kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Ebe Maaşları Ne Kadar?

Ebe Maaşları Ne Kadar? Ebe Ne İş Yapar? Ebe Görevleri Ebe Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri Devlette Ebe Maaşı Ne Kadar? Özel Sektörde Ebe Maaşı Ne Kadar? Ebeler Nasıl Olmalıdır? Ebelerde Aranan Özellikler

A+
A-

Sağlık sektöründe önemli mesleklerden biri de ebeliktir. Ebelik anne ve çocuk sağlığından sorumlu olan onların takibini yapan kişidir. Bu kişiler hakkında merak edilen konulardan biri de ebe maaşları ne kadar?

Doğum faaliyetleri dünyada insanlık tarihi kadar eskidir. Doğum her kültürde, ülkede, dinde kutsaldır. Bu nedenle doğum yapmaya yardımcı olan, insanların çocuk doğurmasına yardım eden kişilere ebe denir. Ebelik mesleği son derece eski, kutsal ve önemlidir. Günümüzde de varlığını sürdüren ebelik mesleği hala oldukça popülerdir. Her yıl yüzlerce kişi bu mesleğe girmektedir. Bu nedenle bu meslekle ilgili hemen hemen her konu merak edilmektedir. Özellikle de personelin aldığı aylık ücretler merak konusudur. Peki devlette ve özel sektörde ebe maaşları ne kadar?

Ebe Nedir? Ne Demek? Ebe Kimdir?

Yüzlerce yıl önce köyün en deneyimli kadınları, büyücüleri, saygı gören yaşlıları kadınların doğurmasına yardımcı olmuştur. Bu kişiler toplumun önde gelen kişileridir. Zaman geçtikçe bu bir mesleğe dönüşmüş ve sağlık alanında bu kişiler görev yapmaya başlamıştır. Bu iş profesyonelleştikçe mesleğin tanımı da daha belirgin hale gelir. Ebeler doğum işini yaptıran, kadınların doğumları sırasında yanlarında olup her türlü desteği veren kişilerdir. Günümüzde Türkiye’de devlette Sağlık Bakanlığı bünyesinde ve özel sektördeki kurumlarda görev yapabilirler.

Ebe Ne İş Yapar? Ebe Görevleri

Devlette ve özel sektörde ebe olarak çalışan sağlık görevlilerinin pek çok görev ve sorumluluğu bulunur. Özellikle doğum gibi kritik bir konuda görev yapmaları nedeniyle işleri son derece kutsal ve önemlidir. İşlerinde hataya yer yoktur. İşte ebelerin bazı görev ve sorumlulukları;

  • Hamilelerin muayenesi yapar, sağlık durumunu kontrol eder.
  • Hamilelik sürecini yakından takip eder.
  • Doğuma hazırlık eğitimi verir.
  • Doğum yapacak kadına, aile üyelerine bilgi verir.
  • Gebelik sorunlarında doktora sevkini gerçekleştirir.
  • Doğum sırasında görev alır.
  • Anne ve bebek sağlık durumunu izler.
  • Doğum yapan bebeğin bakımıyla ilgilenir.
  • Ölü doğum olaylarında destek verir.
  • Bebeğin emzirilmesi, temizliği, beslenmesi, uyutulması gibi konularda katkı sağlar.
  • 0-6 yaş grubu çocukların sağlık durumlarıyla ilgilenir.
  • Doktorun talimatlarını uygular.

Ebe Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri

Sağlık alanında çalışma şartları giderek zorlaşmaktadır. Hem sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olayları hem de yeni tip Koronavirüs salgını tehdidi bu şartları daha olumsuz etkilemektedir. Üstelik doğum gibi kritik, ölüm tehlikesi olan, insanların yaşamlarını ve ailelerini doğrudan etkileyen bir olay sırasında çalışmak son derece risklidir. Personel mola vermeden saatlerce çalışmak, ruh hali ve sağlığı olumsuz olan vatandaşlarla çalışmak zorunda kalabilir.

Ebelerin hastanelerde kendilerine ait bir ofisleri bulunmaz. Ortak bir hemşire odası bulunur. Bu odada dinlenme, çay içme fırsatı elde edebilirler. Personel haftada en fazla 45 saat çalışır. Ayrıca nöbet sistemi de bulunur. Örneğin 12 saatlik nöbet tutan biri 24 saat izinli olmaktadır. 24 saat çalışan bir ebe 48 saat izinli olmaktadır. Burada esas olan haftalık, aylık çalışma saatini doldurmaktır. Ayrıca normal çalışma saatleri ise sabah 08.30 akşam 17.30 şeklindedir.

Ebe Yardımcısı Maaşları Ne Kadar?

Ebe Maaşları Ne Kadar?

Sağlık sektöründe çalışmak son derece zorludur. Bu personeller büyük fedakarlıklar yaparak her gün hayat kurtarmaktadır. Bu nedenle yaptıkların işin karşılığında alacakları para her daim yetersiz olmaktadır. Buna rağmen sağlık çalışanlarının maaşları henüz istenilen düzeyde değildir.

Ebe maaşlarını belirleyen çok sayıda unsur vardır. Çalışılan sektör, kurum, kurumun maaş politikası, eğitim durumu, derece ve kıdem, aile ve çocuk yardımı, döner sermaye, ek tazminat vb. unsurlara göre aylıklar değişebilir. Bu kapsamda ortalama ebe maaşları devlette ortalama 11-14 bin TL civarındadır. Özel sektörde ise 9-10 bin TL civarındadır.

Devlette Ebe Maaşı Ne Kadar?

Devlette ebeler Sağlık Bakanlığı çatısı altında çalışır. Devlet hastanelerinde, üniversite hastanelerinde, sağlık merkezlerinde, aile hekimliklerinde görev yapabilirler. Hizmet yılları, derece ve kıdem, aile ve çocuk yardımı, döner sermaye, fazla mesai vb. ücretlere göre maaşları belirlenir. Ayrıca toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkı da aylıkları etkiler. Bu kapsamda devlette ebe maaşı 11-14 bin TL dir.

Özel Sektörde Ebe Maaşı Ne Kadar?

Özel sektörde personele verilen aylık ücretler devlete kıyasla daha düşüktür. Genelde hemşire, ebe gibi sağlık görevlilerine başlangıçta asgari ücret seviyesinde ödeme yapılır. Özel sektörde ebe maaşı 9-10 bin TL seviyesindedir. Deneyim, başarı, kıdem arttıkça maaşlar da yükselir. Ayrıca çalışılan özel sağlık kuruluşunun maaş politikası da aylıkları etkiler.

Özel sektörde ebe maaşı 9-10 bin TL arasındadır.

Ebeler Nasıl Olmalıdır? Ebelerde Aranan Özellikler

  • Mesleki yeterliliğe sahip olmalıdır.
  • Nazik, kibar ve anlayışlı olmalıdır.
  • Vatandaşa kötü davranmamalıdır.
  • Empati yeteneği ve iletişim becerileri yüksek olmalıdır.
  • Kendini geliştirmelidir.
  • Hastane araç ve gereçlerine iyi bakmalıdır.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

Ebeler nöbet tutar mı?

Ebelik görevi yapanlarla, hemşirelik görevi yapanlar için A Fıkrasındaki ölçüler dahilinde ayrı ayrı nöbet düzenlenir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.