kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Hangi Kurumlar KPSS Puanı İstemiyor?

KPSS Şartı istemeyen kurumlar hangileri? Hangi mesleklere KPSS puanı olmadan giriliyor? KPSS olmadan memur olunur mu? KPSS şartsız alımlar neler? Detaylar haberimizde.

A+
A-

Hangi Kurumlar KPSS Puanı İstemiyor?

Kamu personeli seçme sınavı her yıl yapılan ve çift yıllar, tek yıllara göre alımları farklılık gösteren bir sınavdır. Bazı kamu kurumları ise bu sınava girmeye gerek kalmadan memur ihtiyacını karşılamaktadır. Peki hangi kurumlar KPSS puanı istemiyor, gelin birlikte bakalım…

Ülkemiz kamu personel sisteminde KPSS olmadan memur olunur mu? KPSS Şartsız memur alımları neler? KPSS olmadan memur olmak mümkün mü? Hangi Kurumlar KPSS olmadan memur alıyor? Hangi mesleklere KPSS’siz girmek mümkün? Merak ettiğiniz hususları yazımızda inceleyebilirsiniz.

KPSS Puanı Olmadan Memur Olunur Mu?

Ülkemizde yer alan kamu kurumlarında çalışmak isteyen adayların hemen hemen her kadro, unvan ve meslek için öncelikli olarak Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda başarılı olması gerekmektedir. Kamu Personeli Seçme Sınavı Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM tarafından düzenlenen ve adayların kamu kurumlarında yer alan kadrolara atanmak için merkezi atamalara ya da Kurumların açmış oldukları açıktan alım ilanlarına başvuruda bulunabilmeleri için bir ön koşuldur. Alımların çok ciddi bir kısmı için bu durum geçerlidir.

Her ne kadar Kamu Personeli Seçme Sınavı Kamu Kurumlarında yer alan kadrolara atanmak isteyenler için bir ön koşul olsa da bazı kurumların bazı unvanlarına ve pozisyonlarına KPSS puanı olmaksızın yerleşmek de mümkün. Bu kadrolara geçmeden önce adayların KPSS puanı ile ya da diğer şekillerde yerleşebilecekleri kadro tiplerine bir göz atalım.

KPSS A Grubu ve KPSS B Grubu Nedir? Farkları Nelerdir?

Genel itibariyle KPSS oturumlarıyla özdeşleşmiş olan a grubu ve b grubu kadrolar esasen sınav ile yerleşilebilecek kamu kurumlarında yer alan kadro tiplerini ifade etmektedir. A Grubu kadrolar kamu kurumlarında yer alan uzman, stajyer kontrolörlük, denetçilik, denetmenlik ve müfettişlik gibi kariyer meslek kadrolarını ifade etmekte iken, B Grubu kadrolar kamu kurumlarında yer alan ve düz memurluk ile daha alt kadrolara işaret etmektedir. Yine bazı kurumlarda avukatlık, mühendislik gibi unvanlara da KPSS B Grubu sınav puanlarıyla yerleşilebilmektedir.

KPSS A Grubu ve KPSS B Grubu sınavları ile A Grubu ve B Grubu kadrolara dair farkları daha detaylı şekilde incelemek için aşağıda yönlendirmesi yer alan çalışmamızı inceleyebilirsiniz;

KPSS A Grubu ve KPSS B Grubu sınavları ile yerleşilen kadrolara dair detaylardan sonra KPSS puanı olmaksızın başvuruda bulunabileceğiniz kadrolara ve pozisyonlara göz atalım.

osym bina

KPSS Puanı Olmadan Alım Yapan Kurumlar ve KPSS’siz Girilen Meslekler

Kamu kurumlarında bulunan ve KPSS puanı olmaksızın başvuru yapılabilecek kadroları da tabi ki A Grubu kadrolar ve B Grubu kadrolar olarak nitelendirebiliriz. Bu bağlamda KPSS’siz alım yapan kurumlarda yer alan kadroları bu kritere göre ayrı ayrı değerlendirecek ve sunacağız.

Bu kurumlarda yer alan bu tip kadrolar her ne kadar KPSS Puanı istemiyor olsalar da bazı ek aşamalar koyabilmektedirler. Özellikle A Grubu kadrolarda KPSS puanı istenmeyen kadroların hemen hepsinde Kurumlar kendi yazılı sınavlarını ve peşinden sözlü mülakatlarını yapmaktadırlar. Bazılarında ise yalnızca sözlü de olsa bir aşama bulunmaktadırlar. B grubu kadrolarda da sözlü mülakat, uygulama sınavı ya da kura aşamaları söz konusu olmaktadır.

Bunun yanında alımlarında KPSS puanı istemese de yabancı dil yeterliği arayan Kurumlar da mevcuttur. Bu kurumlarda da KPSS puanına bir anlamda alternatif niteliğinde yabancı dil sınavlarında belirli bir düzeyde puan almış olmak şartı bulunabilmektedir.

KPSS Puanı Olmadan Personel Alımı Yapan Kurumların A Grubu Kadroları Hangileri?

KPSS A Grubu kapsamında sayabileceğimiz ve kariyer meslek olarak nitelendirebileceğimiz kadrolardan bazılarında her ne kadar KPSS puanı istenmiyor olsa da Kurumlar tarafından eleme sınavı, yazılı sınav ya da sözlü sınav gerçekleştirilebilmektedir. Ya da bu üç aşamanın ikisi veya üçü de bulunabilmektedir. Bunun yanında bazı Kurumlar da KPSS şartı istemediği halde yabancı dil yeterliğini ölçmek gayesiyle Yabancı Dil Sınavı puanı isteyebilmektedir. Bu koşulları, KPSS puanı olmaksızın alım yapan Kurumları ve hangilerinin YDS şartı istediğini aşağıda yer alan tablomuzda inceleyebilirsiniz;

Kurum Unvan Dil Şartı Alım Şekli
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Araştırmacı (B) Düzeyi (85 puan) -Genel Yetenek Sınavı
-Yazılı Alan Sınavı
-Yetkinlik testi
-Vaka Çalışması
-Komisyon Mülakatı
Uzman Yardımcılığı (C) Düzeyi
Sayıştay Başkanlığı Denetçi Yardımcılığı Eleme Sınavı + Klasik Sınav + Sözlü Mülakat
Adalet Bakanlığı İdari Yargı Hakimliği Yazılı Sınav + Sözlü Mülakat
Adli Yargı Hakimliği Yazılı Sınav + Sözlü Mülakat
İcra Müdürlüğü/Müdür Yardımcılığı Yazılı Sınav + Sözlü Mülakat
İçişleri Bakanlığı Kaymakam Adaylığı Yazılı Sınav + Sözlü Mülakat
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı İletişim Uzman Yardımcılığı Eleme Sınavı + Klasik Sınav + Sözlü Mülakat
Yüksek Seçim Kurulu Seçim Müdürlüğü Yazılı Sınav + Sözlü Mülakat
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Uzman Yardımcılığı (B) Düzeyi Eleme Sınavı + Klasik Sınav + Sözlü Mülakat
Maarif Vakfı Uzman Yardımcılığı (C) Düzeyi Yazılı Sınav + Sözlü Mülakat
Dışişleri Bakanlığı Aday Konsolosluk ve İhtisas Memurluğu (B) Düzeyi Yazılı Sınav + Sözlü Mülakat
Aday Meslek Memurluğu (B) Düzeyi Yazılı Sınav + Sözlü Mülakat
Hazine ve Maliye Bakanlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi Uzman Yardımcılığı (B) Düzeyi Sözlü Mülakat

Bu Kurumlara girmek isteyen adayların mevcut geçerli olan koşullarda bir değişiklik olmadığı müddetçe Kamu Personeli Seçme Sınavı’na katılarak puan alma zorunluluğu bulunmamaktadır. 2017 yılında Sayıştay Başkanlığı tarafından gerçekleştirilecek olan Sayıştay Denetçi Yardımcılığı alımları için KPSS P48 puan türünün bir ön şart olarak sunulacağı ÖSYM tarafından ilan edilmişti. Ancak bu husus henüz hiçbir alımda uygulamaya geçmemiştir. Mevcut uygulamada hala Sayıştay Başkanlığı tarafından KPSS P48 puanı istenmediği için tablomuzda yer verdik.

Bunun yanında tablomuzda da görebileceğiniz gibi KPSS şartı istemeyen kariyer meslek alımlarının hemen hepsinde ciddi sınav aşamaları bulunmaktadır ve bu sınavlar en az KPSS A Grubu sınavı kadar nitelikli sınavlardır. Bu yönden adayların bu mesleklere hazırlık yapma kararı almaları durumunda en az KPSS’ye hazırlanır gibi özen ve ciddiyetle hazırlanmalarını öneriyoruz. Bu alımların hepsine dair sitemizde tanıtım yazıları, hazırlık yönergeleri gibi çalışmaları bulabilirsiniz.

KPSS Puanı Olmadan Personel Alımı Yapan Kurumların B Grubu Kadroları Hangileri?

KPSS’ye katılma zorunluluğu bulunmayan ve bir çok kurum tarafından ayrı ayrı alımı gerçekleştirilen benzer statüde B Grubu kadrolar mevcuttur. Bu tip alımların statüleri genellikle ya sözleşmeli personel statüsüdür ya da işçi statüsüdür. Bu tip alımların başvuruları genel olarak İŞKUR üzerinden gerçekleştirilmektedir. Bazı durumlarda Kurumlar kendi başvuru ekranlarını da açarak başvuruları kabul etmektedirler.

Son dönemde Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs kovid 19 salgını sebebiyle hızlı personel temini ihtiyacı doğmasından ötürü sözleşmeli statüde gerçekleştirdiği alımda başvurular işkur üzerinden alınmış ve kura ile işe başlayacak adaylar belirlenmiştir. Bu kadrolara girişte adaylar kura, uygulama sınavı gibi eleme yöntemleriyle belirlenmektedir. Çekilen kuralar noter huzurunda gerçekleştirilmekte ve noter tasdiki ile neticelendirilmektedir.

Bu tip sözleşmeli personel ya da işçi statüsündeki kadrolara girmek isteyen adayların çoğu zaman üniversitelerin lisans bölümlerinden mezun olması da şart olmamaktadır. Bu usullerle lise mezunu ya da ön lisans mezunu adayların da istihdam edilmeleri mümkün olmaktadır.

B Grubu kadrolar lise ve ön lisans mezunu adayları da kapsadığından bu adaylar sözleşmeli kadrolarda kendilerine yer bulabilmektedirler. Bunun yanında ilköğretim mezunu adaylar da özellikle temizlik görevlisi gibi unvanlarla kamu kurumlarında yer alan işçi statüsündeki kadrolara KPSS puanları olmaksızın başvuru yapmak imkanına sahiptirler.

KPSS Puanı Olmadan Personel Alımı Yapan Diğer Kurumlar ve Kadroları

KPSS puanı olmaksızın alım yapan kısmen kamu kurumu sayılan, kamu kurumu olmamakla birlikte kamu kurumu alımlarına benzer kriterler talep eden Kurum ve Kuruluşlar bulunmaktadır. Bu Kurumlarda yer alan kadro ve pozisyonlara adaylar KPSS puanı ile değil duruma göre Yabancı Dil Sınavı puanlarıyla başvuru yapabilmektedirler.

Bazıları içinse Kurumlar kendi sınavlarını yapmakta ya da protokol imzaladıkları Kurumlara yaptırmaktadırlar. Bu Kurumların başında elbette eskiden PTT gelmekteydi. Ancak gerçekleştirilmesi planlanan alımla birlikte PTT personel alımlarında KPSS puanı isteyeceğini yapmış olduğu yönetmelik değişikliği ile duyurdu. Bu yönden PTT’de yer alan kadrolara gerçekleştirilecek olan personel alımlarını bu kapsamda sayamıyoruz. Bu konuda daha detaylı bilgileri aşağıda yer alan yönlendirme ile ulaşacağınız haberimizde inceleyebilirsiniz;

Bunun yanında PTT’de yer alan kadrolardan Uzman Yardımcılığı içinse öncesinde de KPSS şartı istenmese dahi Yabancı Dil Puanı şartı söz konusuydu. PTT Uzman Yardımcılığı mesleğine dair de detaylı bilgiler edinmek için aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz meslek tanıtım yazımıza göz atabilirsiniz;

KPSS Şartı olmadan alım gerçekleştiren Kurumlardan bir diğer öne çıkanı ise Bankalardır. Binlerce adayın her alımda katılım gösterdiği özellikle kamu bankaları personel alımlarında adaylardan herhangi bir KPSS ya da YDS puanı talep edilmemektedir ancak Bankalar kendi sınavlarını gerçekleştirmekte, unvana bağlı olarak da yazılı sınavda yabancı dil oturumuna da yer verebilmektedir. Adayların KPSS puanları olmasa dahi bu sınavlarda başarılı olarak belli bir genel yetenek, genel kültür ve alan bilgisi başarısı ile talep ediliyorsa yabancı dil başarısı göstermeleri yine Bankalar tarafından gerçekleştirilecek olan sözlü mülakatlara katılabilmeleri için şarttır.

Kamu bankalarının dışında özel bankalar ve finans kuruluşları da KPSS ön koşulu olmaksızın personel alımı yapmaktadırlar. Ancak bu kuruluşlardan bazıları özellikle YDS yada TOEFL gibi yabancı dil sınavlarından puan talep etmektedirler. Yine bu tip bir ön koşul sunmayan kuruluşlar da KPSS puanı olmayan adaylar için alternatif olabilmektedir.

Tüm bu tip alımların ilanlarını ve başvuru süreçlerini sitemizde takip edebilir, haberdar olabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.