kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2019 YKS Puanları Düşer Mi? Üniversite Başarı Sıralamaları Düşer Mi?

2019 Yükseköğretim Kurumları Sınavı için hazırlıkların artmaya başladığı şu dönemde, sınava hazırlananların merak ettiği sorulardan bir tanesi 2019 yks puanları düşer mi? Üniversite başarı sıralamaları düşer mi? Ankara Hukuk, Hacettepe Tıp, İTÜ Makine Mühendisliği ve ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği puanları düşer mi? 2019 YKS EA, 2019 YKS SAY ve 2019 YKS SÖZ puanları düşer mi? Puanlarda artış olur mu? Haberimiz detaylarında bu soruların cevabını bulabilirsiniz.

YKS
A+
A-

2019 Yükseköğretim Kurumları Sınavına altı aylık bir sürenin kaldığı şu günlerde adayların merak ettikleri konulardan bir tanesi: YKS puanlarının düşüp düşmeyeceği ile ilgilidir. Bir çok aday tarafından ekibimize: 2019 YKS puanları düşer mi? Üniversite başarı sıralamaları düşer mi? YKS EA puanları kaç puan düşer? YKS SAY puanları kaç puan düşer? Şeklinde sorular yöneltilmektedir. Biz de üniversite sınavlarında yaşadığımız tecrübeler ve daha önceki sınavlar üzerinden yaptığımız analizler sonucunda bu soruların cevabını vermek istiyoruz. Arkadaşlar, bildiğiniz üzere üniversite sınavlarının YKS olarak uygulanması geçtiğimiz yıl ile birlikte başlamıştır. Geçtiğimiz yıl yeni sınavın farklı soru tipleriyle ilk kez karşılaşan adayların büyük bölümü bu soruları yapmakta zorlanmıştır. Özellikle, soruları çözerken zamanı yetiştirememekten yakınan adaylar, soruların büyük bölümü göremeden sınavı tamamlamıştır. Biz, 2019 YKS‘ninde çok kolay bir sınav olmayacağını ve soru tiplerinin 2018 YKS’de çıkan sorulara benzer olacağını düşünüyoruz. Bunun içinde YKS puanları düşer mi? Sorusunun cevabını puan türlerine göre ayrı ayrı değerlendirmenin daha doğru olacağını düşünüyoruz.

2019 YKS Puanları Düşer Mi? Üniversite Başarı Sıralamaları Düşer Mi?

YKS SAY puanı ile tercih edilen bölümlerin puanları 2019 YKS’de düşecekken, YKS EA ve YKS SÖZ puanı ile tercih edilen bazı bölümlerin taban puanları düşecekken, bazılarında ise puanlar az da olsa yükselecektir. YKS EA puan türü ile tercih edilen bazı bölümlerde puanların yükselmesine sebep olacak şey: Geçtiğimiz yıl YKS EA puan türü içerisinde, eşit ağılık bölümlerini tercih etmeyeceği halde bir çok sayısalcı YKS EA puanından yüksek almış ve bu durumda bazı eşit ağırlık bölümlerinde puanların düşmesine sebep olmuştur. Oysa bu sene sayısal mezunlarından daha azı eşit ağırlık puan türünden yüksek puan alacaktır. Geçtiğimiz yıl benzer durum YKS SÖZ puan türü içinde yaşanmıştır. Sözel bölümleri tercih etmeyeceği halde bir çok eşit ağırlık mezunu bu puan türünde yüksek alması, bazı sözel bölümlerinde de puanların düşmesine sebep olmuştur. Bu sene farklı puan türlerinden yüksek puan alan aday sayısının daha az olacağını düşünüyoruz. Yeni soru tiplerine göre çalışmalarını sürdüren adayların, doğru çalışma yöntemiyle 2019 YKS’de kendi bölümlerinden çıkan sorulara daha hakim olacağını düşünüyoruz. Üniversite başarı sıralamalarında ise düşmenin devam etmesini bekliyoruz. Yeni üniversitelerin açılması, üniversite kontenjan sayılarının artması ve üniversitelerde yeni bölümlerin açılması başarı sıralamalarının düşmesine neden olacaktır.

ÖSYM sonuçları ile aynı puanı çıkaran 2019 YKS Puan Hesaplama Robotumuz İçin Tıklayınız.

2019 YKS SAY Puanları Düşer Mi? Üniversite Başarı Sıralamaları Düşer Mi?

Üniversite sınavının yeni şekliyle uygulandığı YKS’de puanların çok düşmediği puan türlerinden bir tanesi sayısal puan türüdür. Geçtiğimiz yıl uygulanan Yükseköğretim Kurumları Sınavında sayısal mezunları yeni soru tiplerine rağmen soruların çoğunu yapmayı başarmıştır. Biz, 2019 YKS Sayısal puanlarının düşeceğini düşünüyoruz. Bu düşme önemli bölümlerde 5-10 puan arası bir düşme şeklinde görülecekken, puanları düşük üniversite ve bölümlerde ise 10-25 puan arasında bir düşme şeklinde görülecektir. Sayısal bölümler içerisinde en önemli bölümler olan: Tıp, Diş Hekimliği ve Eczacılık bölümlerinde düşmenin 5 ile 10 puan arasında olacağını düşünüyoruz. Ancak, burada önemli Tıp Fakültelerini ayrı tutmakta fayda var. Özellikle, Hacettepe Tıp Fakültesi taban puanlarında bu sene de çok düşme olmayacağını bekliyoruz. Diğer, bir konu da üniversite başarı sıralamalarıdır. Sayısal bölümlerin üniversite başarı sıralamalarında düşmenin az olacağını düşünüyoruz. Her ne kadar yeni üniversite ve bölümlerin açılması başarı sıralamalarının düşmesine sebep olacakken, bu sene sayısal mezunları içeirisnde EA ve SÖZ bölümlerini tercih edecek kişi sayısının az olmasını bekliyoruz.

2019 YKS EA Puanları Düşer Mi? Üniversite Başarı Sıralamaları Düşer Mi?

2019 Yükseköğretim Kurumları Sınavında eşit ağırlık bölümleri içerisinde yer alan: Hukuk, Psikoloji, PDR ve Sınıf Öğretmenliği bölümlerinde puanlar düşmeyecek aksine artacaktır. Bu bölümlerde üniversite taban puanlarının 5-15 puan arasında artacağını düşünüyoruz. Bunun en önemli sebebi: Geçtiğimiz yıl çok sayıda sayısal mezununun eşit ağırlık puan türünden yüksek puan alması ve eşit ağırlık bölümlerini tercih etmemiş olmasıdır. 2019 YKS’de bu sayı azalacaktır. Yukarıda belirtiğimiz dört bölüm dışında kalan bölümlerinde bazılarında ufak çaplı düşmeler olacakken, büyük bölümünde artış olacaktır. Bu nedenle, Eşit Ağırlık olarak üniversite sınavına hazırlanan arkadaşlarımızın kazanmak istedikleri üniversite/bölümün taban puanından en az 10 puan yüksek alacak şekilde hazırlanmalarını tavsiye ediyoruz. YKS EA başarı sıralamalarında ise bazı bölümler için artış yaşanacakken, büyük bölümünde düşmeler olacaktır. Ankara Hukuk Fakültesinin taban puanının 2019 yılında yükseleceğıni düşünürken, başarı sıralaması az da olsa daha alt sıralara kadar düşecektir.

2019 YKS SÖZ Puanları Düşer Mi? Üniversite Başarı Sıralamaları Düşer Mi?

2019 YKS SÖZ puanı ile tercih edilen bölümlerden, önemli olanlarında taban puanlar ufak çaplı yükselme yaşarken, sözel bölümlerin genelinde geçtiğimiz yıl ortaya çıkan puanlardan çok farklı bir durum ortaya çıkmayacaktır. İlahiyat Fakültesi, İletişim Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği ve Türkçe Öğretmenliği taban puanlarının 5-10 puan arasında bir artış göstermesi beklenirken, diğer bölümlerdeki taban puanlar ise bu seneye yakın veya bu sene ki taban puanlardan biraz daha düşük taban puanlarda kalması beklenmektedir. Sözel bölümleri başarı sıralamalarında ise düşmenin devam etmesi beklenmektedir. Yukarıda belirtilen fakültelerin başarı sıralamalarında düşme olup olmayacağı: Eşit Ağırlık mezunlarının kaçının sözel bölümden hazırlık ve tercih yapacağı belirleyecektir.

ÖSYM sonuçları ile aynı puanı çıkaran 2019 YKS Puan Hesaplama Robotumuz İçin Tıklayınız.

Yorumlar

  1. Bot cyna Avatar Bot cyna dedi ki:

    Puan artması değil sıralama değişimi önemli Hukuk bu sene 35 bin e kadar alıyor ama 2017 de 30 bin e kadar Dı açılan üniversite ve ihtiyaçdan kaynaklı öyle oldu ve Töder gibi denemelerde bakarsak EA puan Türü bu sene gene düşücek gibi

  2. Bot cyna Avatar Bot cyna dedi ki:

    Puan artması değil sıralama değişimi önemli Hukuk bu sene 35 bin e kadar alıyor ama 2017 de 30 bin e kadar Dı açılan üniversite ve ihtiyaçdan kaynaklı öyle oldu ve Töder gibi denemelerde bakarsak EA puan Türü bu sene gene düşücek gibi

  3. Bot cyna Avatar Bot cyna dedi ki:

    Puan artması değil sıralama değişimi önemli Hukuk bu sene 35 bin e kadar alıyor ama 2017 de 30 bin e kadar Dı açılan üniversite ve ihtiyaçdan kaynaklı öyle oldu ve Töder gibi denemelerde bakarsak EA puan Türü bu sene gene düşücek gibi