kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Ev Hapsi Nedir? Hangi Suçlara Verilir?

Ev Hapsi Nedir? Hangi Suçlara Verilir? Nasıl Uygulanır? Ev Hapsi Cezası Ne Demek? Ev Hapsi Hangi Suçlara Verilir? Ev Hapsi Şartları Nelerdir? Ev Hapsi Nasıl Uygulanır? Ev Hapsi Cezasında Dışarı Çıkma İzni Verilir Mi?

A+
A-

Ev hapsi nedir, hangi suçlara verilir, nasıl uygulanır, ev hapsinde dışarı çıkma izni var mıdır gibi pek çok merak edilen soruların cevaplarını sizler için bu yazımızda derledik.

Dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de her saniye suç işlenmektedir. Farklı yerlerde, farklı tarihlerde, farklı seviyelerde işlenen suçlara polis ve hukuk müdahale etmektedir. Suç ve suçlu cezalandırılmaktadır. Suçluların bazıları para cezası, bazıları hapis cezası bazıları da ev hapsi cezası almaktadır. Ancak ev hapsi cezası toplumda hala çok iyi bilinen bir konu değildir. Pek çok kişi ev hapsi cezasının ne olduğunu, neden verildiğini, nasıl uygulandığını merak eder. Peki ev hapsi cezası nedir? Ne demek? Ev hapsi cezası hangi suçlara verilir? Ev hapsi cezası nasıl uygulanır?

Ev Hapsi Nedir? Ev Hapsi Cezası Ne Demek?

Ev hapsi cezası, mahkumların hapishanelerde değil de evlerinde ceza çekmelerini sağlayan bir ceza sistemidir. Bu ceza sistemi ağır suçlar işleyen, kaçma ihtimali olan kişiler için verilmez. Hafif suç işlemiş, yaşı ilerlemiş, hastalığı olan, kaçma ihtimali az olan kişilere verilir. Ev hapsi cezasının verilip verilmeyeceğini mahkemelerdeki hakimler belirler. Bu durumda suçlu ceza süresini evinde belirli sınırlar ve kurallar doğrultusunda çeker. Vücudunda elektronik bileklik olur. Böylece hareketleri adım adım izlenir. Böylece ceza süresince bir yere gidip gitmediği, evinden uzaklaşıp uzaklaşmadığı tespit edilir.

Ev Hapsi Nedir? Hangi Suçlara Verilir?

Ev hapsi cezası vermeden önce mahkemelerde yargıçlar bazı şartların oluşup oluşmadığına bakar. Buna göre karar verilir. Bunun için yalnızca hafif suç şartı aranmaz. Ayrıca suçlularda yaş şartı da önemli bir başlıktır. Tüm şartlara uyan kişiler hapishanelerde, hücrelerde değil de evlerinde cezalarını çekmektedir.

Ev hapsi cezası ile ilgili tüm hususlar 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Önlemlerinin İnfazı ile ilgili yasadaki 110’uncu maddede yer almaktadır. Buna göre ev hapsi cezası verilirken şu şartlara bakılır;

-Kadın ya da 65 yaşındaki ve üstündeki kişiler 6 ay ya da daha az ceza aldıysa ev hapsi cezası verilir.
-70 yaş ve üstündeki kişiler 1 yıl ya da daha az ceza aldıysa bu ceza verilir.
-75 yaş ve üstündeki kişilerin 3 yıl ya da daha az ceza almaları durumunda bu ceza verilir.

Ev Hapsi Nasıl Uygulanır?

Ev hapsi cezasının uygulamasına büyük önem verilir. Söz konusu ceza mahkeme kararından 10 gün sonra elektronik kelepçe takılması ile başlar. Yasaya uygun şekilde ceza alan kişi takip edilir. Elektronik bileklik-kelepçe ile sık sık kontrol edilir. Şahıs cezayı çekeceği yerin sınırlarından ayrılırsa polis anında alarma geçer.

Yasaya göre suçlular ev hapsindeyken kafalarına göre dışarı çıkamaz. Ancak bazı istisnai durumlar söz konusu olabilir. İş ve eğitim gibi durumlar buna örnek olarak gösterilebilir. Mahkeme kararı ile suçlunun çalışmasına ya da eğitim almasına izin verilebilir. Bu durumda iş veya eğitim dışındaki her an evinde olması gerekir.

Ev hapsi cezası uygulanırken mahkum mazereti olmadan konutunu terk edemez. Ceza çekeceği adresi değiştiremez. Sadece doğal afet gibi durumlarda buna göz yumulur ancak sıkı bir şekilde takip edilir. Bunlar dışındaki tüm durumlar için Denetimli Serbestlik Müdürlüğünden izin alınması gerekir. İzin alınmadan evden çıkılırsa yasalar çiğnenmiş ve yine suç işlenmiş olur. Bu durumda suçlunun bir sonraki adresi hapishane olacaktır.

Ev Hapsi Cezasında Dışarı Çıkma İzni Verilir Mi?

Ev hapsi cezası uygulanırken bazı sınırlamalarla evden dışarı çıkma izni verilebilir. Bununla ilgili bazı hususlara dikkat edilmelidir. Örneğin suçlu evden çıksa bile elektronik kelepçeyi çıkartamaz. Bu izinler sırasında polis ya da yetkili görevliler ev ziyaretleri yapabilir. Yüksek riskli suçlular için daha sert denetimler uygulanabilir. Ev hapsi cezasında dışarı çıkma izni şartları;

-Ev hapsinin ilk 6 ayında günde 1 saat dışarı çıkma izni verilir.
-İkinci 6 ay için 2 saat izin verilir.
-Üçüncü 6 için günde 3 saat izin verilir.
-Dördüncü 6 ay için günde 4 saat dışarı çıkma izni verilir.

Yorumlar

  1. Muhsin Polat Avatar Muhsin Polat dedi ki:

    Merhaba, 15 gün önce ev hapsi cezası aldım. İddianame henüz hazırlanmadı ayrıca elektronik kelepçe takılmadı. Bu sürede Denetimli serbestlik müdürlüğünden bir memur yoklama aldı ve gitti. Bu sabah 05.30’da iki Polis kapıya geldi eşim kapıyı açtı ve sert bir şekilde kimliği ile gelsin diye seslendi. Bende üzerimi giyip bana bir kağıda imza attırdılar ve çekip gittiler. Sabahın bu saatinde yapılan kontrol kanuna uygun mu? Ne yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkür ederim.