kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Gelir Uzman Yardımcılığı Maaşı 2023

Gelir Uzman Yardımcılığı Maaşı 2023 yılında ne kadar oldu? Gelir Uzman Yardımcılığı sınavı konuları neler? 2023 Gelir Uzman Yardımcılığı alımı ne zaman?

A+
A-

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın taşra teşkilatında görev yapan Gelir Uzman Yardımcılarının özlük hakları ve maaşına değinmeden evvel mesleğe girmek isteyen adayların hangi aşamalardan geçmesi gerektiğini, sınava dair detayları inceleyelim.

2023 DGUY Devlet Gelir Uzman Yardımcılığı Maaşı

Gelir Uzman Yardımcılığı Alımı

Gelir Uzman Yardımcılığı mesleğine girmek isteyen adayları iki aşamalı bir sınav süreci beklemektedir. Bu iki aşamadan ilki Gelir İdaresi Başkanlığı’nın düzenlediği Yazılı Sınavdır.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın düzenlediği Gelir Uzman Yardımcılığı Sınavına başvurmak isteyen adayların Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM’nin gerçekleştirdiği Kamu Personeli Seçme Sınavı Alan Bilgis oturumunda elde edilen KPSS P48 puan türünden en az 70 puan almaları gerekmektedir. Adaylar Başkanlıkça kadro açılan illerden bir tanesini seçerek Kurumun elektronik sistemi üzerinden yapacakları başvuru neticesinde sınava girebilmeleri için o il bazında mesleğe alınacak aday sayısının 5 katı kadar aday içerisinde yer almaları gerekmektedir. Yani 10 kişi alan bir il için sınava o il bazında 50 kişi katılabilecektir.

Uzmanlık Nedir? UNVAN TANITIMI için Tıklayınız!

Gelir Uzman Yardımcılığı Yazılı Sınavı

Gelir Uzman Yardımcılığı alımının ilk aşaması olan Gelir Uzman Yardımcılığı Yazılı Sınavı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilmektedir. Gelir Uzman Yardımcılığı Yazılı Sınavı aşağıdaki konulardan oluşmaktadır;

guy konu1guy konu2

Adaylara yukarıdaki konulardan toplam 100 soru sorulmaktadır. Yazılı sınavda yanlış yanıtlar doğru yanıtları götürmemektedir. Yazılı sınavda adayların başarılı olabilmeleri için bu 100 sorudan en az 70 doğru yapmaları ve il bazında mesleğe alınacak aday sayısının iki katı kadar aday içerisinde yer almaları gerekmektedir. Yani 10 kişi alacak bir ile başvurmuş olan adayların yazılı sınavda 70 doğru yapmalarının yanında en yüksek puanlı 20 aday arasında yer almaları gerekmektedir. Eğer ki 20. aday ile aynı puanı alan adaylar da olursa onlar da sözlü mülakata katılmaya hak kazanırlar.

18 Ağustos 2022 tarihindeki GUY Sınavı Sorularını incelemek için Tıklayınız!

Gelir Uzman Yardımcılığı Sözlü Sınavı

Yazılı sınavda yukarıdaki koşulları sağlayan adaylar yine başvurdukları il için sözlü mülakata katılırlar. Sözlü mülakat Gelir İdaresi Başkanlığı mülakat komisyonlarınca gerçekleştirilmektedir. Sözlü mülakatta adaylara yazılı sınavda da mesul oldukları Hukuk, İktisat, Maliye ve Muhasebe alanlarından soruların yanı sıra genel kültürlerini tartacak sorular ve gündemdeki gelişmelere dair sorular da yöneltilmektedir.

Devlet Gelir Uzman Yardımcılığı DGUY Nedir? Nasıl Olunur?

Gelir Uzman Yardımcılarının Görev Yerleri

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen sözlü mülakatı da geçip mesleğe atanmaya hak kazanan adaylar ilk olarak Gelir Uzman Yardımcısı olarak göreve başlarlar. Adayların görev yerleri taşra teşkilatında yer alan Vergi Dairesi Müdürlükleri’dir. Gelir Uzman Yardımcıları Ankara’da yer alan Vergi Dairesi Müdürlükleri ile zaman zaman görevlendirmeler ile Gelir İdaresi Başkanlığı ve Vergi Dairesi Başkanlıkları’nda da görev yapabilmektedirler. Ancak bu Uzman Yardımcılarının özlük hakkında herhangi bir değişiklik olmamaktadır ve taşra teşkilatı personeli olarak görevlerini sürdürmektedirler.

Ülkenin dört bir yanında yer alan müdürlüklerde görev yapan Gelir Uzman Yardımcıları yukarıda da belirttiğimiz gibi başvuru aşamasında, Başkanlıkça kadro açılmış iller arasından birisini seçerek sınava girerler ve başarılı olmaları durumunda o ilde görev yaparlar. Gelir Uzman Yardımcıları mesleğe girdikleri ilk beş yıl o ilde görev yapmak zorundadırlar.

Gelir Uzman Yardımcılarının Özlük Hakları

Gelir Uzman Yardımcıları taşra uzmanı olarak görev yaparlar ve 2200 ek göstergeye tabi olarak çalışırlar.

Gelir Uzman Yardımcılığı Maaşı

2023 yılının Temmuz ayı itibariyle gelir uzman yardımcısı olarak mesleğe başlayacak olan bir kişi yaklaşık olarak; 18,670 Türk Lirası alacaktır.

*Maaş meblağı BES kesintisi sonrası kalan tutardır. BES’ten çıķilması ortalama 110 Türk Lirası gibi bir artış olacaktır.”

2023 Gelir Uzman Yardımcılığı Sınavı Sürecini Takip Etmek için FORUM Başlığımızı Ziyaret Etmeyi UNUTMAYIN!

Gelir uzman Yardımcısı kaçıncı dereceden başlar?

8 ve 9 uncu derecelerde olanların Uzman Yardımcısı olarak görev yaptığı varsayılmıştır.

Yorumlar

  1. yorgun savaşçı Avatar yorgun savaşçı dedi ki:

    4414 Tl düz memur maaşları bile daha fazla çoğu kurumda bu maaş hatalı değil mi ?

  2. yorgun savaşçı Avatar yorgun savaşçı dedi ki:

    4414 Tl düz memur maaşları bile daha fazla çoğu kurumda bu maaş hatalı değil mi ?

  3. yorgun savaşçı Avatar yorgun savaşçı dedi ki:

    4414 Tl düz memur maaşları bile daha fazla çoğu kurumda bu maaş hatalı değil mi ?