kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Öğretmen Huzur Hakkı Alır Mı? Hangi Öğretmen Ne Kadar Huzur Hakkı Alır?

Öğretmen Huzur Hakkı Alır Mı? Hangi Öğretmen Ne Kadar Huzur Hakkı Alır? Huzur Hakkı Nedir? Ne Demek? Kimlere Huzur Hakkı Ödenir? Hangi Öğretmenler Huzur Hakkı Alır? Öğretmenler Ne Kadar Huzur Hakkı Alır?

A+
A-

Dünyadaki en kutsal mesleklerin başında öğretmenlik mesleği gelmektedir. Türkiye’de devlette ve özel sektör bünyesinde binlerce öğretmen çalışmaktadır. Ayrıca binlerce işsiz öğretmen, atama bekleyen aday vardır. Bu nedenle öğretmenlik mesleği ile ilgili hemen hemen her konu merak konusu olmaktadır. Söz konusu kişilerin ne kadar maaş aldığı, çalışma şartları, mesai ücretleri hakkında binlerce soru sorulmaktadır. En çok sorular sorulardan biri de”Hangi Öğretmen Ne Kadar Huzur Hakkı Alır?” sorusudur.

Huzur Hakkı Nedir?

Devlet memurlarının, öğretmenlerin kanun gereği belirli sorumlulukları, görevleri ,yükümlülükleri bulunmaktadır. Memurlar, personeller bu sorumluluklarını yerine getirirler. İşte huzur hakkı söz konusu kişilerin görevleri, sorumlulukları nedeniyle karşılaşacakları riskleri, göğüsledikleri sorunları azaltmak için verilen maddi karşılık olarak ifade edilebilir.

Türk Dil Kurumuna göre huzur hakkı belli bir konuyu görüşmek için toplanan bir kurulun üyelerine verilen para olarak tanımlanmıştır. Özel sektörde şirket ortakları, yöneticiler, yönetim kurulu üyeleri bu haktan faydalanır. Ayrıca yine müdürler ve müdür olmayan ortaklarda bu ödemeden faydalanır.

Kimlere Huzur Hakkı Ödenir?

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim-öğretim kurumlarında görev yapan müdürlere, müdür yardımcılarına ve öğretmenlere huzur hakkı ödemesi yapılır. “Meslekî Eğitimi Geliştirme ve Yaygınlaştırma Faaliyetlerinin Desteklenmesiyle İlgili Gelirlere ve Harcanmasına İlişkin Esas ve Usuller”, kurulan bazı komisyonlarda göervli personellere de ödeme yapılacağını belirtir.

Mesleki eğitimin geliştirilmesi için, yaygınlaştırılması için bazı toplantı ve komisyonlara katılanlara ödenen huzur hakkının miktarına bakılır. Ödenecek huzur hakkı miktarı o güne ilişkin koşullarda uygun ve makul seviyelerde olması sağlanır.

Hangi Öğretmenler Huzur Hakkı Alır?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bünyesindeki müdürler, müdür yardımcıları, öğretmenler, bazı komisyonlarda görev yapanlar huzur hakkı alabilir. Ancak esas ve usullere bakıldığında daha net tanımlar yapmak da mümkündür.

İl mesleği Eğitim Kurulu toplantılarına üye olarak katılan müdür ve öğretmenlere ödeme yapılır.

İşletmelerde beceri eğitimi görev meslek lisesinde eğitim alan öğrencilerin yıl bitimindeki sınavlarıyla ilgili kurulan komisyonlarda görevli komisyon üyesi meslek dersi öğretmenlerine ödeme yapılır.

Mesleki eğitim merkezlerinde 3 dönemde yapılan kalfalık-ustalık sınavlarıyla ilgili kurulan komisyonlarda görev yapan komisyon üyesi meslek dersi öğretmenlerine ödeme yapılır.

Bu sınavların yapılacağı okul veya kurumlarda sınav komisyonu başkanlığı yapan müdür ve müdür vekillerine hangi branşta olduklarına bakılmadan ödeme yapılır.

Öğretmenler Ne Kadar Huzur Hakkı Alır?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bünyesindeki hangi müdür, müdür yardımcısı ve öğretmenlerin huzur hakkı ödemesi alabileceği belli oldu. Bu görevlilerin ne kadar ödeme alacağı da merak konusu.

İl Mesleki Eğitim Kurulu üyelerine, yılda en fazla 3 kez verilmek üzere katıldıkları her toplantı için 300 gösterge rakamının,
Sınav komisyonu başkanı olan okul veya merkez müdür ve müdür vekiline her sınav dönemi için 300 gösterge rakamının,
Sınav komisyonunda görevli okul veya merkez meslek dersi öğretmenlerine her sınav dönemi için 250 gösterge rakamının,
ödeme yapılacağı yılın Ocak ayı itibariyle memur maaşlarına uygulanan katsayısı ile çarpılarak hesaplama yapılır.

Bu kapsamda 2020 yılı için yukarıda verilen örnekler üzerinden hesaplama yapalım. 2020 yılında 1 Ocak itibariyle geçerli olan aylık katsayıları dikkate alarak ödeme miktarını hesaplayalım.

İl Mesleki Eğitim Kurulu üyeleri 1 yıl için en fazla 3 kez olacak şekilde katıldıkları her toplantı için 43 lira 82 kuruş huzur hakkı alabilir. Ödemeler Aralık ayı toplantısının sekreteryasını yürüten kurumca düzenlenen bordroya göre yapılacaktır.

Sınav komisyonu başkanlığı yapan okul veya merkez müdürleri ile müdür vekilleri her sınav döneminde 43 lira 82 kuruş huzur hakkı alabilir. Ödemeler Ekim ayında sınav yapılan okul veya kurumca düzenlenen bordroya göre verilir.

Sınav komisyonunda göerv yapan okul veya merkezin meslek dersi öğretmenleri her sınav dönemi için 36 lira 52 kuruş huzur hakkı alabilir. Ödemeler Ekim’de sınavın yapıldığı okul veya kurumca düzenlenen bordrolara göre gerçekleşir.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.