kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2018 Türkiye’de Kaç Kütüphane Var?

21. yüzyılda gelişmekte olan ülkeler arasında Türkiye’nin yıldızı parlamıştır. Önümüzdeki yüzyıla damgasını vurması beklenen Türkiye’deki kitap ve kütüphane sayısı ise internette araştırılan konular arasındadır. Peki Türkiye’de kaç kitap bulunmaktadır? Türkiye’deki kütüphane sayısı kaçtır?

A+
A-

Kütühanelerin tarihi yazının bulunuşu kadar eskidir. Kitaplar, belgeler, anlaşmalar, materyaller yazıldıkça ilgili yazıtların saklanması için yerleşim yerlerine ihtiyaç duyuldu. Kütüphaneler yalnızca kitapların saklandıkları yerler değildir. Aynı zamanda düzenin adresidir. Belirlenmiş bir sisteme, sıraya göre tasnif edilen kitaplar kütüphanelerde toplanır. Kütüphanelerde saklanan bu kitaplar okuyucuların ve araştırmacıların kullanımına sunulur. Kütüphane kelimesinin kökeni ise Farsça ve Arapçaya dayanır. Arapçada kitaplar manasına gelen “kütüb” kelimesi ile Farsçada ev manasına gelen “hane” kelimesinin birleşiminden kütüphane oluşmuştur. Türkiye kitap okuma oranları olarak dünya ortalamasının altındadır. Türkiye’de kütüphane sayısı da istenilen yerde değildir. Bu nedenle Türkiye’deki kütüphane sayısını artırmak için çalışmalar yapılmaktadır. kamu haber

TÜRKİYE’DE KAÇ KÜTÜPHANE VAR?

Ülkemize dair önemli istatistikleri ve bilgileri toplayan inceleyen ve sunan Türkiye İstatistik Kurumu 2017 yılına ilişkin kütüphane istatistiklerini de açıkladı. Türkiye’de 2018 yılında 1 milli, 1146, 564 üniversite ve 26 bin 415 örgün ve yaygın eğitim kurumunda olmak üzere toplamda 28 bin 126 kütüphanenin faaliyet gösterdiği ortaya çıktı. Türkiye 80 milyonun üzerinde nüfusuyla gelişmekte olan bir ülke olarak öne çıkıyor. Ancak 30 bine yakın kütüphane sayısı ihtiyaçları karşılamak açısından oldukça yetersiz görünüyor.

2018 KÜTÜPHANE ÜYE SAYILARI

Türkiye’de 80 milyonu aşkın vatandaş yaşamaktadır. 30 bine yakın da kütüphane faaliyet göstermektedir. Peki bu kütüphanelerin kaç üyesi bulunmaktadır? 2018 yılında Milli Kütüphanelerin 26 bin 478, halk kütüphanelerinin 2 milyon 201 bin 39 ve üniversite kütüphanelerinin ise 3 milyon 814 bin 500 üyesi bulunmaktadır.

2018 KÜTÜPHANELERDE KAÇ KİTAP VAR?

2018 yılında Milli Kütüphanedeki kitap sayısı 1 milyon 410 bin 489 adet olarak tespit edilmiştir. Milli Kütüphanedeki diğer materyal sayısı ise 184 bin 316 olarak belirlenmiştir.

Halk Kütüphanelerindeki kitap sayısı ise 19 milyon 993 bin 613’e yükselmiştir. Üniversite kütüphanelerindeki kitap sayısı ise 16 milyon 385 bin 532 olarak kayda geçmiştir. Ayrıca devlet ve özel okullar ile özel kurs kütüphanelerindeki kitap sayısı ise 26 milyon 707 bin 127 olarak tespit edilmiştir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.