kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Fizikçi Maaşları Ne Kadar?

Fizikçi Maaşları Ne Kadar? Fizikçi Nedir? Ne Demek? Fizikçi Kimdir? Fizikçi Ne İş Yapar? Fizikçi Görevleri Fizikçi Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri Devlette ve Özel Sektörde Fizikçi Maaşı Ne Kadar?

A+
A-

Hayatı anlamanın bir yolu da fiziği anlamaktır derler. Fizik, evren hakkında bize pek çok bilgi sunmakta olan bir daldır. Hem kamuda hem de özel sektörde çalışma imkanı olan Fizikçilerin maaşları ne kadar birlikte bakalım…

Türkiye’de fen bilimleri hak ettiği ilgiyi görememektedir. Türkiye’deki öğrenciler, aileler ve öğretmenler genellikle sözel derslere ve matematik alanına yoğunlaşır. Oysa dünyada fen bilimlerine büyük bir ilgi vardır ve bu alanlar çok önemlidir. Bu kapsamda fen bilimleri içerisinde yer alan meslekler de pek bilinmez. Örneğin ‘fizikçi’ olarak çalışan personel hakkında pek az bilgi vardır. Hem devlette hem de özel sektörde çalışan fizikçilerin ne kadar maaş aldığı, ne iş yaptığı sık sık sorulara neden olur. Peki fizikçi maaşları ne kadar?

Astrofizikçi Maaşları Ne Kadar?

Fizikçi Nedir? Ne Demek? Fizikçi Kimdir?

Fizikçi olarak bildiğimiz kelime Fransızca kökenli olan Fizik kelimesinden türemiştir. Fizik en önemli bilim dallarından biridir. Hayatı, dünyayı, hareketi, enerjiyi, maddeyi anlamanın şifresi fizik biliminden geçmektedir. Fizikçiler de bu alanda faaliyet gösterir. Evren, dünya, hareket, uzay hakkında sorulan soruların cevabı fizik biliminde aranır. Çekim, madde, kuvvet, hareket gibi önemli kavramlar da fizik alanı içerisindedir.

Fizikçi Ne İş Yapar? Fizikçi Görevleri

  • Türkiye ve dünyadaki çalışmaları takip eder.
  • Kendini geliştirir ve alanında uzmanlaşır.
  • Sürekli eğitim almaya odaklanır, öğrenmeye açtır.
  • Bilimsel metotları izleyerek araştırma yapar.
  • Deneyler yapar. Testleri hayata geçirir.
  • Malzeme kontrolü yapar. Sahte ve gerçek madde ayrımını oluşturur.
  • Yapılan araştırmalar ve yayınlanan makaleler ile bilim dünyasını bilgilendirir.

Fizikçi Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri

Personelin çalışma şartları ağır değildir. Laboratuvar ortamında, sahada veya ofis ortamında çalışabilir. Her türlü teknik ve teknolojik alete erişimleri bulunur. Devlette şartlar özele göre daha iyi durumdadır denilebilir. Çalışma saatleri devlette sabah 08.30 ile akşam 17.30 saatleri arasındadır. Özel sektörde ise çalışma saatleri genelde 09.00-18.00 arasındadır. Devlette haftada 5 gün çalışma hafta sonu 2 gün izin varken özelde haftada 6 gün çalışılır ve 1 gün izin yapılır.

Devlette Fizikçi Maaşları Ne Kadar?

Kamuda farklı görev ve pozisyonlarda binlerce memur istihdam edilmektedir. Bunlardan biri de fizikçi olarak çalışan görevlilerdir. Teknik sınıf içinde çalışan bu memurlar özel hizmet tazminatından faydalansa da özlük haklarının artması için de ek 3600 göstergenin çıkmasını talep ederler. Bunun yanı sıra personelin aldığı aylık ücretler de merak konusudur. Kazançlarının ne kadar olacağı pek çok unsura bağlı olarak değişmektedir. Memurların evli olup olmaması, çocuk sahibi olup olmaması, sigorta ve BES kesintisi, derece ve kıdemleri, hizmet yılları, ek tazminatları, vergi dilimleri gibi konulara göre fizikçi maaşları değişebilir.

Bu kapsamda devlette fizikçi maaşı şu şekilde;

Mesleğe yeni başlayan fizikçi maaşı 15 bin 100 TL civarındadır.

Özel Sektörde Fizikçi Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde her meslekte olduğu gibi bu meslekte de başlangıçta fiyatlar düşüktür. Personele asgari ücret veya biraz üstünde ödeme yapılmaktadır. Özel sektörde bu kişiler akademide, araştırma kuruluşlarında, firmalarda görev yapabilir. Çalıştıkları firmaya göre gelirleri de değişebilir. Burada yürütülen projeler belirleyicidir. Örneğin kritik öneme sahip projeler yürüten personelin kazançları aylık 10 bin dolar olabilir. Uluslararası çalışmalar yürüten, önemli projeler yürüten kişilerin kazançları binlerce dolar olarak ifade edilir. Türkiye’de ise bu görevlilerin 15-20 bin TL arasında maaş aldığı belirtilmektedir. Deneyimsiz, mesleğe yeni başlayan fizikçiler ise 13-15 bin TL arasında aylık almaktadır.

Sağlık Fizikçisi Maaşları Ne Kadar Oldu?

Fizik ne ile uğraşmaz?

Fizik, maddi evrenin dışındaki hiçbir şeyle ilgilenmez. Başka bir ifade ile maddi varlığı olmayan hiçbir şeyle ilgilenmez.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.