kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2020-2021 Üniversitelerin Uzaktan ve İkinci Öğrenim Ücretleri Ne Kadar?

2020-2021 Üniversitelerin Uzaktan ve İkinci Öğrenim Ücretleri Ne Kadar? Engelli Öğrencilerden Katkı Payı Alınacak Mı? 2020-2021 Öğrenim Ücreti Tutarları Ne Kadar? 2020-2021 Başarı Öğrenciler Ne Kadar Öğrenim Ücreti Verecek? 2020-2021 Ödenen Öğrenim Ücretleri Nasıl Kullanılacak?

A+
A-

2019-2020 eğitim öğretim yılına Koronavirüs salgını damgasını vurdu. Eğitim hayatı aksadı. Sınavlar ertelendi. Uzaktan eğitim yoluyla faaliyetler devam etti. Gözler 2020-2021 eğitim öğretim dönemine çevrildi. Özellikle de üniversitelerin uzaktan ve ikinci öğrenim ücretleriyle ilgili pek çok soru soruldu. Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren konu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzaladığı “2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Karar”ın Resmi Gazetede paylaşılması ile cevap buldu. Buna göre üniversitelerin uzaktan ve ikinci öğrenim ücretlerinde bir değişikliğe gidilmedi.

Cumhurbaşkanlığı kararında üniversitelerin cari hizmet maliyetlerinde birinci öğretim ve açık öğretimdeki katkı payı tutarları açıklandı. Ayrıca ikinci ve uzaktan öğretimdeki öğrenci ücretleri de belirlendi. 2020-2021 eğitim öğretim döneminde eğitime devfam eden veya yeni kayıt yapacak birinci öğretim ve açıköğretim öğrencileri katkı payı vermeyecek. Bu öğrencilerin vermesi gereken katkı payı devlet tarafından ödenecek. Ayrıca 2020-2021 eğitim öğretim döneminde devletin vereceği öğrenci katkı payı tutarları yüzde 20 artırımlı bir şekilde ödenecek.

Engelli Öğrencilerden Katkı Payı Alınacak Mı?

Üniversitelere yeni kayıt veya kayıt yenileme sırasında engelli olduklarını raporla gösteren öğrencilerin öğrenim ücretlerinde indirime gidilecek. Engelli öğrencinin öğrenim ücreti tutarlarında engellilik oranı kadar indirim yapılacak.

Engelli öğrencilerden öğrenci katkı payı da alınmayacak. Ayrıca engelli olmasına rağmen buna ilişkin raporu üniversiteye sunamayan kişiler belgeyi ne zaman sunarsa bu eğitim öğretim yılına dair ödemiş oldukları öğrenim ücretlerine gidilecek indirim tutarı ve öğrenci katkı payı tutarı ret ve iadeler kaleminden iadesi yapılacak.

2020-2021 Öğrenim Ücreti Tutarları Ne Kadar?

Yurt dışından gelecek öğrencilerden alınacak öğrenim ücretleri de belli oldu. Buna göre öğrenci katkı payı ve öğrenim ücretinin 3 katından az olmamak şartıyla üniversiteler ödenmesi gereken ücreti belirleyecek. Yabancı dil eğitimi veren üniversitelerde öğrenim ücreti 1,5 katı olarak alınacak. Kayıt yapılırken, kayıt yenilenirken katkı payı ve öğrenim ücreti haricinde açıköğretim ve uzaktan öğretim materyal ücreti dışında hiçbir şekilde ücret alınmayacak.

2020-2021 Başarı Öğrenciler Ne Kadar Öğrenim Ücreti Verecek?

Hazırlık sınıfı dışında öğrencinin bağlı olduğu bölümdeki asgari derslerden yapılan sınavlar sonucunda sıralamada ilk yüzde 10’luk dilime girmeyi başaran ikinci öğretim öğrenci ödüllendirilir. Bu öğrenciler bir sonraki dönemde birinci öğretim öğrencileri için hesaplanan öğrenci katkı payı kadar ücret ödemesi yapar. Böylece ceplerinde daha fazla para kalır.

2020-2021 Ödenen Öğrenim Ücretleri Nasıl Kullanılacak?

İkinci öğretimde öğrencilerin verdiği öğrenim ücretlerinin %10’luk kısmı beslenme, barınma, sağlık, kültür, spor, etkinlik, yarışma vb. sosyal hizmetler için kullanılıyor. Kalan kısmı ise üniversite bütçesine ekleniyor. YÖK’ün belirlediği çerçeveye göre kullanılıyor. Yurt dışından gelen öğrencilerden alınan Öğrenim Ücretleri ise öğrenci katkı payı ve öğrenim ücretlerinin 3 katından az olmamak şartıyla ünviersiteler tarafından belirleniyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.