kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Gök Taşı Nedir? Gök Taşı Nasıl Düşer? Gök Taşı Nasıl Anlaşılır?

Gök taşı nedir? Gök taşı nasıl keşfedilmiştir? Gök taşı nasıl anlaşılır? Gök taşı nasıl düşer? Gök taşı hakkında merak ettiğiniz konulara çalışmamızda ulaşabilirsiniz.

A+
A-

Gök taşı nedir? Gök taşı nasıl anlaşılır? Gök taşı nasıl ve neden düşmektedir? Gök taşları nasıl keşfedilmiştir? Detayları çalışmamızda bulabilirsiniz.

Gök Taşı Nedir? Nasıl Keşfedilmiştir?

Günümüzde de yaşanılan bir olay olarak karşımıza çıkan meteor yağmurlarını kesin duymuşsunuzdur. Uzay boşluğundan zaman zaman dünyamıza bir takım maddeler düşmektedir. Bu düşen maddelerin genel adına gök taşı denmektedir. Bu ismi almasının asıl sebebi ise düşen parçaların kalın tanelerden oluşuyor olmasıdır. Normalde bu taşlar dünyaya düşerken basınç ve sürtünme ve ısı değişiminin etkisiyle çok ufak parçalara ayrılır ve atmosferden dünyaya girerken neredeyse un ufak bir hal alır. Bu sebepten dolayı da dünyaya ciddi bir etkisi olmaz. Adeta yeryüzüyle temasa geçmeden toz halini almaktadır. Bazen ise aynı gök taşları bu şekilde etkisiz olmaz. Çok kuvvetli ve sert bir şekilde dünyaya giriş yapar ve yeryüzüne düşer. Bunlar da düştüğü bölgelerde, bölgeye göre birtakım hasarlara sebebiyet verebilir. Gök taşı parçalarının ayrılıp dünyaya düşen kısmına ise meteor denmektedir. İşte bu meteor yağmurları çok kuvvetli olduğunda adeta ateş topuna döner ve düştüğü yeri de büyüklüğüne göre ciddi bir şekilde yakar. Bu olay her sene olmaktadır ve sayıları senede binleri bulabilmektedir. Dışarıdan güzel görünen bu meteor yağmurlarının zarar vermediği sürece olumsuz bir etkisi yoktur ama bazen de o kadar büyük ve kuvvetli düşer ki canlı yaşamına dahi zarar verebilmektedir.

Gök Taşının Özellikleri Nelerdir? Gök Taşı Nasıl Anlaşılır?

Ateş topu olarak da bildiğimiz bu taşlar dünyaya saniyede 11 ile 72 km arasında değişen bir hızla girer ve düşerler. Sürtünme ve basıncın etkisiyle birlikte ısı değişimi de yaşadıkları için birçoğu daha yeryüzüne ulaşamadan çabucak erimektedir. Bu yüzden bu taşlar görünmezler ama bazı gök taşları çok daha büyük olur ve atmosferde de çok kolay bir şekilde görülebilmektedir. Meteor yağmurları biçiminde düşen bu taşların en parlak olanına da bolit denmektedir. Şimdi de sizlere gök taşlarının yapısal ve genel özelliklerinden bahsedelim.

Bütün gök taşları genellikle ağır bir yapıya sahiptir. Çünkü bu taşların çoğu demir ve nikel ikilisinden oluşmaktadır. Adeta büyük bir kaya kadar ağır olabilmektedirler. Bazılarının manyetik özelliği de bulunmaktadır. Bu yüzden de bir mıknatıs tarafından çekilebilirler. Bu durum bütün gök taşları için geçerli değildir. Yapılan çeşitli araştırmalar sonucu bilim insanları gök taşlarının yuvarlak değil düzensiz bir yapıya sahip olduğunu ispatlamıştır. Dünyaya düşen gök taşlarının geneli füzyon ile kaplıdır. Çünkü düşerken sürtünme, basınç ve ısı değişimi yaşarlar. Bu da taşların etrafında füzyon yani enerji çıkmasına sebep olur. Gök taşları metallerden oluştuğu için birçok kaya ile de karıştırılabilmektedir. Bazı durumlarda ayırt etmek de zordur. Aynı zamanda bu taşlar katı ve küçük parçalar halindedir.

meteor 2

Gök Taşı İlk Ne Zaman Keşfedilmiştir?

Yapılan araştırmalara göre ilk gök taşı belirtileri binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. 65 milyon yıl önce Yucatan yarımadasına bir meteor çarpmış ve bu meteorun çarpması dinozorlar da dahil olmak üzere birçok hayvanın yok olmasına sebep olmuştur. 1898 yılında Çin bölgesine yaklaşık olarak 28 ton ağırlığında bir gök taşının düştüğü de kayıt altına alınmıştır. Ayrıca Avustralya bölgesinde bulunan Cape York yarımadasına düşen ve Eskimolar tarafından izlerine rastlanılan bir gök taşı da 19. yüzyılda keşfedilmiştir. Bu gök taşının da yapılan araştırmalar sonucu dünyaya yaklaşık 10 bin yıl önce çarptığı saptanmıştır. Bu gök taşının en büyük parçasının ağırlığı yaklaşık 30 ton olduğu, taşın bir bütün halindeki ağırlığının ise yaklaşık olarak 58 ton olduğu tespit edilmiştir. Gök taşlarının ilk keşfinin yapılan araştırmalara göre binlerce yıl öncesine dayandığı açık bir şekilde belirtmiştir.

Gök taşları hakkında merak ettikleriniz ve fikirleriniz için FORUM sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.