kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Ramazan Neden Her Yıl Farklı Tarihte Başlıyor? Ramazan Bayramı Neden Farklı Tarihe Denk Geliyor?

Ramazan nedir, ramazanda neden oruç tutulur, ülkemizde ramazan neden her yıl farklı tarihlerde başlar, ramazan bayramı neden farklı günlere denk gelir gibi soruların cevaplarını sizin için derlemeye çalıştık.

A+
A-

Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi Müslüman alemi için kutlu bir ay olan ramazan gelmek üzere. Biz de bu süreçte sizlere ramazan, ramazan bayramı, oruç gibi konularda bilgi vermek için merak edebileceğiniz soruların cevaplarını içeren yazı dizisini hazırlamaya çalışıyoruz. Bu yazımızda ise ramazan neden her yıl farklı tarihe denk geliyor sorusunun cevabını vermeye çalışacağız.

RAMAZAN NEDİR? NEDEN RAMAZANDA ORUÇ TUTULUR?

İslam’ın beş adet şartı bulunmaktadır. Bunlar kelime-i şahadet getirmek, namaz kılmak, ramazanda oruç tutmak, zekat vermek ve hacca gitmektir.

İslam’ın şartlarından da anlaşılacağı üzere ramazan Müslümanların oruç ibadetlerini yerine getirmelerinin farz olduğu aydır. Ramazan ayı Müslümanlar için kutsal ve mübarek bir aydır. İslam bu ayda doğmuş, İslam’ın yol göstericisi kutsal kitap Kuran-ı Kerim bu ayda indirilmiştir ayrıca bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi yine bu ay içinde yer almaktadır.

Oruç tutmanın hem diğer semavi hem de çok tanrılı veya tek tanrılı dinlerde yeri bulunmaktadır. Oruç tüm bu dinler içinde dini amaçlarla, politik amaçlarla veya sağlık nedenleri ile tutulabilmektedir fakat ramazan ayında tutulan orucun yazdıklarımızdan da anlayabileceğiniz üzere ayrı bir yeri vardır. Oruç bu ay içinde tutulması farz olan bir ibadet şeklidir yani Müslümanım diyen bireylerin İslam’ın şartlarından bir tanesini yerine getirme yükümlülüğü ile ilişkilidir. İşte Müslümanlar ramazan ayında bu yüzden oruç tutmalıdırlar.

RAMAZAN VE RAMAZAN BAYRAMI ÜLKEMİZDE NEDEN HER SENE DEĞİŞMEKTEDİR, FARKLI TARİHLERE DENK GELMEKTEDİR?

Hepimizin bildiği üzere her yıl üç aylara, Ramazana giriş tarihlerimiz; kandil günleri ve bayramlar takvimde farklı günlere denk gelmektedir. Bunun nedeni ise İslam’da belirlenen bu özel günlerin ay takvimine göre hesaplanırken bizim güneş takvimine bağlı bir takvim modeli kullanmamızdır diyebiliriz.

Temel coğrafya bilgilerimizden hatırlayabileceğimiz üzere ay takvimi ve güneş takvimi arasında bazı farklar bulunmaktadır, bunları sıralamak gerekirse:

  • Güneş takvimi miladi takvim olarak adlandırılırken ay takvimi hicri takvim olarak adlandırılmaktadır.
  • Güneş takvimi yani miladi takvimin başlangıç tarihi ile ay takvimi yani hicri takvimin başlangıç tarihleri farklı zamanlardır.
  • Miladi takvim Hz. İsa’nın doğumunu 0 olarak kabul ederken hicri takvim ise Hz. Muhammed’in Mekke’den Medine’ye göçü ile başlamaktadır.
  • Güneş takviminde bir yıl 365 gün iken ay takviminde 354 gündür bununla paralel olarak güneş takviminde ortalama bir ay 30 gün iken ay takviminde ise 28 gün olarak belirlenmiştir.
  • Bu son söylediğimize istinaden güneş takvimi ve ay takvimi arasında 11 gün fark bulunmaktadır.

İslam’ın özel günlerinin ay takvimi ile belirlenmiş olması ve bizim resmi işlerimiz ile ilişkili olarak güneş takvimini kullanmamız sonucu işte bu 11 günlük farktan doğan bir kayma yaşanması sonucu meydana gelir. Yani bu yüzden ramazan ve kurban bayramları, ramazan ayının ve üç ayların başlangıcı, kandiller gibi Müslümanlığın özel günleri her yıl bir önceki seneye göre 11 gün öne gelmiş olur.

SORU, GÖRÜŞ VE YORUMLARINIZ İÇİN TERCİHİNİ YAP FORUM SAYFALARINI ZİYARET EDEBİLİRSİNİZ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.