kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

1 Ağustos Tarihte Bugün Ne Oldu?

Adını ünlü Roma İmparatoru Agustus’tan alan Ağustos ayında binlerce önemli olay olmuştur. Peki 1 Ağustos tarihinde yaşanan önemli olaylar nelerdir? 1 Ağustos tarihinin önemi nedir? 1 Ağustos tarihte bugün ne oldu?

A+
A-

Ağustos ayı adını ünlü Roma imparatoru Gaius Sezar Octavianus’tan almıştır. Daha sonra kendisine Roma Senatosu tarafından “Augustus” (Ulu) unvanı verilmiştir.   Octavius adı ile de tanınan Agustus Julius Sezar’ın yeğeni ve manevi oğlu ve varisi olarak ilan etmiştir. Tarihin tozlu sayfaları Agustus gibi ünlü kişilerle ve önemli olaylarla doludur. Tarihte her bir gün yüzlerce tarihi olayı barındırmaktadır. Peki 1 Ağustos tarihinin önemi nedir? 1 Ağustos’ta tarihte neler yaşanmıştır? 1 Ağustos tarihte bugün ne oldu?

31 Temmuz Tarihte Bugün Ne Oldu?

1 AĞUSTOS’TA YAŞANAN ÖNEMLİ OLAYLAR NELERDİR?

1063- İlk Selçuklu Devleti Hükümdarı Tuğrul Bey öldü.

1521- Osmanlı orduları, Belgrad’ı kuşatma altına aldı.

1571- Lala Mustafa Paşa, Magosa’ya girerek Venedik Cumhuriyeti egemenliğindeki Kıbrıs’ı ele geçirdi.

1840- İlk Türkçe gazete Ceridei Havadis yayımlanmaya başlandı.

1931- New York’tan havalanıp Yeşilköy’e inerek uzun uçuş rekoru kıran Russel Boardman ve John Polando adlı pilotlar Yalova’da Mustafa Kemal Paşa tarafından kabul edildi.

1933- İstanbul Darülfünunu’nun yerini üniversite aldı. İstanbul Üniversitesi kuruldu.

1936- Berlin Olimpiyatları, Hitler’in de katıldığı seremoniyle açıldı. Amerikalı siyahi atlet Jesse Owens, oyunlarda tüm rekorları alt üst ederek dört altın madalya kazandı.

1950- Türkiye, NATO’ya girmek için yaptığı başvuruyu yineledi.

1971- Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) kuruldu.

1975- Helsinki Nihai Senedi (Helsinki İnsan Hakları Sözleşmesi) imzalandı.

1977- Süleyman Demirel’in başbakanlığında kurulan ve MSP ile MHP’nin koalisyon ortağı olarak katıldığı İkinci MC Hükümeti güvenoyu aldı.

1978- ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisinde alınan kararla Türkiye’ye uygulanan silah ambargosu şartlı olarak kaldırıldı.

2001- İş adamı Üzeyir Garih, İstanbul’da öldürüldü.

2001- Azerbaycan, Sovyetler Birliği’ne bağlı iken kabul ettiği Kiril alfabesinden 1920’lerin başında bağımsızken kısa süre uyguladığı Latin alfabesine yeniden geçti.

2002- ABD, bazı Güneydoğu Asya ülkeleriyle kapsamlı terörle mücadele anlaşması imzaladı.

2005- Suudi Arabistan Kralı Fahd, uzun bir hastalık dönemi ve 23 yıllık iktidarın ardından 84 yaşında öldü. Yerine 1955’ten bu yana fiilen krallığı yöneten 82 yaşındaki veliaht Prens Abdullah Bin Abdülaziz geçti.

2007- ABD’nin 2004 ve 2005 yıllarında Irak güvenlik güçlerine dağıttığı 190 bin kadar silahın kaybolduğu ortaya çıktı.

2008- Konya’nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar beldesinde bir vakfa ait üç katlı kız öğrenci yurdu çöktü. Enkaz altında kalan 18 kişi hayatını kaybetti, 27 kişi yaralandı.

2010- Yüksek Askeri Şura çalışmalara başladı. 4 Ağustos’ta açıklanan kararda Genelkurmay Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığına yapılacak atamalar yer almadı. ”Kriz” tartışmalarının yaşandığı süreçte ”Kara Kuvvetleri Komutanı olacağı” konuşulan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık emekliliğini istedi.

2011- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Genelkurmay Karargahı’nda toplanan Yüksek Askeri Şuranın oturma düzeninde değişiklik yapıldı. Genelkurmay Başkanı ile birlikte masa başına oturan Başbakan, bu yıl masa başında tek başına yer aldı. kamu haber

30 Temmuz Tarihte Bugün Ne Oldu?

2012- Atatürk’ün manevi kızı Ülkü Adatepe, Ankara’dan İstanbul’a dönüşünde TEM otoyolunun Sakarya-Akyazı mevkisinde geçirdiği trafik kazasında 79 yaşında hayatını kaybetti.

2012- Türkiye Erkek Milli Curling Takımı, Macaristan’ın Debrecen kentinde düzenlenen 5. Uluslararası Debrecen Turnuvası’nda 5 maçını da kazanarak şampiyon oldu.

2015 – Türkiye’nin ilk “Altın Plak” ödüllü sanatçısı, “Türkülerin Anası” olarak anılan Muzaffer Akgün, 90 yaşında İstanbul’da hayatını kaybetti.

2016- Ankara 1. İdare Mahkemesi, soruların sınavdan günler öncesinde sızdırıldığı gerekçesiyle 2010 KPSS’nin Genel Yetenek ve Genel Kültür kısımlarını oy birliğiyle iptal etti.

1 Ağustos dünya ne günü?

1 Ağustos Dünya Emzirme Günü: (Eğitilmiş Kadın ve Çocuk Sağlığı)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.