kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

101 Nasıl Oynanır?

101 okey kuralları basit ve oynaması düz okeye göre daha kolay bir oyundur. 101 cezaları ise düz okeye göre daha acımasızdır.

A+
A-

101 Nasıl Oynanır?

Günümüzde pek çok müdavimi olan okeyin oyun kuralları nelerdir ve 101 nasıl oynanır gelin birlikte bakalım… Ayrıca ceza kurallarını ve puan hesaplamayı da birlikte öğreneceğimiz yazımızı sizler için derledik.

Yaklaşık 700 yıllık gelişim tarihi olan okey ilk kez Çin’de oynanmaya başlandı. Elbette bugün ki kadar nizami bir oyun değildi. Düz taşların üzerinde çizilen bir takım işaretlerle oynanıyordu. Zamanla domino ve rummy gibi oyunlarla etkileşime girerek gelişip akabinde çingenelerin doğudan batıya göç etmesiyle Fars ve Arap ülkeleri üzerinden Türkiye’ye ulaştığı düşünülmektedir. Günümüzde en yaygın oynandığı ülkelerin başında ülkemiz gelmektedir. kamu haber

Dijital Oyun Tasarımı 2020 Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Düz okey oynamayı her bir elin fazla uzun sürmesi nedeniyle sevmeyen ancak zaman geçirmek isteyen her dörtlünün vazgeçilmez oyunudur 101. Toplamda 106 taştan oluşan okey oyun seti ile oynanmaktadır. Malumunuz okey taşları 4 değişik renkte olup üzerinde 1’den 13’e kadar set halinde sayılar bulunmaktadır.Her taşın bir ikizi bulunmakta olup bir çift de okey olarak kullanılan taşın yerini alabilmesi için sahte okey bulunur. Böylece her sayıdan 8 taş bulunur: iki kırmızı, iki sarı, iki mavi ve iki siyah. Bölgelere göre okey oyununda kullanılan oldukça fazla değişik kural ve yanılgı vardır. Okey oyunu kuralları ise bu kadar değişken değildir.

Yazımızda en temel kurulları ve konuları açıklayacağız:

  • 101 kuralları
  • Oyuna başlarken
  • Okey
  • Perler ve el açmak
  • Çifte gitmek
  • Puanlama
  • Ceza puanları

Okey 101 toplamda dört oyuncu ile birden fazla turda oynanır. Düz okeyden farklı olarak bu oyunda amaç mümkün olduğu kadar az puanda taşla oyunu bitirmektir. Oyun tamamlandığında yani tüm turlar sonuçlandığında en az puana sahip olan oyuncu oyunu kazanmaktadır. Hangi oyuncunun kaç puanla bitirdiği isteka üzerinde kalan taşların üzerindeki sayılar ile belirlenir. Renklere bakılmaksızın sayılar toplanır ve elin sonucu olarak not edilir.

Oyun masada oyuncular tarafından çekecek taş kalmayınca bitebileceği gibi oyunculardan birinin elindeki tüm taşları indirmesi yani bitmesiyle de de bitebilir. Oyun başlamadan önce belirlenecek sayıda turlardan oluşacaktır genellikle 7 veya 11 tur tercih edilir. Her bir tur oyunculardan birinin elini bitirmesine veya taşların bitmesine kadar sürer.

Oyuncular zar kullanarak arasından bir oyuncunun dağıtıcı olarak belirler sonra, dağıtıcı her oyuncuya 21 taş dağıtır ve sağ tarafında oturan oyuncuya 22 taş verir.Dağıtılmayan taşlardan 20 tanesi masada ters çevrilmiş şekilde dururken yalnızca bir tane taş açık bırakılır. Bu açık taş ile aynı renkte bir büyüğü olan sayı OKEY taşı olarak adlandırılır. Oyun sürekli olarak sağ tarafa doğru taş atılarak oynamaktadır. Yukarıda belirttiğimiz üzere bir taş fazla aldığı için oyuna taş dağıtanın sağında oturan oyuncu başlar ve bu oyuncu işine yaramayan bir taşı atar.

Sırası gelen oyuncu eğer  per toplamı 101’i geçiyorsa atılan taşı alabilir geçemiyorsa atılan taşı alamaz ve desteden bir taş çeker. Oyuncu taş çektikten veya atılan taşı aldıktan sonra eğer elindeki serilerin toplamı 101 sayısına ulaşıyorsa elini açabilir Oyuncu elini açınca elindeki en az üçerli serileri masaya, diğer oyuncuların taşlarını görebileceği şekilde koyar. Oyuncu elini açamıyorsa işine yaramayacak en küçük taşı atarak oyunu devam ettirir. 101 kuralları kapsamında oyuncu tüm elini açsa dahi son bir işler olmayan taşını masaya atmak zorundadır.

Staj Defteri Nasıl Doldurulur?

Per yaparak ve el açmak

El açmak için per diğer adıyla set olan en az 101 sayınız olmalıdır. El açmak için elinizde aynı numaralı değişik renklerden 3,4 veya 5 adet set veya aynı renklerden sıralı sayı seti (örnek olarak sarı 3,4,5 veya dört farklı renkten 5 set yapılabilir) olmalıdır. Her bir sette minimum 3 taş olması gerekmektedir. 101 sayının toplanıp toplanmadığını kolay hesaplayabilmek için genelde 3’lü perlerin ortalarının toplamının 33 yan iki veya 34 olup olmadığı hesaplanır. Diğer oyuncular tarafından yerdeki açılmış olan taşlara taş eklenebilmesi için oyuncunun minimum 101 sayısına ulaşarak elini açmış olması gerekir.

Oyuncu kendisine atılan taşı alırsa, bu aldığı taşı kesinlikle kullanmak zorundadır. Kendisine atılan bu taşı alan oyuncu henüz elini açmamış ise bu taşı aldığı zaman elini açmak zorunda olduğu gibi açtığı setlerin her hangi birinin içinde bu alınan taşı da kullanmak zorundadır. Soldaki oyuncu tarafından atılan ve alınan bu taş set oluşturmada ve el açmada kullanılamıyorsa bu taş geri yerine konur ve desteden yeni bir taş çekilir. Yaptığı hata sebebiyle oyuncunun veya ikişerli oynanıyorsa takımın hanesine 101 ceza puanı eklenir.

Çifte Gitmek

Taşlarınız küçük dolayısıyla 101 sayı toplayıp eli açma şansınız yok 200 sayı yazılmasını da istemiyorsunuz o zaman çifte gitmek olarak tabir ettiğimiz olasılık öne çıkar. En az beş çift yani aynı taş mevcutsa çiftlediğiniz taşları masaya indirebilirsiniz.  . Çifte giderek açan oyuncu bir kez çifte giderek oyun açarsa bu oyunda bir daha normal bir per kesinlikle açamaz. Bununla birlikte diğer oyuncuların açmış oldukları masadaki setlere işler diye tabir ettiğimiz taşları ekleyebilir. Elinizde kalan sayı ikiyle çarpılarak yazılacağı için çifte gitmek oyuncuya genelde fazla bir kazanç sağlamamaktadır.

Aynı masada en fazla üç oyuncu çifte gidebilir. Eğer masadaki dört oyuncuda ,yani tüm oyuncular, aynı oyun içinde çift açarsa taşların düzgün karıştırılmadığı anlamına gelir ve  bu tur iptal olur, yeni ele başlanır. Bu el hiç oynanmamış gibidir yani oyunculardan her biri bu oyunda ceza puanı almaz.

5353 1 9d81ea095dfe80bf2da1dfa4277404c8

101 Puan Hesaplama

İki şekilde 101 sonlanır bunlardan birincisi oyunculardan birinin istekasındaki tüm taşları masaya işleyebilmesidir ikincisi ise masada çekilebilecek taş kalmamasıdır. Masada çekilebilecek hiç taş kalmamışsa ve oyunculardan hiçbiri oyunu bitirememişse bu durumda her oyuncunun istekasındaki taş puanları kendi hanesine yazılır. El sonunda açmamış yani 101 sayıya ulaşamamış oyuncuların hanesine ise 202 puan yazılır.

  • Tüm taşlarını per yaparak veya bir kısımını per yapıp bir kısımını işleyerek biten oyuncunun hanesine -101 puan yazılır. Diğer oyunculara da istekasında kalan taşların değeri kadar ceza puanı alır. Eğer oyuncu hiç set açmamışsa ona 202 ceza puanı yazılır.
  • Eğer oyunculardan biri tüm taşlarını oynar ve istekasındaki tüm taşları bitirir ve ve son taş olarak da okey taşlarından birini atarsa diğer oyuncalar istekalarında kalan sayılarının iki misli ceza puanı alırlar. Oyunu bitiren oyuncu -202 puan alır. Oyundaki diğer oyuncular elini açmışsa istekasında kalan sayıları iki ile çarpılıp ceza puanı olarak hesaplarına yazılır, elini açmayan oyuncuya/oyunculara 404 ceza puanı yazılır.
  • Oyunculardan biri çifte gitmişse el bittiğinde istekada kalan puan toplamı iki ile çarpılarak yazılır. Eğer çifte giden oyunu bitirirse diğer oyuncuların ceza puanları ikiye katlanır. Oyunu diğer oyunculardan biri bitirirse, çifte giden oyuncunun elinde kalan taşların sayı değerleri iki kat ceza puanı olarak hanesine eklenir.
  • Oyunculardan biri tek seferde elini açarsa yani diğer oyuncular hiç taş açmamışsa tüm sayılar çifte katlanır. Eğer eli bitiren bitişte joker atarsa bu defa tüm sayılar bir kez daha ikiye katlanır. Oyuncu açısından olabilecek en iyi sonuç elden okeyle bitmektir elini bitiren -808 puan alırken diğer oyunculara veya takıma 808 ceza puanı eklenecektir.

Tüm turlar yani 7 veya 11 el oyananıp bittikten sonra oyun sonunda cezapuanları diğer tüm puanlar toplanır eksi puanlar çizilir ve en az ceza puanıalan oyuncu veya takım oyunun galibi olur.

101 Ceza Kuralları

Belirli şartlarda oyuncunun dikkatsizliği veya hatası her oyunda cezalandırılmaktadır. Elbette 101 oynarken de bazı davranışlar belirli şartlar altında 101 ceza puanı ile yaptırıma bağlanmaktadır.

  • Herhangi bir oyuncu yaptığı perler toplamı taşları 101 sayısına ulaştı zannederek indirmiş ancak ulaşmamışsa taşlarını masadan geri alır ve bu oyuncunun hanesine 101 ceza puanı eklenir.
  • Oyuncunun yere indirdiği taşlarından okey taşının yerine geçtiği taş konulup yerdeki okeyi alınırsa hanesine 101 ceza puanı eklenecektir.
  • Oyuncunun masaya attığı bir taş, masada açılmış taşlardan birine işlenebiliyorsa, bu oyuncuya 101 ceza puanı yazılır. Oyuncunun henüz kendi elini açmamış yani masaya indirmemiş olması bir şeyi değiştirmeyecektir.
  • Hemen üstteki kural yalnızca bir durumda uygulanmaz,; oyuncu elindeki tüm taşları açmışsa ve elinde kalan en son taşı masaya atıyorsa, işlenebilecek olan bir taş olsa dahi oyuncuya ceza puanı verilmez.
  • oyuncu masaya açılmış olan setlere birden fazla taş işlerse ve sonra bu taşları tekrar almaya çalışırsa 101 ceza puanı eklenir. Oyuncu yalnızca son eklediği taşı alma veya işlediği yeri değiştirme hakkına sahiptir.

101 de el kimde biter?

Oyunun sonlandırılması için oyunculardan birinin ıstakasındaki tüm taşları oynamış ve son taşı masaya atmış olması gerekir. 

Yorumlar

  1. poje Avatar poje dedi ki:

    okeyden nefret ederdim ama 101 efsane bir oyun hızlı oynanması mükemmel.