kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Nüfusu 2020’de Ne Kadar Oldu?

Ülkemiz ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile yıllardır yaşadığı sorunlarla gündeme gelen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi devletinin resmi verilere göre 2020 yılındaki nüfusu kaçtır? Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin en önemli şehirleri nelerdir? Türkiye'nin Akdeniz üzerindeki hakimiyeti sağlaması noktasında her zaman sorun yaşadığı Rum Yönetiminin nüfusu hakkındaki detayları yazımız devamında görebilirsiniz.

A+
A-

Kıbrıs üzerinde yaşadığımız sorunların kaynağına baktığımızda, 1878 Berlin Antlaşması karşımıza çıkmaktadır. Osmanlı Devleti, bu antlaşmayı İstanbul’u ele geçirmek isteyen Rusları engellemek için İngiltere ile imzalamıştır. Antlaşma maddelerine göre, Kıbrıs Sancağı İngiltere’ye kiralanmıştır. Kıbrıs’ın İngiltere’nin kontrolünde kalması 1. Dünya Harbine kadar devam etmiştir. Bu savaşta İngilizler yanlarında olmasını istedikleri Yunanistan’a Kıbrıs’ı vermeyi teklif etmiştir. Lozan Antlaşmasının maddelerine göre de Kıbrıs’ta kalan Türklere iki yıl boyunca Türk vatandaşı olarak Türkiye’ye göç etme hakkı verilmiştir. Bu göçler, 1939 tarihine kadar devam etmiş ve adadaki Türk nüfusu oldukça azalmıştır. Adadaki Türk nüfusu azaldıkça, adaya yerleştirilen Rumların hem nüfusu hem de nüfuzu artmaya başlamıştır. Daha sonra Yunanistan 1950-1955 yıllarında hem NATO üzerinden hem de BM üzerinden Kıbrıs’ın kendilerine verilmesini talep etmiştir. Buradan bir sonuç alamayınca da 1955 yılında EOKA örgütünü kurmuştur. Bu tarihten sonra Rumlar tarafından Türkiye karşı yapılan saldırıların şiddeti artmıştır. EOKA örgütünün saldırılarına karşı da Türkler tarafından 1957 tarihinde “Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT)” kurulmuştur. 1974 yılına kadar süren çatışmalar neticesinde Kıbrıs Barış Harekatı gerçekleştirilmiştir. Harekat sonrası ikili bir yapı oluşan Kıbrıs’ta 1983 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) kurulduğu ilan edilmiştir. Kıbrıs’ın güney tarafı da ülkemiz tarafından, Yunanistan kontrolünde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi olarak kabul edilmiştir. Ülkemizin, Akdeniz üzerinde hakimiyet sağlamasını yıllardan beri Rum Yönetimi baltalamaya çalışmıştır. Halen de Fatih ve Yavuz adlı gemilerimizle gerçekleştirmeye çalıştığımız sondaj çalışmalarının durdurulması için, Rum Yönetimi uluslararası platformlar üzerinden ülkemiz aleyhine kara propagandasını sürdürmektedir. Peki, kimdir bu Güney Kıbrıs Rum Yönetimi? Bu gücü kimden ve nereden almaktadır? Güney Kıbrıs Rum Yönetimi nüfusu 2020 yılında ne kadar olmuştur ve 84 milyon nüfusa sahip Türkiye’ye bu nüfusuyla nasıl kafa tutmaktadır? İşte detaylar..

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi 2020 Nüfusu

Uluslararası alanda KKTC’nin bağımsız bir devlet olduğu bir kaç ülke dışında henüz kabul edilmemiştir. Tüm ada, Kıbrıs Cumhuriyeti olarak kabul edilmektedir. Kıbrıs’ın toplam nüfusu 1,2 milyon üzerindedir. Kıbrıs adasının toplam alanı 9.240 kilometrekaredir. Kıbrıs’ta yaşayan halkın yaklaşık %67’si şehirlerde yaşamaktadır. Uluslararası alanda Kıbrıs Cumhuriyeti, 1960 yılında İngilizlerden bağımsızlığını kazanmış bir devlet olarak kabul edilmektedir. Başkenti Nikosi / Leşkoşa olarak kabul edilmektedir. Lefkoşa’nın başkent kabul edildiği KKTC topraklarında 2020 yılı itibariyle 376,284 kişilik bir nüfus bulunmaktadır.  ” Güney Kıbrıs Rum Yönetimi 2020 nüfusu : 827,572 “ olarak hesaplanmaktadır.

Güney Kıbrıs Gücünü Nereden Almaktadır?

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi gücünü büyük devletlerden almaktadır. Özellikle, İngiltere ve Amerika yıllardan beri Rumlar üzerindeki etkisini hiç bırakmamıştır. Akdeniz’de güçlü bir Türkiye olmasını istemeyen: Rusya, Fransa, Almanya, İspanya ve İtalya’da zaman zaman Rumlara desteğini esirgememiştir. Hiç kuşkusuz en büyük destekçileri de soydaşları olan Yunanistan’dır. BM’de ve NATO’da alınan kararlar, KKTC’nin uluslararası statüsünün halen tanınmamış olması, uluslararası alanda adanın halen Kıbrıs Cumhuriyeti olarak kabul edilmesi tamamen devletlerin politik tutumlarından ileri gelmektedir. Güçlü ülkeler tarafından ülkemizin Akdeniz’de güçlü bir hamle yapmasının önünde Rum yönetimi koz olarak desteklenmektedir.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Şehirleri Nelerdir?

Güney Kıbrıs’ta birbirinden güzel şehirler bulunmaktadır. Bu şehirlerin nüfusları da aşırı kalabalık değildir. Toplam 827,572 nüfusa sahip GKRY’de bazı şehirler ve bu şehirlerin nüfusları şöyledir:

  • Lefkoşa (Rum Yönetiminde kalan kısım Nicosia olarak adlandırılmaktadır.) : 200,452
  • Limasol : 154,000
  • Larnaka : 72,000
  • Gazimağusa (Rum Yönetiminde kalan kısım Farnagusta olarak adlandırılmaktadır.) : 42,526
  • Baf : 35,961
  • Protaras : 20,230
Yorumlar

  1. Baronun eski kankası aslan amca Avatar Baronun eski kankası aslan amca dedi ki:

    Kıbrıs bir bütündür ve Türklerindir! Ayşe tatile çıksın!