
  • Eş vefat etmişse sigorta prim borcunun bulunmaması gerekir.
  • Vefat eden eşin 9000 gün süreyle sigorta priminin ödenmesi gerekir.

Dul maaşı kimler alabilir?

Eşini kaybeden erkek ya da kadın belli şartlarda dul maaşı alabiliyor. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.