kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2023 Kapıcı Ücretleri Ne Kadar? Kapıcı Maaşları Ne Kadar?

2023 Kapıcı Ücretleri Ne Kadar? Kapıcı Maaşları Ne Kadar? Kapıcı Nedir? Apartman Görevlisi Nedir? Kapıcı Ne İş Yapar? Kapıcı ve Apartman Görevlisi Çalışma Şartları ve Saatleri 2023 Kapıcı Ücretleri Ne Kadar? 2023 Kapıcı Maaşları Ne Kadar?

A+
A-

Günümüzde köyler boşaldı. Kentlerde yoğun nüfus birikti. Ülkenin büyük bir çoğunluğu kentleşti. Kent, apartman kültürünün yaygınlaşmasıyla yeni meslekler ve iş kolları ortaya çıktı. Bu mesleklere örnek olarak kapıcı ve apartman görevlisi olarak çalışan personeller gösterilebilir. Türkiye’de binlerce kapıcı ve apartman görevlisi bulunmaktadır. Bu personellerin ne iş yaptığı, ne kadar para kazandığı, çalışma şartları merak edilir. Özellikle de işsizliğin arttığı bir dönemde pek çok kişi bu konuda daha çok araştırma yapmaya başlamıştır.

Kapıcı Nedir? Ne Demek? Ne İş Yapar?

Kapıcı Nedir? Apartman Görevlisi Nedir?

Kapıcılar resmi kurum ve kuruluşlarda, otellerde, apartmanlarda, sitelerde, müstakil evlerde, çiftliklerde çalışan personellerdir. Bekçilik, temizlik, çöp toplama, aidat toplama, alışveriş yapma, güvenliği sağlama, getir-götür gibi görevleri yapmakla yükümlü olan kimselerdir. Osmanlı Devletinde de kapıcı olarak çalışan kimseler saray kapılarında görev yapan kişilerdi.

Kapıcı Ne İş Yapar?

  • Resmi dairelerde görev yapar.
  • Otellerde, apartmanlarda, sitelerde, çiftliklerde çalışır.
  • Bekçilik yapar ve güvenlik alanında çalışır.
  • Temizlik görevlerini icra eder.
  • Çöpleri toplar.
  • Getir-götür ve alışveriş yapar.
  • Görev alanındaki işlerle ilgilenir.

Kapıcı ve Apartman Görevlisi Çalışma Şartları ve Saatleri

Kapıcılar sorumlu oldukları apartman, site, resmi kurumların sınırlarında çalışırlar. Çalışma saatleri geniş sınırlar içerisindedir. Sorumlu oldukları alanın büyüklüğüne göre her bölgeye belirli bir vakit ayırırlar. Gerektiğinde 24 saatlik zaman dilimi içerisinde her an görev yapabilirler. Çalışma şartları görev ve sorumlulukları arttıkça zorlaşır. Günümüzde sosyal ve çalışma hakları verilen kapıcı sayısı azdır. Ancak bu personellerin de sigortası yapılması gerekir. Ayrıca yıllık izin, hafta sonu izni, tazminat gibi hakları vardır.

2023 Kapıcı Ücretleri Ne Kadar?

Kapıcı ücretleriyle ilgili belirli bir düzenleme yoktur. Aslında bu görevlilerin sigortalı çalışması, en az asgari ücret düzeyinde maaş alması gerekmektedir. Ancak pek çok kurala uyulmadığı gibi bu kurala da uyulmamaktadır. İnsanlar kapıcılara çok daha düşük ücretler ödemektedir. Örneğin apartman başına kapıcılara 100, 200, 300 veya 400 lira ödenmektedir. Bu ücretler aylık hizmetlere karşılık verilir. Kapıcılar da ücretler düşük olduğu için tek bir apartman yerine 5-10 tane apartmana birden bakmaya çalışır. Böylece aylık gelirlerini de artırmaya bakarlar. 

2023 Kapıcı Maaşları Ne Kadar?

Kapıcıların sigortalarını yaptıran, düzenli olarak yasal sınırlar içerisinde maaşlarını ödeyen işverenler de vardır. Bu durumda apartman görevlisi olarak çalışan bu kişilere aylık düzenli olarak en az asgari ücret seviyesinde maaş ödemesi yapılır. Personellere ödenecek maaş bazı unsurlara bakılarak belirlenir. 

1 Ocak 2023 tarihi ile 31 Aralık 2023 tarihi arasında kapıcıların net ve brüt maaşları belirlendi. Buna göre çalışanlar brüt 8 bin 506 TL net 8 bin 506 TL maaş alacak.

Apartman görevlisi brüt maaşı 2023: 8.506 TL
SGK İşçi Payı (%14): 412,02 TL
İşsizlik Primi: 29,43 TL
Kapıcı net maaşı: 8.506,55 TL

Özel kurumlarda, şirketlerde, özel evlerde çalışan kapıcıların aldığı ücretler daha fazla olabilir. Verilen hizmete bağlı olarak kapıcıların 13-14 bin TL aldığı görülmüştür.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Lojmanda Kalan Memur

Kapıcı elektrik su parası öder mi?

Kapıcı ne kadar elektrik, su ya da doğalgaz kullanmışsa, bunların karşılığını bizzat ödemekle yükümlüdür

Yorumlar

  1. Süleyman kartal Avatar Süleyman kartal dedi ki:

    Kapıçılar haftada kaç saat çalışmak zorundadır