kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Evde Lezzetli Ekmek Nasıl Yapılır? Nefis Klasik Somun ve Kepekli Ekmek Tarifleri

Lezzetli Ekmek Nasıl Yapılır? Nefis Klasik Somun ve Kepekli Ekmek Tarifleri Ekmek Nedir? Ekmek Tarihi Lezzetli Somun Ekmek Nasıl Yapılır? Evde Somun Ekmek Yapmanın Püf Noktaları En Nefis Ekmek Tarifleri, Lezzetli Somun Ekmek Yapımı Yumuşacık Ekmek Nasıl Yapılır? Evde Yumuşak Ekmek Tarifi Evde Diyet Kepekli Ekmek Nasıl Yapılır? Sağlıklı Kepekli Ekmek Yapımı Tarifi

A+
A-

Yeni tip Koronavirüs (COVID-19) salgını nedeniyle Türkiye’de hayat olumsuz etkilendi. Sokağa çıkma yasağı, kısmi zamanlı çalışma politikaları, izolasyon kararları nedeniyle insanlar evlerine kapandı. Zaman zaman gıda malzemelerine ulaşmakta güçlük çekildi. Bu zor zamanlarda çözüm arayışına gidenler, yeni hobi arayanlar, evde boş durmak istemeyenler ise kolları sıvadı ve mutfağa girdi. Özellikle de binlerce yıldır yapılan geleneksel bir uygulamanın önemi anlaşıldı. Pek çok kişi “Evde ekmek nasıl yapılır?” sorusunu sormaya başladı. Tercihiniyap ailesi olarak farklı amaçlarla, farklı nedenlerle evde ekmek yapmak isteyenlere lezzetli ve birbirinden farklı tarifler sunmaya çalıştık. kamu haber

Evde Yemek Yaparak Nasıl ve Ne Kadar Para Kazanılır?

Ekmek Nedir? Ekmek Tarihi

Ekmek insanoğlunun hayatında vazgeçilmez bir öneme sahiptir. Tarihin en eski ve en kutsal gıdalarından biridir. İnsanoğlunun uzun ömründe önemli bir yapı taşını temsil eder. Temelde çeşitli tahılların unundan, maya, tuz ve su ile yapılan ekmeğin pek çok tarifi ve yapılış şekli vardır. Dünyada en çok tüketilen gıdaların başında gelen ekmek insanoğlunun tarımla tanışmasıyla, yerleşik hayata geçmesiyle üretilmiştir. 

Arkeologların çalışmaları doğrultusunda dünyanın bilinen eski fırını M.Ö. 4000 yılında inşa edilmiştir. Babil uygarlığında ekmeğin üretildiğini gösteren bu keşif sonrasında levhalar bulunmuş ve levhalarda fırıncılık ve ekmek hakkında bilgilerin yazdığı keşfedilmiştir. Ayrıca Mısır uygarlığında da fırıncılıkla ve ekmek üretimiyle ilgili kalıntılara rastlanılmıştır. Ekmek mayasının keşfi de M.Ö. 1800 yılına uzanmaktadır. Hamurun bekletilmesiyle şans eseri bulunduğu düşünülen ekmek mayasının bulunmasıyla bildiğimiz haliyle ekmek üretimi başlamıştır. Osmanlı Devleti’nde de ekmek üretimine büyük önem verilmiştir. İstanbul’un fethinden sonra İstanbul Belediye Başkanı benzeri bir göreve tayin edilen Hızır Bey Çelebi ekmek üretimindeki hileleri yasaklamıştır. Ayrıca daha sonra halkın ekmeğine karşı devlet güvencesi verilen fermanlar yayınlanmıştır.

Lezzetli Somun Ekmek Nasıl Yapılır?

Diyelim ki 5 kişinin yaşadığı kalabalık bir evdeyiz. 5 kişi için 1 adet olmak üzere toplam 5 adet ekmek yapacağız. Bunun için de tarife ihtiyacımız var. İşte lezzetli 5 kişilik klasik somun ekmek tarifi için gereken malzemeler;

  • 6 su bardağı un
  • 2,5 su bardağı ılık su
  • Yarım su bardağı ılık süt
  • 1 paket instant maya
  • 3 tatlı kaşığı toz şeker
  • 2 tatlı kaşığı tuz

Kaç tane ekmek yapacağınıza göre tarifteki malzemeleri azaltabilirsiniz. Ekmek yapmak isterken israf etmemeye dikkat etmenizi öneririz!

evde ekmek yapimi tarifi 1

Evde Somun Ekmek Yapmanın Püf Noktaları

  • Her tarifin bazı püf noktaları bulunur. Yemeğin, tatlının, yapılacak tarifin daha lezzetli olması, daha güzel olması, daha iyi görünmesi için bazı konulara dikkat edilmesi gerekir. 
  • Öncelikle tarifte yer alan su ve süt ılık olmalıdır. Su ve sütün ılık olması mayanın daha kolay aktifleşmesini ve hamurun daha iyi kabarmasını yani ekmeğimizin daha güzel olmasını sağlar.
  • Ekmeği pişirirken de fırının içine konulacak bir su dolu kap ekmeğin kabuğunun daha çıtır olmasını sağlayacaktır. Su dolu kap nem dengesini sağlamak için konulur ve ekmeğin içine de lezzetli bir dokunuş yapar.
  • Eğer fırında bir şeyler pişirmeye yabancı değilseniz sizin için bir püf noktası daha geliyor. Pizza taşınız varsa ekmeği onun üzerinde pişirerek sanki taş fırında pişmiş etkisi oluşturabilirsiniz. 
  • Pişirme süresi fırınınıza bağlı olarak değişebilir. Ancak genel öneri 30 dakika şeklindedir.

En Nefis Ekmek Tarifleri, Lezzetli Somun Ekmek Yapımı

Şimdi gelelim tarifi, ekmeğin yapılış aşamalarını anlatmaya. İlk aşama olarak derin bir kabın içine ılık süt, ılık su, instant maya ve toz şekeri koyuyoruz. Güzel bir şekilde karıştırdıktan sonra birkaç dakikalığına beklemeye alıyoruz.

İkinci aşama olarak kabın içine tuz ekliyoruz ve unumuzu eleyerek az az ve yavaş bir şekilde ilave ediyoruz. Bu aşamadaki en önemli husus unun yavaş ve az bir şekilde kaba eklenmesidir.

Üçüncü aşama yoğurma aşamasıdır. Güzelce kabın içindekileri yoğuruyoruz. “Ne kadar yoğurucağız?” sorusuna cevap olarak “Hamur ele yapışmayıncaya kadar” cevabını verebiliriz. Daha sonra streç film yardımıyla hava almayacak bir şekilde kabın üstünü kapatıyoruz. Oda sıcaklığında 1-2 saat kadar dinlendiriyoruz.

Hamurumuz dinlendikten ve iki katına çıktıktan sonra yapılacak ekmek sayısına göre böleceğiz. Bu tarif 5 kişilik olduğu için hamuru 5’e bölüyoruz.

Daha sonra tezgahımızı, tepsimizi, masamızı una buluyoruz ve hamur bezelerine ekmek şeklini veriyoruz.

Pişirme kağıdını serdiğimiz tepsinin üstüne ekmekleri koyduktan sonra ekmeklerimizin ortasına çizik atıyoruz.

Ekmeklerin üzerini hafifçe unladıktan sonra önceden ısıttığımız ve derecesi 200 olan fırının içine tepsiyi yerleştiriyoruz. Ayrıca fırının içerisine içi su dolu ve ısıya dayanıklı bir kap ekliyoruz.

Ekmekleri fırınladıktan sonra 30-35 dakika ekmekler olana kadar, üzerleri iyice kızarıp kabuğu çatlayana kadar pişiriyoruz.

Ekmekleri fırından çıkardıktan sonra oda sıcaklığında dinlendirip afiyetle tüketiyoruz.

evde ekmek yapimi tarifi 2

Yumuşacık Ekmek Nasıl Yapılır? Evde Yumuşak Ekmek Tarifi

Yumuşak bir ekmek yapmak için ihtiyacımız olan malzeme listesi;

  • 2 buçuk su bardağı su
  • 1 buçuk yemek kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Alabildiği kadar un

Malzeme listemizi oluşturduk. Şimdi sıra tarife geldi. Yumuşacık bir ekmek yapmak için pek çok şeye dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle de tazelik ve yumuşaklık konularında istediğimiz lezzeti alabilmek için yapmamız gereken bazı şeyler var. İşte evde yumuşak, taze, lezzetli ekmek yapımı…

  1. Önce ılık suyu hamur yoğuracağımız kap içine koyuyoruz.
  2. Kaba mayayı ve şekeri ilave ediyoruz. Biraz karıştırıp beklemeye alıyoruz.
  3. Birkaç dakika bekledikten sonra tuz, sıvı yağ ve un ilave ediyoruz.
  4. Yumuşak bir hamur elde edene kadar karıştırıyoruz.
  5. Hamuru yaklaşık 1 saat oda sıcaklığında dinlendiriyoruz.
  6. Yumruk büyüklüğünde hamur bezeleri oluşturuyoruz.
  7. Tepsiye dizdiğimiz hamur bezelerinin üstüne çizikler atıyoruz.
  8. Çizik attığımız yerlere un serpiştiriyoruz.
  9. 200 dereceye aldığımız ve önceden ısıttığımız fırına tepsiyi yerleştiriyoruz.
  10. Fırının en altına da ısıya dayanıklı bir kabın içine su doldurup koyuyoruz.
  11. Yaklaşık 30 dakika boyunca ekmekleri pişiriyoruz.
  12. Daha sonra ister dilimleyerek, ister bütün halinde, isterseniz de parçalayarak yiyoruz.
  13. evde kepekli ekmek yapimi

Evde Diyet Kepekli Ekmek Nasıl Yapılır? Sağlıklı Kepekli Ekmek Yapımı Tarifi

Evde kepekli ekmek yapımı için gereken malzemeler normal somun ekmek yapımı için gerekenlere benzerdir. Sadece ek olarak daha sağlıklı ekmekler elde etmek için küçük değişiklikler yapmak gerekir. İşte malzeme listemiz;

  • 2 buçuk su bardağı kepekli un
  • 1 tatlı kaşılığı kinstant kuru maya
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • Yarım tatlı kaşığı şeker
  • 1 bardak su
  • 1 çorba kaşığı eritilmiş tereyağ

Sağlıklı, diyet kepek ekmeği yapmak oldukça incelik isteyen bir iştir. Normal ekmeğe kıyasla daha sert veya daha az güzel görünüşlü olabilir. Bu nedenle tarifi dikkatle uygulamanız önemlidir.

  1. Önce un, tuz, şeker ve kuru maya geniş bir kaba alınır ve karıştırılır.
  2. Ilık su ve eritilmiş tereyağ ilave edilir. Hamur yoğurulur.
  3. Hamur yumuşak ve kolaylıkla şekil verilebilecek bir kıvama getirilir.
  4. Hamurdan top şeklinde parçalar alınarak ağzı kapalı bir kapta mayalanması için bekletilir.
  5. Hazırlanan hamurları 3-5 dakika yoğurup şekil verilir.
  6. İyice unlanmış bir tepsiye ekmekler yerleştirilir ve ılık bir ortamda mayalanması için 30 dakika bekletilir.
  7. 200-250 derecede ısınmış bir fırında 25 dakika ekmekler pişirilir.
  8. Diyet, sağlıklı, güzel, lezzetli kepekli ekmekleri afiyetle yiyebilirsiniz.

Evde Kurabiye Yaparak Para Kazanılır Mı? Ne Kadar Para Kazanılır?

Ekmek hamurunun içine ne konur?

Fırında ekmek tarifi. Malzemelerimizi sayarak başlayalım: 1 su bardağı ılık süt, 1,5 yemek kaşığı kuru maya, 1/3 su bardağı ılık su, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı şeker, 3 su bardağı un.

Yorumlar

  1. Nisa Turan Avatar Nisa Turan dedi ki:

    Gerçekten hepsini deneyeceğim umarım başarılı olurum. Gözümde büyütüyorum ama bakalım, belki de olur yaaa….