kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Uzay Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

Uzay mühendisi kamuda istihdam ediliyor mu? Uzay mühendisi maaşları ne kadar? Uzay mühendislerinin özel sektörde iş imkanları nasıl? Uzay mühendisi kazançları nasıl?

A+
A-

Uzay bilimini merak eden birçok kişinin meslek tercihlerinde ilk sırada yer alan uzay mühendisliği hakkında birçok konu merak edilmektedir. Bunlardan ilki Uzay Mühendisi maaşları ne kadar? Bu ve bunun gibi aklınıza takılan birçok sorunun cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Uzayda ve uzaycılık alanında kullanılacak her türlü teknolojinin tasarlanması, üretilmesi, geliştirilmesi gibi süreçlerin içinde yer almak ile birlikte aynı zamanda geliştirilen bu teknolojilerin sorunsuz çalışması, sorun var ise giderilmesi gibi görevlerde yer alan, uzayda kullanılacak teknolojiler üzerine araştırma ve çalışma yapan mühendislere uzay mühendisi denir.

Havacılık ve Uzay Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

UZAY MÜHENDİSİ NASIL OLUNUR? İŞ İMKANI VAR MI?

Genellikle bir mesleği yapabilmek için o mesleği yapacak kişiden bazı yeterlilikler aranır. Bu yeterlilik mühendislik söz konusu olduğunda öncelikle bir lisans derecesinde bölüm mezunu olmaktır. Uzay mühendisliğinde bu bölüm, program uzay mühendisliği veya benzeri uçak ve uzay mühendisliği gibi bölümlerdir.

Tabi ki yaşadığımız dünyada uzun zamandır var olan meslekler için bir okuldan mezun olduktan sonra nasıl iş bulunacağına, insanların o mesleği nasıl yapabileceğine dair bazı yöntemler bulunmaktadır. Özel sektörde çalışmak için o alanda faaliyet gösteren firmalara başvurmak veya kamuda çalışmak için KPSS’ye girmek gibi fakat söz konusu uzay mühendisliği gibi yeni bir alan olduğunda özellikle ülkemizde bu konuda şartlar biraz daha farklıdır.

Türkiye Uzay Ajansı kurulalı 2.5 yıl gibi bir süre oldu, bu süreçte bazı alımlar yaptı fakat hem bu kurumun geleceğinin ne olacağı henüz net olmadığı için hem de ayrılan bütçenin düşüklüğünden dolayı kamuda iş imkanlarının düşük olduğunu belirtmek gerekir. Fakat yine de söz konusu olan devlet olduğunda adayların buraya girebilmek için kamu personeli seçme sınavı yolundan geçmesi gerekebilmektedir. Bu yüzden uzay mühendisi olarak kamuda çalışmak için açıktan ve farklı yeterlilikleri ölçen alımlar gibi istisnalar dışında uzay mühendisi olmak isteyen bir bireyin KPSS’ye girerek yeterli puan elde etmesi gerekmektedir.

Özel sektörde çalışma ihtimali ise bizde şu an için tamamen kapalı gibi görünmektedir. Uzaycılık üzerine faaliyet gösteren firmalarımız olmadığı için Türkiye’de uzay mühendisliğinin iş imkanları dardır. Tabi ki iyi okullarda iyi eğitim alarak ve kendisini geliştirerek bir uzay mühendisi yurt dışı firmalarda iş bulabilir, bunun örnekleri de bulunmaktadır. Bu konuda yurt dışında faaliyet gösteren firmaların web sitelerini takip ederek ne zaman alım yaptıklarını, hangi şartları taşıyan adaylara öncelik verdiklerini görebilir ve buna yönelik eylemlerde bulunulabilir.

UZAY MÜHENDİSİ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE SAATLERİ

Uzay mühendisliği her açıdan yeni bir meslek grubu olduğu için çalışma şartları ve olanakları açısından da çok net şeyler demek mümkün değildir. Mesleğin tanımından yola çıkılırsa genellikle proje üretimi yapan ve ürettiklerinin sorunsuz çalışmasını sağlamak üzerine mesleklerini icra eden uzay mühendislerinin çalışma ortamları ofis, bilgisayar başıdır. Bu da mesleği bedenen rahat kılmaktadır fakat tasarlanan ve üretilmesi için projelendirilen işler çok büyük işler olduğu için işin zihnen yorucu ve yoğun stres içerdiği de aşikardır.

Kamuda mühendis olan her birey gibi kamuya atanılması halinde iyi haklar ve olanaklar ile işe başlanacaktır. Mesai saatleri konusunda, ek mesailer dışında haftalık 40 saat çalışılan bir meslektir. Özel sektörde de çalışacak kişi genelde bu işin yapılabileceği firmaların tercih edeceği yeterlilikte bir uzay mühendisi ise devletteki imkanlardan daha iyi imkanlar ile çalışmaya başlayacak ve bunu sürdürecektir diyebiliriz.

uzay muhendisi calisma saatleri ve calisma sartlari

UZAY MÜHENDİSİ MAAŞLARI KAMUDA NE KADAR?

Devlette uzay mühendisi veya maden mühendisi çok fark etmeksizin her grubun mühendisinin mühendis pozisyonuna ataması gerçekleştirilmektedir ve maaş olarak da, istisna kurumlardaki ek ödenekler dışında, aynı miktarlarda maaşlar almaktadırlar. Türkiye Uzay Ajansı bu istisnalığı barındırabilir gibi görünse de bilinen mühendis maaşları kamuda şu şekildedir.

Yeni başlayan Mühendis Maaşları: 17.500-17.750 Türk Lirası

Bunlar kamudaki mühendislerin ortalama net maaşlarıdır. Brüt maaşta her ücretli çalışan gibi bu rakamların üstünde kazanılsa da gelir vergisi ödemesi gerekliliği ve sağlık ile emeklilik primlerinin kesintileri ile net maaşlar bu seviyelere düşmektedir. Brüt ile net maaş arasındaki fark bir mühendis için 1500-1700 TL civarındadır.

Belirttiğimiz gibi Türkiye Uzay Ajansı yeni kurulan bir kurum ve işleyiş farklı olabileceği için buradaki rakamlardan yüksek maaş alınma olasılığı da bulunmaktadır fakat kamudaki hiyerarşik yapı ve dediğimiz gibi kuruma ayrılan bütçenin çok yüksek olmamasından kaynaklı aşırı yüksek maaş verileceğini öngörmek de zordur.

UZAY MÜHENDİSLERİ ÖZEL SEKTÖRDE NE KADAR GELİR ELDE EDER? NE KADAR KAZANIR?

Türkiye’de buna dair bir değerlendirme yapılamasa da yurtdışına giden bir uzay mühendisi özel bir firmada yıllık 50 ila 70 bin dolar arasında bir gelir ile işe başlayabilmektedir. Genelde yurt dışı kazançları yıllık olarak dile getirilmektedir çünkü onlarda da gelir vergisi kuralları bulunmaktadır ve yıllık brüt kazanç üzerinden gelir vergisi verdikten sonra net ellerine geçen gelirden bahsetmek mümkündür. Bahsedilen rakamlar net kazanç denebilecek rakamlardır. Tabi ki kıdem kazandıkça oldukça iyi rakamlarda gelirler elde edilmektedir. Fakat belirtmek gerekir ki bölümü okurken ve sonrasında kendisini çok iyi geliştirmiş uzay mühendisleri bu işlere girebilme imkanı bulacaktır.

Biyoteknoloji Mühendisi Maaşları 

Uzay Mühendisi iş bulabilir mi?

Havacılık ve Uzay Mühendisleri mezun olduktan sonra birçok çeşitli havacılık kurumunda kendilerine yer bulabilirler. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.