kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Evde Bakım Teknikeri Maaşları Ne Kadar?

​​​​​​​Evde bakım teknikeri maaşları ne kadar oldu? Evde bakım teknikeri maaşları brüt ve net olarak ne kadar? Evde bakım teknikeri devlette ve özel sektörde maaş ne kadar?

A+
A-

Bazı hastalar hastaneye gidebilirken bazılarının evde bakımlarının yapılması gerekmektedir. İşte tam da bu durumda evde bakım teknikerliği meslek grubu devreye girer. Peki evde bakım teknikeri maaşları ne kadar gelin birlikte göz atalım…

Ülkemizde her ne kadar insanların (özellikle erkeklerin) maaşı sorulmaz diye bir adap kuralının varlığından bahsedilse de insanlar başkalarının maaşlarını merak etmeye devam etmektedir. Hem artık özel olarak bireye sormak yerine internetten bu bilgilere kolayca ulaşılabilmektedir. Ne yazık ki internette, özellikle büyük haber sitelerinde gösterilen rakamlar da tartışma konusu olmaktadır. Biz hem insanların başkalarının ne kadar kazandığına dair merakları gidermek için, hem bu bilgi kirliliğini biraz olsun hafifletmek için hem de mesleğe yeni başlayacak adaylara veya bir mesleği yapmayı düşünen bireylere fikir vermesi için farklı meslek gruplarının maaş bilgilerini vermeye çalışıyoruz. Bu yazımızda evde bakım teknikeri maaşı hakkında bilgiler bulabileceksiniz.

Evde Bakım Teknikeri Nedir? Ne İş Yapar?

EVDE BAKIM TEKNİKERİ NEDİR? EVDE HASTA BAKIMI TEKNİKERİ NE İŞ YAPAR? NASIL OLUNUR?

Evde bakım teknikeri mesleğinin maaş bilgisini vermeden önce mesleğe dair genel bilgiler verecek olursak evde bakım teknikeri sağlık alanında çalışan diğer teknikerler gibi uzmanın, uzman doktorun, yetkilinin direktifleri, yönlendirmeleri doğrultusunda hizmet veren sağlık teknikerliği koludur.

Evde bakım teknikeri olarak çalışmak isteyen bir birey için öncelikli şart bu işi yapmaya yeterli olmayı sağlayacak önlisans diplomasını elde etmektir. Evde bakım teknikeri olabilmek için alınması gereken 2 yıllık önlisans diploması Evde Hasta Bakımı bölümüne aittir. Bu diploma sahibi evde bakım teknikerliği adayları dilerlerse özel sektördeki iş ilanlarına başvuru yaparak dilerlerse de KPSS’ye girerek yeterli puan elde edip atamalarda veya alımlarda tercihlerde bulunarak bu mesleği icra etme şansı elde edebilirler.

Evde bakım teknikerlerinin ne iş yaptığı ise görevlerine bakılarak değerlendirilecek olursa:

  • Yaşlı bireylerin ve evde bakım gerektiren hastaların fiziksel, sosyal ve ruhsal açıdan gereksinimlerini değerlendirmek ve günlük yaşam aktivitelerinin aktif kalmasını sağlamak, sosyal aktivitelere katılımını sağlamak
  • Diyetisyen tarafından belirlenen beslenme programını uygulamak ve bunu uygun değerlendirmeleri yapmak
  • Sağlık ekibinin belirlediği tıbbi bakımları takip etmek ve bunları uygulayarak ortaya çıkabilecek kötü durumları ilgili sağlık meslek mensubuna iletmek
  • Ağız ve diş veya yatağa bağımlı olan hastalarda diğer kişisel bakım ve temizlik uygulamalarına destek olmak
  • Sosyal hizmetlere ulaşımı sağlamak ve bakım veren ya da bakım yapan aile bireylerine destek vermek

gibi temel görevleri, işlerinin olduğu görülmektedir. Bu başlığı daha kapsamlı olarak inceleyebileceğiniz ilgili içeriğimize de göz atabilirsiniz.

 

evde bakim teknikeri maaslari 2021

EVDE BAKIM TEKNİKERİ MAAŞLARI NE KADAR OLDU?

Maaş konusunda öncelikle bir şeyin altını çizmekte fayda var ki toplumuzda maaşları yorumlarken brüt ve net ayrımının yapılması gerekmektedir. Genelde ülkemizde maaş dendiğinde ele geçen para yani net maaş anlaşılmaktadır fakat çalıştığınız kurumun devlete ödemek için yaptığı kesintileri de göz önünde bulundurduğunuzda, o kesintilerden önceki miktar gerçek gelirinizdir. Bu gelir üzerinden kesilen vergi ve sgk primleri sonrasında meslek sahibinin eline net maaşı kalmaktadır. Bu da bir yerlerde maaşlar hakkında yazı yazılınca meslek gruplarının biz o kadar kazanmıyoruz itirazlarının duyulmasına neden olmaktadır.

Yeni başlayan Evde bakım Teknikeri: 9-12 bin Türk Lirası

Burada rakamları aralık olarak vermemizin temel nedeni ise AGİ yani aile geçim yardımı gibi, çocuk eklentisi gibi, çalışılan kurumdan alınabilecek ek ödemeler gibi şeylerin varlığıdır. Hatta bu bahsettiğimiz gelir kalemleri sebebiyle belirttiğimiz rakamlar bile 100-200 TL oynama yapabilmektedir.

Genel itibari ile bu şekilde olan evde bakım teknikeri net maaşları dışında bazı yerlerde bu rakamların yaklaşık 1000-1200 TL üstünde rakamların kazanıldığı ifade edilmektedir. Orada bahsi geçen rakamlar bir evde bakım teknikerinin brüt maaşıdır. Gelir vergisi, GSS ve emekli kesintileri ile bu rakamlar brüt maaşlardan düşürülmekte ve net maaşlar ortaya çıkarılmaktadır.

ÖZEL SEKTÖRDE EVDE BAKIM, EVDE HASTA BAKIMI TEKNİKERİ MAAŞLARI NE KADAR OLDU?

Özel sektörde de bilindiği üzere asgari ücret bekar bir çalışan için8506 TL olarak belirlendi. Genellikle pek çok meslek grubunda olduğu gibi evde bakım teknikerliğinde de özel sektörde yeni başlayan teknikerler asgari ücret ve civarında maaş almaktadırlar. Teknikerler bazı durumlarda biraz daha iyi kazanabilme ihtimaline sahip oldukları için evde bakım teknikeri özel sektör maaşlarının 10.000 TL dolaylarında olabileceğini fakat tecrübeye veya çalışılabilecek kuruma bağlı olarak da bunun üzerinde maaşların olabileceğini belirtmekte fayda var.

Evde hasta Bakımı mezunları ne iş yapar?

Hasta bakım teknikeri evlerde ve işletmelerde hasta ve yaşlıların ihtiyaçlarını gideren personeldir. 

Yorumlar

  1. Kezban Avatar Kezban dedi ki:

    eczane