kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisi Nedir? Nasıl Olunur?

​​​​​​​Gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisi kimdir, nedir? Ne iş yapar? Görevleri nelerdir? Nasıl olunur? Çalışma şartları zor mudur? Çalışma saatleri nasıldır?

A+
A-

Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisi Nedir? Nasıl Olunur?

Mühendislik başlı başına zor bir meslek grubudur. Mühendisliğin pek çok dalı mevcuttur. Bizler bu yazımızda sizlere gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisliği hakkında bilgiler sunacağız.

Bir mesleği yapmaya karar vermeden veya bir üniversite bölümünde mezun olununca yapılabilecek meslekleri göz önünde bulundurarak üniversite bölümünü tercih etmeden önce üniversite adayı veya meslek adayı bireyler o mesleği araştırmaya ihtiyaç duyarlar. İşte bu ihtiyaçları karşılaması amacıyla bir mesleğin ne iş yaptığı, görevleri, çalışma şartları ve saatleri gibi temel konularda meslek tanıtımı yazıları hazırlamaya devam ediyoruz. Yazımızda gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisi üzerine bu tip bilgilere ulaşabileceksiniz.

GEMİ İNŞAATI VE GEMİ MAKİNELERİ MÜHENDİSİ KİMDİR? 

Sularda hareket eden her türlü taşıtın, gemi makinesinin, ulaştırma aracının üretilmesi ve sorunsuz faaliyet göstermesi sürecinde proje üreten, araştırma yapan, fikir geliştiren, maliyetleri düşürmek amacıyla çalışmalar yürüten, maksimum fayda sağlanması için çalışan ve bu alanda yenilikler ortaya koyan mühendisler gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisleridir. Gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisi kimdir, nedir sorusunun cevabını görevlerini inceleyerek daha açık alabiliriz.

GEMİ İNŞAATI VE GEMİ MAKİNELERİ MÜHENDİSİ GÖREVLERİ

Belirttiğimiz gibi sularda hareket eden her türlü taşıtın tasarlanması, geliştirilmesi, üretilmesi, düzgün bir biçimde faaliyet göstermesinde çalışan gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisleri kaba tabirler gemiler üzerine çalışmalar yürütürler. Gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisinin en temel görevleri şunlardır:

  • İnşası, onarımı veya restorasyonu yapılacak deniz ulaşım araçları için planlamalar, tasarımlar yapmak
  • Deniz ulaşım taşıtlarının inşasına ve işletilmesine ek olarak deniz ulaşım araçları makinelerinin ve yardımcı makinelerinin tasarlanmasını sağlamak
  • İnşası yapılacak deniz ulaşım taşıtında kullanılacak olan tüm teçhizat ve malzemenin seçimini yapmak, gerekli mühendislik hesaplamalarında bulunmak
  • Bağlı bulunan kurum ve kuruluşun talepleri doğrultusunda tasarım ve proje üretmek, bu projenin ilk basamağından son basamağına kadar projenin içinde olarak yönetim ve denetimini sağlamak
  • Kendine bağlı çalışan destek personelin organizasyonu, koordinasyonunu ve denetimini yapmak

gemi insaati ve gemi makineleri muhendisi ne is yapar

GEMİ İNŞAATI VE GEMİ MAKİNELERİ MÜHENDİSİ NASIL OLUNUR?

Gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisi nasıl olunur sorusuna verilecek cevapta öncelikli olarak bu alana dair eğitim alınması gerektiğini belirtmekte fayda var. Gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisi olarak çalışmak için meslek adaylarının gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisliği veya benzeri bir lisans programı mezunu olması gerekmektedir.

Buna ek olarak herhangi bir lisans programı mezuniyeti sonrası üniversitelerin lisansüstü öğrenci alımlarında kabul alabilecekleri bölüm mezunu olması durumunda bu alanda lisansüstü öğrenim görerek de özel sektörde yer alan şirketlerin kendi bünyesinde çalıştırmayı seçmesi sonucunda gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisi olarak görev yapma şansları bulunmaktadır.

Eğitim almak tabi ki hiçbir meslek için yeterli olmadığı gibi gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisi olmak için de yeterli değildir. Bir adayın kamuda gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisi olabilmesi için KPSS’ye girmesi merkezi atama ile atanacak ise alım yapılması ve o alımda veya gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisi alımı yapan kurum ve kuruluşlarının ilanlarını takip ederek bu ilanlara yetecek puanı alması gerekmektedir. Ayrıca bazı durumlarda açılacak ilanlardaki özel şart ve koşulları da yerine getirmesi gerekmektedir.

Özel sektörde gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisi olmak için ise bu alanda hizmet veren firmaların, kurum ve kuruluşların ilanlarının takip edilmesi veya bu tip kurum ve kuruluşlara cv bırakılması ve akabinde görüşmeye çağırılarak işe alım sürecinin gerçekleşmesi beklenmelidir. Fakat şöyle bir gerçek var ki özel sektörde her işte olduğu gibi gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisi olarak çalışmak için de yeterli donanıma sahip olmak gerekmektedir.

GEMİ İNŞAATI VE GEMİ MAKİNELERİ MÜHENDİSİ ÇALIŞMA SAATLERİ NASILDIR?

Gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisliği bir parça yorucu bir iştir. Çünkü çok farklı ayakları olan bu işin içinde iş planlanırken büroda proje üretmek de, inşa sürecinde tersanelerde denetim yapmak ve projenin doğru biçimde yürüyüp yürümediğini gözlemek de, onarım ve bakım, restorasyon yapılırken o süreci yönetmek de gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisinin işidir. Buna ek olarak seyir halindeki bir gemide de görev yapılma ihtimali bulunmaktadır ve bu da her bireyin tercih edeceği bir durum değildir.

Mesai saatleri noktasında da net bir şey söylemek mümkün değildir çünkü yukarıda saydığımız işlerin durumu mesai saatlerini azaltmakta veya arttırmaktadır. Bu mesleği yapacak olanların tüm bu durumları göz önünde bulundurarak tercih yapmaları tavsiye olunur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.