kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Su Ürünleri Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

​​​​​​​Su ürünleri mühendisi maaşı net ve brüt ne kadardır? Kamuda ve özel sektörde su ürünleri mühendisi maaşları ne kadar oldu?

A+
A-

Su ürünleri mühendisleri hem kamuda hem özel kurumlarda çalışabilmektedirler. Su ürünlerinin usulüne uygun avlanılmasından tutun da bu konularda projeler yapılmasına kadar bir çok aşamada görevlidirler. Bu meslek hakkında en çok merak edilen konu da su ürünleri mühendisi maaşları ne kadar sorusudur.

Bir mesleğe dair en çok merak edilen şeylerin başında maaş bilgisi gelmektedir. Hangi işte ne kadar para olduğu ülkemizde oldukça fazla merak edilmektedir. İnsanlar eğitim tercihlerini de meslek tercihlerini de genellikle bu konu üzerine inşa etmektedirler.

Bu merak duygusunu gidermek amacıyla bizler okurlarımıza olabildiğince fazla mesleğin maaş bilgilerini vermeye çalışıyoruz. Bu içeriğimizde su ürünleri mühendisi maaşları hakkında bilgi edinebileceksiniz.

Su Ürünleri İşleme Teknolojisi

SU ÜRÜNLERİ MÜHENDİSİ NEDİR? NE İŞ YAPAR? SU ÜRÜNLERİ MÜHENDİSİ NASIL OLUNUR?

Su ürünleri mühendisi olmak isteyen bir birey her şeyden önce su ürünleri mühendisliği veya buna benzer, bunun türevi bir bölümü bitirmelidir. Ardından yani mezuniyetinden sonra özel sektörde mi kamu da mı çalışacağına karar vermelidir çünkü bu iki duruma yönelik olarak izlemesi gereken yol farklıdır. Özel sektörde su ürünleri mühendisi olmayı düşünen bir mezunun bu alanda hizmet veren firmaların ilanlarını takip ederek başvurması ya da bu firmalara özgeçmiş bırakarak iş başvurusunda bulunması gerekmektedir. Kamuda su ürünleri mühendisi olmak için ise yine kamuya alım yapan kurumların ilanlarını takip etmeli veya merkezi atamalarda açılan kadroları tercih etmelidir fakat bunları yapabilmesi için ise KPSS’ye girerek yeterli puan almış olması gerekmektedir.

İnsanların gıda olarak tükettiği su ürünlerinin usulüne uygun avlanılması, türlerin devamlılığının sağlanması, yetiştirilmesi, üretilmesi, depolanması ve korunması üzerine çalışmalar, araştırmalar yapan, bu konularda projeler üreten ve bu alandaki teknolojiyi takip ederek geliştirilmesine katkı sunan mühendislere su mühendisi denir

Su ürünleri mühendisi ne iş yapar, görevleri nedir sorusunun cevaplarını da en genel hali ile şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Su ürünü üretim amaçlı tesislerinin oluşturulması amacıyla tasarlama yapmak ve yine bu tesisler hakkında veya su ürünlerine dair proje üretmek, üretilen bu projelerin yönetim ve denetimini yapmak
  • Su ürünleri üretimi esnasında hangi işin yapılacağına, ne kadar yapılacağına yönelik talimat oluşturmak
  • Su ürünleri kapsamına giren tüm ürünlerin geliştirilmesi için çalışmalar yapmak
  • Su ürünleri tesislerinin arındırılmasında, daha iyi hale getirilmesinde rol oynamak
  • Su ürünleri avlayıcılarına bunu doğru biçimde nasıl yapacaklarına dair bilgi aktarmak ve avlanma konusunda planlama yapmak

Bu başlığı incelediğimiz daha kapsamlı içeriğimize aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

su urunleri muhendisi ne is yapar 1

SU ÜRÜNLERİ MÜHENDİSİ MAAŞLARI KAMUDA NE KADAR OLDU?

Su ürünleri mühendisleri kamuda mühendis statüsünde çalışmaktadırlar ve kamudaki mühendislerin genel ortalamalara göre ocak zammı ile aldıkları maaşlar şu şekilde listelenebilir.

Yeni başlayan Bir Su Ürünleri Mühendisin Maaşı: 16500-16750 Türk Lirası

İnternette bu maaşlardan yüksek maaşlar aldıkları yazsa da buradaki rakamlar kamuda çalışan su ürünleri mühendislerinin net maaşlarıdır. Daha yüksek maaş listeleri genelde brüt maaş üzerinden oluşturulmaktadır ve bu brüt maaşlardan gelir vergisi, sağlık sigortası ve emeklilik kesintisi yapıldığı için yaklaşık olarak 1200-1500 TL arasında bir fark görülmektedir.

Listemizdeki rakamların net değil de aralık olarak verilmesinin nedeni ise aile yardımı, çalışılan kurum, AGİ yani asgari geçim indirimi gibi değişkenlere bağlı olarak bu tip oynamaların olabildiği gerçeğidir.

Temmuz yapılacak olan temmuz zammı sonrası yine brüt maaş yukarı yönlü oynayacaktır fakat net su ürünleri mühendisi temmuz zamlı maaşı yukarıdaki rakamlarda olacaktır ya da 50-100 TL’lik bir fark ile net maaş oluşacaktır. Bunun nedeni ise o aylarda gelir vergisinde bir üst dilime çıkılması sonucu vergi oranının değişmesidir.

SU ÜRÜNLERİ MÜHENDİSİ MAAŞLARI ÖZELDE NE KADAR OLDU?

Özel sektörde yeni başlayan bir su ürünleri mühendisi asgari ücret olan 8506 TL veya yakınlarında 9000-9200 TL maaş ile işe başlamaktadır. Bu rakam farklı firmalara göre değişiklik gösterebilmekle beraber ortalamada genel olarak bu şekilde gerçekleşmektedir. Özel sektörde mühendis maaşları kamudaki gibi belli bir seviyede değil de kazanılan tecrübeye, sahip olunan donanıma göre farklılık göstereceğinden ilerleyen yıllarda bir su ürünleri mühendisinin özel sektörde kazanacağı para mühendisin kendisi ile oldukça ilişkilidir.

Su Ürünleri Mühendisliği önü açık mı?

Su ürünleri mühendisliği mezunları kamu kuruluşlarında ve ya özel sektörde rahat bir şekilde iş bulabilirler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.